A T-City legújabb fejlesztése: Szolnokon megnyílt a „Jövő Áruháza", azaz a vásárlást megkönnyítő, gyorsabbá tevő infokommunikációs megoldásokkal felszerelt üzlet. A projekt a Magyar Telekom és Szolnok városa által egy évvel ezelőtt indított intelligens városprogram része. A T-City a szolnokiak számára biztosítja a Magyar Telekom új termékeinek és szolgáltatásainak elérését; ezen kívül a város lakói és vállalkozásai tesztelhetik a legújabb, jövőbe mutató, piacon még nem lévő fejlesztéseket és segíthetik ezek tökéletesítését tapasztalataikkal, javaslataikkal.

 

A T-City legújabb fejlesztése: Szolnokon megnyílt a „Jövő Áruháza", azaz a vásárlást megkönnyítő, gyorsabbá tevő infokommunikációs megoldásokkal felszerelt üzlet. A projekt a Magyar Telekom és Szolnok városa által egy évvel ezelőtt indított intelligens városprogram része. A T-City a szolnokiak számára biztosítja a Magyar Telekom új termékeinek és szolgáltatásainak elérését; ezen kívül a város lakói és vállalkozásai tesztelhetik a legújabb, jövőbe mutató, piacon még nem lévő fejlesztéseket és segíthetik ezek tökéletesítését tapasztalataikkal, javaslataikkal.

A „Jövő Áruháza" megoldásait a Szolnokon található Szandaszőlősi Coop Szuper üzletben állították üzembe az együttműködő partnerek, a Magyar Telekom, a Coop Hungary, a Coop Szolnok, a Bizerba, a Laurel, a KFKI és az Origo szakemberei. A kezdeményezés koncepciója, hogy olyan üzleti megoldást hozzanak létre, amelyben a XXI. századi infokommunikációs eszközök és alkalmazások használatával valódi élménnyé tehető a vásárlás. Ezek a szolgáltatások nem csak segítenek a termékek közötti eligazodásban, hanem szórakoztatóak is.

Szolnok megyei jogú város polgármestere, Szalay Ferenc a „Jövő Áruházának" indulása kapcsán elmondta: „Egy fejlődő város számára a T-City projekt ideális lehetőség arra, hogy megmutassa a benne rejlő innovatív lehetőségeket.  Szolnokon számos olyan lehetőséggel gazdagodtunk, melyek hasznosak egy szolgáltató város számára. Reményeink szerint a közösen tesztelt technikai és szolgáltatási újdonságoknak köszönhetően a város újabb területeken tudja segíteni a szolnoki polgárok hétköznapjait. A jövő áruháza legtöbbünk számára egy olyan különlegesség, melyben nem csupán a vásárlás könnyebbségét látjuk, hanem egy érdekes szórakozást is. Bízom abban, hogy az itteni tapasztalatoknak köszönhetően országszerte egyre több helyen tapasztalhatják a legmodernebb technológia előnyeit a vásárlók."

Pataki Róbert, a Magyar Telekom stratégiai és üzletfejlesztési vezérigazgató-helyettese kifejtette: „A Magyar Telekom elkötelezett az innováció mellett, ennek egyik eredménye a T-City,  Magyarország első intelligens városa. Az elmúlt egy évben megvalósított e-oktatás, social média, e-health és a lakosság biztonságát növelő szolgáltatás-tesztek után kiemelt jelentőségűnek ítélem a most induló komplex megoldásokat kínáló >>Jövő Áruházát<<. Reméljük, hogy ez az egyedülálló kezdeményezés minél több embert vonz majd a T-City-be!"

Murányi László, a Coop vezérigazgatója hangsúlyozta: „Büszke vagyok arra, hogy Magyarországon elsőként az általam vezetett üzletlánc mutathatja be a „Jövő Áruházát" a Magyar Telekom és Szolnok város partnereként. A Coop Gazdasági Csoport összefogással, saját erejével megannyi területen bizonyította már, hogy a változó körülmények kihívásaira sikeres válaszai vannak. A Coop-ot, mint Magyarország legrégibb üzletláncát a tradicionális értékek megőrzése mellett mindig is jellemezte a jövőbe mutató, hosszú távú stratégiai gondolkodás, amit jól példáz a Szandaszőlősi Coop Szuper áruház."

A „Jövő Áruházában" több egyedülálló innovatív szolgáltatás is elérhetővé vált – ilyen például az Origo által biztosított Bluetooth totem (oszlop), melynek segítségével a vásárló megismerheti a legfrissebb híreket, akciókat. Ezeket az információkat az ügyfél megkaphatja a mobiljára, csak annyi szükséges, hogy a bluetooth kapcsolat aktív legyen. 

A „Jövő Áruházában" számos olyan fejlesztés található, amely megkönnyíti a vásárlást. Például a Laurel által szállított digitális polccímke a termék árán kívül számos más információt is megjelenít, többek közt a termékösszetevőket vagy a származási országot is, így segít a vásárlóknak választani.  A Bizerba intelligens mérlegei segítségével a vásárlók ételkészítési ötleteket, tanácsokat kaphatnak a mérlegre helyezett termékekkel kapcsolatban. 

Ahhoz, hogy a vásárlás igazi élmény legyen, a „Jövő Áruháza" projekt keretében a vevő Borajánló és Recept kioszkokkal is találkozhat.

A „Jövő Áruházában" lehetőség van exkluzív akciók, kedvezmények igénybevételére a Mobil Kuponok használatával. A Mobil Kuponokat a már bemutatott Bluetooth totemről tölthető le a vásárló, beváltása az intelligens kasszáknál történik – ahol a pénztáros egyszerűen leolvassa a kupont a telefon kijelzőjéről. Ezen felül lehetőség van MobilFizetésre is, amellyel a vevő egyszerűen és biztonságosan, mobiltelefonja segítségével fizethet a pénztárnál.

Kiegészítő szolgáltatásként a „Jövő Áruháza" egész területén, az üzlet plazma tévéin a vevő tájékozódhat a boltban futó akciókról, megismerheti a „Jövő Áruháza" fejlesztéseit, és egyéb hasznos tartalmakkal is találkozhat.

A T-City a Magyar Telekom és Szolnok megyei jogú város közös, több éves fejlesztési és innovációs programja, amelyet a legkorszerűbb távközlési, infokommunikációs és tartalomszolgáltatások nyújtása és kipróbálása céljával 2009 májusában indítottak. A programban a „Jövő Áruháza" nem az első innovatív kezdeményezés Szolnok-Szandaszőlős városrészének lakosai számára. A hosszútávú fejlesztési és innovációs programban a város lakosai, vállalatai és intézményei elsők közt ismerhették meg és próbálhatták ki az Otthonőrző rendszert, az egészségügyi vészhelyzetek esetén bevethető Pánikgombot, IP kamerás közvetítő rendszeren keresztül nézhetik a város sportcsarnokának rendezvényeit és sportközvetítéseit, valamint Szandaszőlősi Általános Iskolába telepített  intelligens beléptető rendszer segítségével a szülők értesülhetnek arról, hogy mikor érkezik, illetve távozik gyermekük az iskolából. A városban a Magyar Telekom kiemelt figyelmet fordít a lakosság infokommunikációs képzésére, oktatására T-City Kids iskolai szakkörök és nyilvános Internetakadémia formájában.

A T-City a Magyar Telekom és Szolnok megyei jogú város közös, több éves fejlesztési és innovációs programja, amely 2009. május 20-án indult.

Szolnok város lakosai, vállalatai és intézményei a Magyar Telekom új szolgáltatásait az elsők közt ismerhetik meg és vehetik igénybe, így közvetlenül megtapasztalhatják az információs társadalom előnyeit, amelyek könnyebbé tehetik életüket és segíthetik a vállalatok, intézmények napi működését.

A jövő lehetséges szolgáltatásairól a helyi lakossággal és vállalkozásokkal együtt gondolkozik a Magyar Telekom NyRt., és teszteli az így kialakult szolgáltatások működőképességét, használhatóságát, fogadtatását.

A T-City keretében kiemelten fontosnak tartják, hogy a lakosság számára megmutassák az infokommunikációs alkalmazások, eszközök hasznosságát mindennapi életükben és hogy olyan szolgáltatásokat fejlesszenek, amelyek egyszerűbbé teszik életüket. Az idősek számára Internetakadémiát hirdettek meg, melynek keretében megismertették a résztvevőkkel az internetezés alapjait, és megtanították őket arra, hogy hogyan könnyíthetik meg életüket az Internet mindennapos használatával.

A jövő generációja számára szakkörsorozatot kínálnak, T-City Kids elnevezéssel – erre az általános- és középiskolás gyerekeket várják, és megismertetik őket a mobiltelefonok és az informatika világának újdonságaival.

Home Lab

A T-City-n belül egy elkülönített részprojekt is működik, a Home Lab. A Home Lab célja a még fejlesztési fázisban vagy ötlet szintjén levő megoldások bevezetése, kipróbálása éles körülmények között. Fontos megemlíteni, hogy a hagyományos módszerekkel ellentétben itt a folyamatos, élő visszacsatolások alapján történő termékfejlesztésre koncentrálnak, így a lehető leginkább felhasználóbarát megoldások tudnak majd piaci környezetben megvalósulni. Az első, T-City Home Lab-ben tesztelt, és azóta már piacra vitt termék a T-Home Otthonőrzője. Az Otthonőrzőn felül a Home Lab keretében folyik például a diákazonosító belépőrendszer, és egy egészségügyi segélyhívó szolgáltatás tesztje is.

2010-ben szintén a Home Lab keretein belül valósult meg a Future Store projekt, vagyis a „Jövő Áruháza" a Szandaszölősi Coop Szuper üzletben.

Visuland -virtuális osztályterem

A Visuland látványos, 3 dimenziós virtuális terében egyaránt lehet oktatást, szakkört, vagy szülői értekezletet tartani. A Visuland tartalmazza mindazon alkalmazásokat, amelyeket a mai diákok szívesen használnak, amelyek segítségével érdekesebbé tehető számukra a tanulás.

A diákok akár saját előadásokat is készíthetnek, és elő is adhatják azokat társaiknak.

A szabadidő is remekül eltölthető a Visuland-ben: lehet benne élőszóban beszélgetni, chat-elni, játszani, képeket, videókat mutatni egymásnak – és megvitatni azokat.

Sportcsarnokok IP alapú közvetítési rendszere

A szolnoki tiszaligeti sportcsarnokba telepített rendszer (kamerák, audio rendszer, hálózat, kiszolgáló számítógépek, szoftverek) segítségével, sportesemények, kulturális rendezvények, kongresszusok szerkesztett, vágott, valós idejő vagy késleltetett, ill. archív variációkban, interneten keresztül érhetőek el és tekinthetők meg.

„Otthonőrző" (már piacosított projekt!)

Az Otthonőrző egy új önmegfigyelő biztonsági rendszer, amely segítségével távolról is szemmel tarthatja otthonát szélessávú internetkapcsolat, vagy SMS segítségével. A rendszer vezeték nélkül mőködik, figyeli a bejárati ajtót és a felszerelt mozgásérzékelőket. A szenzorokat a felhasználó saját kezűleg helyezheti el otthonában, amelyek aztán rádiókapcsolaton keresztül kommunikálnak a központi egységgel. Ha riasztási esemény következik be, a szenzorok jeleznek a központi egységnek, amely az interneten keresztül azonnal jelez a felhasználó mobiltelefonjára vagy e-mail címére. A központi egység rendelkezik tartalékakkumulátorral, valamint GPRS-kapcsolattal, így áramkimaradás vagy az internetszolgáltatás szünetelése esetén is működőképes.

Diákazonosító beléptető rendszer

A T-City Home Lab keretében a 2009/10-es tanévben bevezetésre került a Szandaszőlősi Általános Iskolában egy RFID technológián alapuló beléptető rendszer. Minden, a rendszer tesztelésében részt venni kívánó diák egy RFID technológiával működő azonosító eszközt kapott, amelyet az iskola bejáratánál elhelyezett leolvasók az áthaladáskor érzékelnek, és regisztrálják mind a belépés, mind az iskola elhagyásának tényét. A be- és kilépések így folyamatosan naplózásra kerülnek, az adatokat a megfelelő jogosultsággal rendelkező, regisztrált felhasználók, így például a diákok esetében szülők (alapértelmezésben csak saját gyermeket) interneten keresztül bármikor le tudnak kérdezni. Igény esetén a szülő SMS-t is kaphat gyermeke iskolába érkezéséről, valamint arról, ha elhagyja az iskolát. A rendszer alapvető célja, hogy a szülők meggyőződhessenek arról, hogy gyermekük beért az iskolába, illetve láthassák, hogy mikor indult el onnan.

www.szolnok.hu

www.t-city.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük