A Magyar Teátrumi Társaság a Népkör Magyar Művelődési Központtal közösen immár második alkalommal (az elsőről lásd: http://euroastra.hu/node/68602) rendezi meg 2014 telén kulturális színházi fesztiválját Szabadkán, a Winteretno fesztivált.

 

A Magyar Teátrumi Társaság a Népkör Magyar Művelődési Központtal közösen immár második alkalommal (az elsőről lásd: http://euroastra.hu/node/68602) rendezi meg 2014 telén kulturális színházi fesztiválját Szabadkán, a Winteretno fesztivált.

 

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a Zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház képviseletében Besenczi Árpád előadásában, Petőfi Sándor: A helység kalapácsa című művével adtak ízelítőt 2014. január 23-án a fesztivál hangulatából.

 

2014. február 13. és 15. között ingyenes gyermekprogramokkal és esti színházi előadásokkal várják a szabadkai közönséget. Idén is lesz Teátrumi Mocorgó játszóház, ahol a legkisebbek a babjátszóban animátoraink segítségével próbálhatják ki színes, egész teret uraló játékainkat.

A játszóház kézműves foglalkozásokkal és logikai asztallal várja a nagyobbakat. A délelőtti gyermekelőadásokat a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház és a Szabadkai Gyermekszínház hozza el.

 

Az esti programok között a Békéscsabai Jókai Színház Zserbótangó című előadása lesz látható.

Kulcsár Lajos: Zserbótangó

A darab Fodor Zsóka alapötletéből született, aki az egyik főszerepet alakítja.

A színdarab két idősödő, pályájáról már „letért" színésznő történetét állítja középpontjába, akik átmenetileg közös albérletbe kényszerülnek. Kényszerű együttlétük hamarosan ironikusan humoros helyzetek, nosztalgikus visszaemlékezések és tragikomikus sorsfordulatok kavargó forgatagává válik. Kamilla polgári családból származó, hetven év körüli, jó kedélyű, örökmozgó nő. Sikeres komikaként dolgozta végig az életét vidéki színházaknál. Klári, szintén fővárosi polgárlány, de szegényebb családból indult, vidéki „száműzetésből" Pestre fölkerült tragika. Az egymással, és egymás múltjával, vetélkedő, a magánéletükben is folyton szerepet játszó nyugdíjas színésznők hirtelen egy újabb szereplővel, új lakótárssal kerülnek szembe, „társbérletbe", akit halálnak hívnak…

Továbbá Varga Klári és Rusz Milán előadásában bepillanthatunk Edith Piaf életébe.

Az előadás Edith Piaf életrajzi regényeiből készült (Életem, Nem bánok semmit sem…). A tíz legismertebb slágere hangzik el az előadásban, tangóharmonika kísérettel.

„Meghalok, és annyi mindent mondanak majd rólam, hogy már senki nem tudja ki is voltam valójában. Azt gondolják ennek nincs olyan nagy jelentősége?

Igaz. Mégis bánt ez a gondolat. Éppen ezért, amíg még tudok, beszélni akarok magamról.

Vállalva akár a botrányt is. Vállalva akár a szánalmat is.

De még bármi megtörténhet velem az utolsó számadás napjáig.

Jól tudom, hogy ott fenn, kérlelhetetlenül ismételem majd magamnak, mint egyik dalomban:

– „Nem, nem bánok semmit sem."

 

A záró estet, a Bálint napi mulatságot Balázs Fecó előadása teszi még emlékezetesebbé.

Szabó László a Magyar Teátrumi Társaság titkára elmondta:

„A színház világa a határok nélküli kultúra egyik kifejező eszköze. Fontos számunkra, hogy minél több emberhez elvigyük ennek szépségeit. Örülünk, hogy a tavaly elkezdett fesztivál sikeresnek bizonyult és idén immár második alkalommal jöhetünk Szabadkára. A fesztivál mottója: A színház kapaszkodót nyújt mindenkinek!"

 

Winteretno fesztivál -Interetno másképp

2014. február 13-15.

Szabadka

Népkör Magyar Művelődési Központ

 

www.magyarteatrum.hu

 

Lantai József