Az Európa Pont színes programkavalkáddal készül a februári hideg estékre: képzeletben Kolozsvárra, az idei év ifjúsági fővárosába utazunk, iskolások rajzaiból készült kiállítással várják az érdeklődőket, a filmklubban a Suszter, szabó, baka, kém című filmet vetítik, a Szputynik segítségével pedig minden érdeklődőt várnak egy interaktív, de nagyon komoly társasjátékra.

 

Az Európa Pont színes programkavalkáddal készül a februári hideg estékre: képzeletben Kolozsvárra, az idei év ifjúsági fővárosába utazunk, iskolások rajzaiból készült kiállítással várják az érdeklődőket, a filmklubban a Suszter, szabó, baka, kém című filmet vetítik, a Szputynik segítségével pedig minden érdeklődőt várnak egy interaktív, de nagyon komoly társasjátékra.

 

A hónap első programján, 12-én a Szputnyik Mentőcsónak Egység és a „GYERE" Gyerekesély Egyesület segítségével bemutatják, milyen nehéz a körülmények között – például munka nélkül – megélni a mai Magyarországon.

Szociopoly- színházi társasjáték

A Szputnyik Mentőcsónak Egység és a „GYERE" Gyerekesély Egyesület közös produkciója.

Ma Magyarországon a szegénység mintegy másfélmillió embert érintő probléma, a hivatalos adatok szerint minden negyedik gyerek szegény családban nevelkedik.

A Szociopoly azonban nem a szegénységből csinál játékot. A játék érzelmi energiáját használja arra, hogy a munka, pénz és erőforrások nélküli megmaradás helyzetét átélhessék a résztvevők. A játék konstruálta valóságban mindenki szegény lesz egy órára. Mindenki maga hozhat döntéseket: akar-e feketén dolgozni, befizeti-e a villanyszámláját, fordul-e uzsoráshoz kölcsönért? Ha egy játékos átéli, hogy csak rossz alternatívák közül választhat, hogy mire is elég a segély vagy a családi pótlék, akkor van esélyünk arra, hogy az intolerancia helyett a szolidaritást válassza.

Alkotók:

Társasjáték és szakmai konzultáció: Bass László, Fodor Kata

Szöveg: Fábián Gábor

Játsszák: Bass László, Fábián Gábor, Hay Anna/ Gerle Andrea, Jaskó Bálint/Molnár Csaba

Dramaturg: Róbert Júlia

Látvány: Veronika Keresztesová, Bujtás Móni

Nemzetközi projektvezető: Ságodi Ildikó

Asszisztens: Pass Andrea

Rendező: Fábián Gábor

Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a regisztracio@eu.hu e-mail címen lehet.

 

Február 19-én az idei ifjúsági főváros kapcsán a menü: egy csésze Kolozsvár.

Bemutatják a kincses város látnivalóit és titkait, a színes egyetemi várost Mátyás király szülőházától a Házsongárdi temetőn keresztül a Bulgakov irodalmi kocsmáig. Nem felejtik el megemlíteni, hogy Kolozsvár Románia második legnagyobb városa és egyik legnagyobb egyetemi központja. Közel 100 ezer diák tanul 11 egyetemen. Erdély szíve különleges hely és büszke arra, hogy multikulturális város. Miközben elmesélik, hogy milyen programok várnak a Kolozsvárra érkező és az ott élő fiatalokra 2015-ben, megkóstoljuk az erdélyi konyha pár specialitását.

Az est műsorvezetője: Szederkényi Olga újságíró.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni 2015. február 10-től lehet, a regisztracio@eu.hu e-mail címen.

 

Az EU idén, a fejlesztés európai éve kapcsán különösen nagy hangsúlyt fektet az uniós fejlesztéspolitika megismertetésére, hogy minél többen tudjanak róla, hogyan lett az EU a világ legnagyobb segélydonora, és pontosan hol, kiket, milyen formában támogat.

Az európai fejlesztési év fontos célja az is, hogy minél több uniós polgárt bevonjon a fejlesztési segélyezésbe. Február 24-én, az év hivatalos magyarországi nyitóeseményén bemutatkoznak az ebben aktívan résztvevő magyar szervezetek, újságírók és a téma szakértői.

 

A Lumière filmklubban 27-én egy igazi brit kémjátszmát mutatnak be: a számos európai díjat besepert Suszter, szabó, baka, kém kerül majd a vászonra Gary Oldman, Tom Hardy és Benedict Cumberbatch főszereplésével.

 

Idén is rengeteg szebbnél-szebb alkotás érkezett az EP Tájékoztatási Irodája hagyományos rajzversenyére – a legjobb pályamunkák február 27-től tekinthetőek meg az Európa Pontban. Az Európa Pont februári programjairól részletes leírása a Facebook.com/europapont oldalon olvasható.

Valamennyi program ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Európa Pont / Millenáris Park

1024 Budapest, Lövőház u. 35.

 

www.eu.hu

www.facebook.com/europapont

www.europapont.blog.hu

www.flickr.com/photos/europapont

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük