A kafetéria rendszer újragondolásáról kiszivárgott kormányzati előterjesztés hatása, amennyiben valósággá válik, pozitív lehet a hazai gazdaság teljesítményére – állítja az ágazatban is tevékenykedő OPTISOFT Számítástechnikai, Pénztárszolgáltató, Könyvelő és Oktató Nyrt.

A kafetéria rendszer újragondolásáról kiszivárgott kormányzati előterjesztés hatása, amennyiben valósággá válik, pozitív lehet a hazai gazdaság teljesítményére – állítja az ágazatban is tevékenykedő OPTISOFT Számítástechnikai, Pénztárszolgáltató, Könyvelő és Oktató Nyrt.

„A jelenlegi kusza, több redundáns elemet is kezelő kafetéria szabályozás leegyszerűsítése, és három fő gazdaságpolitikai cél köré csoportosítása pont azt a szemléletet testesíti meg a gyakorlatban, amit az adórendszer vagy az egészségügy alakításában is elvárnak a piaci szereplők" – vélekedik Semerédy Péter, az OPTISOFT Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

Mint ismeretes, a kormány nemrég kiszivárgott tervei egy olyan új szisztéma alapjait vázolták, amiben a béren kívüli juttatások közül csak azokat tartanák meg, melyek nemzetgazdasági, szociálpolitikai, vagy öngondoskodási cél elérése érdekében alakítják a fogyasztási szokásainkat, ösztönözve bizonyos termékek és szolgáltatások igénybevételét. Azoknak a szektoroknak a meghatározásával, amire a juttatás elkölthető, akár közép- és hosszú távon is jelentősen befolyásolni lehet egy adott szektor gazdasági fejlődésének irányát.

A tervezet korlátozni kívánja a kedvezményes közteher mellett igénybevehető béren kívüli juttatásokat, hiszen ezek inkább töltöttek be adóoptimalizálási szerepkört a tehetősek körében, semmint szociálpolitikai célt valósítottak volna meg. Továbbá megszűnne, vagy lassan kivezetésre kerülne a hideg étkezési utalvány fogalma, valamint megszűnne az internet-elérés támogatása.

A béren kívüli juttatások jelenleg is a szociálpolitika fontos tényezői Magyarországon. „Sajnos azonban az a tapasztalatunk, hogy a papír alapú utalványok rendszere sok kiskaput hordoz magában, könnyen pénzhelyettesítővé válnak, ráadásul abszurd árfolyamokon. Hiába vannak sorszámozva a tikettek, azokat voltaképpen korlátozás nélkül felhasználhatják illetéktelenek is. Ezt a biztonsági kockázatot a kártyás megoldások teljesen kiiktatják, hiszen egy PIN kóddal védett rendszer a tolvajok számára teljesen értéktelen, felhasználhatatlan." – magyarázza Semerédy Péter. Az OPTISOFT ezért is áll ki a tervezet azon pontja mellett, mely a fennmaradó kafetéria elemek használatát a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP Kártya) rendszerére terelné, azok szerződött kibocsátóinak üzemeltetése mellett. (Fontos megjegyzés: az OPTISOFT nem rendelkezik gazdasági érdekeltséggel a SZÉP Kártya rendszerében)

„Mindaz, hogy ezeket az előnyöket a kormányzat egy chipkártya alapú rendszerrel kívánja fejleszteni, egy igen előremutató lépés. Ez ugyanis a jövő útja, az utalványtömbök ideje világszerte a végéhez közeledik, miközben a kártyák már két évtizede köztünk vannak" – mondja Semerédy Péter, a rendszerváltás utáni első kereskedelmi banki kártyarendszerek üzembe helyezésében is bábáskodó OPTISOFT vezére. A kártyás szisztéma nem kijátszható, jól ellenőrizhető a szándékolt cél megvalósulása, ezáltal igazságos, és a középtávú finomhangoláshoz is segítséget nyújt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük