Feljegyzéseim között kotorászva, kezembe került egy beszéd szövege. Még nem voltam harminc éves, amikor kineveztek az Óra és Ékszeripari Vállalat szerszám műhelyének vezetőjévé. Bemutatkozó mondataimat találtam meg, természetesen nem olvastam fel, a kérdéses napon hajnalban bemagoltam.

Feljegyzéseim között kotorászva, kezembe került egy beszéd szövege. Még nem voltam harminc éves, amikor kineveztek az Óra és Ékszeripari Vállalat szerszám műhelyének vezetőjévé. Bemutatkozó mondataimat találtam meg, természetesen nem olvastam fel, a kérdéses napon hajnalban bemagoltam.

   Az igazgató néhány szóval méltatott, majd én következtem. Harminc ember, kiválóan képzett szerszámkészítők, esztergályosok, hegesztők, műszerészek ültek és néztek velem szemben, valószínűleg én voltam a legfiatalabb a csapatban. Elkezdtem.

   Tisztelt Munkatársaim! A mai naptól kineveztek műhelyük vezetőjévé. A Mechanikai Mérőműszergyárban szereztem műszerész segédlevelet, egyébként gépészmérnök vagyok. Nem főnöknek jöttem ide, hanem munkatársnak, az önök szaktársának. Szólítsanak szakinak, én is ezt a megnevezést használom majd. Vállalatunk vésnöküzeméből jöttem, ahol egy évet töltöttem segédművezetőként. Megismerhettem egyet és mást gyártmányainkról, osztályaink együttműködéséről, eszközeinkről.

   Nyilvánvaló, hogy szerszámkészítők, hegesztők, gyalusok, esztergályosok, szikraforgácsoló gépet üzemeltetők, villanyszerelők jobban értenek szakmájukhoz, mint én az önökéhez. Ezért a napi munkát nem kiadom, hanem megbeszélem azzal, aki elvégzi. Egy blokkra felírom a napi teendőket két példányban, a határidőt, szerszámot, anyagot, esetleg az elkészítés technológiáját, mindent, ami szükséges a munkához. Az anyag- és szerszámkiadó tapasztalt géplakatos, ebben a munkakörben dolgozik majd tovább.

   Ezentúl mindenki elviszi a raktárból a munkájához szükséges szerszámokat, műszereket, anyagokat, eszközöket. Ha már végzett, vissza is teszi a helyére. Tiszta lappal indulunk. Mindenkiben száz százalékig megbízom. Nem lesem a késést, ebédidő hosszát, vagy ha valakinek elintézni valója akad a városban, de ne menjen a munka határidejének rovására.

   Ha módomban lesz fizetést emelni, túlórát elrendelni, jutalmat, nyereségrészesedést osztani, azt az első időkben mindenkinek az órabérével arányosan teszem meg. A túlórákat eddig lecsúsztatták. Ezt megszüntetem, huszonöt, ötven és száz százalékos túlórapótlékkal fogom elszámolni a Munka Törvénykönyve szerint.

   Helyettesem távollétemben intézkedik. A műhelyvezetői szoba ajtaján kopogás nélkül lehet belépni, de többnyire nyitva lesz. Bármit megbeszélhetünk közösen.                                                               

(Ez után a munkavédelemről beszéltem hosszasabban.)

      Négy évig vezettem a műhelyt, elkészítettük az egyszerűbb és bonyolultabb szerszámokat a gyártáshoz. Aztán a sors, vagy a jószerencsém más munkahelyre irányított.

                                                                   *

Vajon most egy frissen kinevezett fiatal vezető mit mond bevezető beszédében?

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük