Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek Mindenszentek ünnepén szentmise keretében megáldotta a cigányság által szentként tisztelt Boldog Ceferino szobrát a józsefvárosi plébániatemplomban.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek Mindenszentek ünnepén szentmise keretében megáldotta a cigányság által szentként tisztelt Boldog Ceferino szobrát a józsefvárosi plébániatemplomban.

„Boldog Ceferino vértanú volt. Vértanúsága gyönyörűen bizonyítja, hogy Krisztus Egyházában megbonthatatlanul összetartoznak minden nép tagjai, bárhogy éljenek, bármilyen nyelven beszéljenek is, bármilyen legyen a kultúrájuk" – hangsúlyozta a főpásztor a szertartáson, amelyen Johan János cigányprímás, a Kalyi Jag együttes, valamint Lakatos György hegedűművész és a szendrőládi zenekar közreműködött. „Egyházon belül nincs különbség spanyol vagy magyar, cigány vagy nem cigány között" – tette hozzá a bíboros, ezt jelképezte az is, hogy a liturgia végén a magyar himnusz és a cigány himnusz egyaránt felhangzott.

Ceferino Giménez Mallát II. János Pál pápa 1997-ben az első roma származású emberként avatta boldoggá. Boldog Ceferino vándorcigányok gyermekeként született 1861-ben Spanyolországban. Miután apja elhagyta családjukat, ő lett a családfő. Mivel nem születtek gyermekei, feleségével, Teresával a család egyik unokahúgát fogadták örökbe. A lókereskedőként dolgozó Ceferino naponta járt misére és a körmenetek alkalmával az egyik zászlót mindig ő vitte. Egy alkalommal egy tüdővészes idős embert támogatott haza, akiről kiderült, hogy a város előző polgármestere volt. A volt elöljáró családjának segítségével Ceferino sikeres lóvásárt csinált az I. világháború katonalovaiból, így egyszerre gazdag ember lett. Sokat segített a cigány származásúaknak, amiért lassan vezérük lett.

Az 1936-ban kitört spanyol polgárháborúban néhány hónap alatt a Barbastro-i Egyházmegye papjainak 87 százalékát megölték. A vörös katonák egyik kiszemelt áldozatának, egy fiatal papnak az életét Ceferino meg akarta menteni, amiért ő is börtönbe került. Két héttel később, 1936. augusztus 2-án éjszaka húsz társával együtt kihurcolták a temetőbe, ott lőtték őket agyon. Ceferino a rózsafüzért kezében tartva halt meg, miközben azt kiáltotta: „Éljen Krisztus király!"

Boldog Ceferino új józsefvárosi szobrát Kosztics László roma faszobrász készítette. A szentmise keretében Erdő Péter bíboros megáldott egy, a boldogról készült festményt is, amely Kislégi Nagy Ádám festőművész alkotása.

(MKPK titkárság)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük