Az Európai Tüdőalapítvány (ELF) és az Európai Tüdőgyógyász Társaság (ERS) bejelentette, hogy az Európai Bizottság és az FC Barcelona „Quit Smoking with Barça" („Szokj le a Barçával!") programja (www.quitsmokingwithbarca.eu) elnyerte az ELF díját az ERS éves kongresszusán.

 

Az Európai Tüdőalapítvány (ELF) és az Európai Tüdőgyógyász Társaság (ERS) bejelentette, hogy az Európai Bizottság és az FC Barcelona „Quit Smoking with Barça" („Szokj le a Barçával!") programja (www.quitsmokingwithbarca.eu) elnyerte az ELF díját az ERS éves kongresszusán.

 

A kampány – amelynek eredményeként több mint 70,000 ember regisztrált Európa-szerte az FCB iCoach nevű online programra azért, hogy volt dohányossá váljon -, az első ilyen fajta kezdeményezés egy jelentős közintézmény és a világ egyik vezető sportklubja között. A kampány a dohányzásról való leszokás élethosszig tartó előnyeinek népszerűsítéséért Európa-szerte jelentős elismerést aratott tudományos és orvosi körökben.

 

Az ELF díját az ERS éves kongresszusának (2013. szeptember 7-11.) nyitóünnepségén adták át egy olyan esemény keretében, amelyen mintegy 20.000 egészségügyi szakember vett részt. A „Quit Smoking With Barça" kampány kiváltképp a tüdő egészségének javításáért tett erőfeszítésekért kapott elismerést.

 

Egyhangú döntés született arról, hogy a kampányt díjjal ismerjék el, jelentette ki az ELF elnökasszonya, Monica Fletcher: „Ami nekünk leginkább tetszett a kampányban, az az egyedi módszer, amellyel azokat az embereket érik el, akik korábban nem tudtak leszokni a dohányzásról, vagy még csak meg sem próbálták. A kampány segített nekik abban, hogy véglegesen leszokjanak, és ezzel jelentős hatást gyakorolva közös munkánkra, amelynek célja, hogy hangsúlyozzuk a tüdő egészségének fontosságát."

Paola Testori Coggi, az Európai Bizottság Egészség- és Fogyasztóügyi Főigazgatóságának vezetője szerint az Európai Bizottság és a Barça közös munkájának legfőbb katalizátora az emberek egészségének megóvása iránti közös elkötelezettségük volt: „Megtiszteltetés számunkra, hogy itt lehetünk az FC Barcelonával, hogy átvegyük ezt a díjat a „Quit Smoking


 

With Barça" kampányért. Örömömre szolgál, hogy az ezen partnerség keretében elért pozitív eredményt elismerte a szélesebb egészségügyi közösség is. 70.000 európai regisztrált a „Quit Smoking With Barça" kampányban és közel 400.000 ember próbál leszokni a szélesebb körű „A volt dohányosok megállíthatatlanok" kampány dohányzásról való leszokást támogató eszköze, az iCoach segítésével. Reméljük, hogy a továbbiakban még több embert késztetünk arra, hogy felismerje a füstmentes élet előnyeit."

Dr. Jordi Monés, az FC Barcelona egészségügyi vezetője és a klub kampányban történő részvételének legfőbb támogatója, a következőket mondta: "Örömünkre szolgált, hogy együttműködhettünk az Európai Bizottsággal egy ilyen fontos közegészségügyi kérdésben. Büszkén állunk most az EB mellett, különösen itt, a saját városunkban, Barcelonában, hogy átvegyük az ELF díját. Ez azt mutatja, hogy az üzenetünk szerencsésen célba ért, illetve, hogy közös erőfeszítéseinkkel pozitív hatást értünk el. A Barçánál megingathatatlanul hiszünk mottónkban, miszerint a Barça »több, mint egy klub«, és elkötelezettek vagyunk a tisztelet, az egészség és a társadalmi felelősségvállalás mellett. A „Quit Smoking With Barça" program lehetővé teszi számunkra, hogy e mottó szerint éljünk."

A dohányzás az elkerülhető halálozási okok közül a legjelentősebb az Európai Unióban (EU), amely évente közel 700.000 halálesetet okoz.[1] Az EU-ban a rák okozta összes halálesetet vizsgálva négy eset közül egyet (26%) a dohányzás okoz, és az unióban a tüdőrák okozta halálozások 85%-áért is a dohányzás a felelős.[2]

A Quit Smoking With Barça" 2012 decemberében indult, hogy építsen az Európai Bizottság a "Volt dohányosok megállíthatatlanok" kampányának (www.exsmokers.eu) sikerére. A Barça több millió rajongójának támogatását összefogva e példa nélküli partnerség célja, hogy Európa 140 millió dohányosa közül minél többnek segítsen abban, hogy örökre elhagyja ezt a szokást.


[1] Európai Bizottság. 385. sz. különleges Eurobarométer felmérés / Wave EB77.1 – TNS Opinion & Social, 2012. május.

[2] Európai Bizottság. Dohányzás és egészség az Európai Unióban – Múlt, jelen és jövő. The ASPECT Consortium, Európai Bizottság, 2004.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük