Az Amerikai Egyesült Államok budapesti Nagykövetsége, ill. Külügyminisztériuma kísérleti programjának, a „Meet the scientist" sorozatnak legutóbbi előadása 2015. február 4-én zajlott a budapesti Móricz Zsigmond Gimnáziumban.  

 

Az Amerikai Egyesült Államok budapesti Nagykövetsége, ill. Külügyminisztériuma kísérleti programjának, a „Meet the scientist" sorozatnak legutóbbi előadása 2015. február 4-én zajlott a budapesti Móricz Zsigmond Gimnáziumban.  

 

Az előadó Fail József, a Budapesti Corvinus Egyetem, Kertészettudományi Kar, Rovartani Tanszék vezetője, korábbi Fulbright-ösztöndíjas volt. Az előadás a dohányon élősködő kártevők, a „tripsz" rovarok sajátosságaival, a szaporodásukban megfigyelhető különlegességekkel foglalkozott, amely jelenségek a kutatók számára még sok megfejtendő titkot rejtenek. Az ízeltlábúak bolygónk legelterjedtebb élőlényei, viselkedésük, tulajdonságaik, életmódjuk az emberi faj életét is nagyban befolyásolja.  

 

Az érdekfeszítő előadást a diák-hallgatóság élénk figyelemmel kísérte, s némi bátorítás után a témára, ill. a kutató-tudós szakmai pályafutására, az ontarioi kutatóhelyen töltött amerikai ösztöndíjas tevékenységére irányuló kérdésekkel övezte. A biológia, s közelebbről a rovartan újabb szakemberekkel, akár kiemelkedő kutatókkal is gazdagodhat, ha a gimnazistákban mélyebb nyomot hagytak az elhangzottak, s további tanulmányaikat ezen a téren folytatják, netán a Corvinuson, esetleg Fulbright ösztöndíjjal…

http://portal.uni-corvinus.hu/index.php?id=p400092  

http://www.uni-corvinus.hu/index.php?id=24294&no_cache=1&cusman=jfail  

https://www.youtube.com/watch?v=ouaUhb6rFZk

 

Az előadást követően a győri Mobilis Interaktív kiállítási központ és tudományos játszóház munkatársai az elhangzottakhoz kapcsolódó látványos kísérleteket mutattak be a fiataloknak.

A Mobilis, saját megfogalmazása szerint, elsődlegesen a járművekre és a közlekedésre, tágabb értelemben pedig a mozgásra, a mobilitásra koncentrál úgy, hogy testközelbe hozza a természet- és műszaki tudományokat, s azok érdekes oldalát tárja az érdeklődők elé.  

http://mobilis.gyor.hu

 

A világon elsőként Magyarországon 2010-ben elindított „Meet the scientist" program együttműködő partnere a Magyar Fulbright Bizottság, lebonyolítását a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) gondozza.   

A program célja a műszaki és természettudományok, ill. az amerikai tanulmányi lehetőségek népszerűsítése magyar középiskolások körében. A sikerre való tekintettel a program az idei tanévben is folytatódik, összesen 9 (vidéki és fővárosi) középiskolában.

www.innovacio.hu 

 

 

 

 

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük