A szív-és érrendszeri megbetegedés világszerte a vezető halálozási okok közé tartozik, ezért a Szív Világszövetségének kezdeményezésére 2000 óta a világon mindenütt egyszerre rendezik meg a Szívünk Napját. Hazánkban egyedüli SZÍVSN országos betegszervezet idén az Egészség-Labirintusával képviseli betegeit ezen a rendezvényen.

A szív-és érrendszeri megbetegedés világszerte a vezető halálozási okok közé tartozik, ezért a Szív Világszövetségének kezdeményezésére 2000 óta a világon mindenütt egyszerre rendezik meg a Szívünk Napját. Hazánkban egyedüli SZÍVSN országos betegszervezet idén az Egészség-Labirintusával képviseli betegeit ezen a rendezvényen.

Magyarországon az összes halálozás több mint a feléért a szív- és érrendszeri megbetegedés a felelős, de jelentős része kellő odafigyeléssel megelőzhető lenne. A statisztikák szerint minden második ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg, 2.5 millió embernek magas a vérnyomása, egy millióan cukorbetegek, a lakosság fele pedig túlsúlyos.

A Világszövetség magyar tagjai – a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány – minden évben szeptember utolsó vasárnapján hívják fel a figyelmet a szív- és érrendszeri megbetegedés hazai gyakoriságára és megelőzésére.

Az idei, szeptember 25-én megrendezésre kerülő Szívünk Napján a szakmai és szórakoztató programok mellett ingyenes szűrővizsgálaton vehetnek részt a látogatók. A szervezők kardiovaszkuláris kockázatjelző mérésekkel segítik az érdeklődőket, ezen a helyszínen lehetőség van találkozni és beszélgetni a kardiológia neves személyiségeivel.

A SZÍVSN Országos Betegegyesület a rendezvényen először mutatja be a védett SZÍVSN Egészség-Labirintus programját – a Millenáris B épületének földszintjén – amely olyan 12 egymást követő állomásból áll, melyek teljesítésével a rendezvényre kilátogatók képet kapnak aktuális egészségi állapotukról. Az Egészség-Labirintus egyirányú, a falevél formájú menetlevél az állomások teljesítésével érthető módon jelzi az ide látogatók egészségértését, ennek képi megjelenítését. A regisztráció után vérnyomás és testsúly/testzsír összetétel-mérés, rizikófaktor állomások, majd torna következik az egyesület gyógytornászával és az infarktussal kezelt páciensek örökifjú csapatával. Stressz-kezelő jógára a hirtelen szívhalált halt és a gyors beavatkozásnak köszönhetően remek formában lévő jógaoktatónk tanít. Dietetikus segítségével mindenki elkészítheti saját szendvicsét az egészséges alapanyagokból az OkostányérR alkalmazásával. Családfa állomásnál a 2016. szeptember 24-én a Nemzetközi Familiáris Hiperkoleszterinémia napján a betegszervezetünk kezdeményezésére hazánkban megalakult FH betegcsoportot mutatjuk be. Megtanítjuk az ide látogatókat a kardiovaszkuláris események 10 éves előre jelzésére és az édesanyákra is gondolva gyermek és felnőtt AMBU babán újraélesztési gyakorlatokat tanítunk. A magyar lakosság hiányos és nagyon homályos ismereteit az új szívvel élőkről igyekszünk bővíteni. Bátran és őszintén mutatjuk be, hogy az új szív új lehetőséget ad egy teljesebb és boldogabb élet megélésére. Itt a remek alkalom a kötetlen beszélgetésre, interjúadásra és fényképezésre a szívtranszplantált betegekkel. A labirintus kijáratánál a látogatók egyenként felrakják saját falevelüket az Életfára. Kíváncsian várjuk egészséges zöld vagy magas rizikóval élő piros lombozat lesz-e a jellemző ezen a napon. Az állomásokon a SZÍVSN betegszervezet elnökségi tagjai, a tanácsadók és a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének profi egyetemistái segítik az érdeklődőket. Szeretettel várjuk Önöket is ezen a napon.

 

SZÍVSN Egészség-Labirintus

2016. szeptember 25. vasárnap

Millenáris B épület földszint SZÍVSN terem

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük