2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Támogatott ötletek – Kitchen Budapest

5 perc olvasás
<p> <span class="inline left"><a href="/node/2894"><img class="image thumbnail" src="/files/images/kbp.thumbnail.jpg" border="0" alt="1" title="1" width="100" height="50" /></a></span>2007. június 20-án hivatalosan megnyílt a Magyar Telekom kutató-fejlesztõ laboratóriuma, a Kitchen Budapest (KiBu) a Révay utcában.</p><p>

 12007. június 20-án hivatalosan megnyílt a Magyar Telekom kutató-fejlesztõ laboratóriuma, a Kitchen Budapest (KiBu) a Révay utcában.

 12007. június 20-án hivatalosan megnyílt a Magyar Telekom kutató-fejlesztõ laboratóriuma, a Kitchen Budapest (KiBu) a Révay utcában.

 

Simon András, a támogató Magyar Telekom vezérigazgatója üzleti befektetésként mutatta be a kezdeményezést.

Chris Matheisen, a támogató Magyar Telekom vezérigazgatója elmondta, a KiBu-ban a fiatal kutatók struktúráltan, de irányítatlanul, az innovatív fejlõdést semmiképpen sem gátolva dolgozhatnak.

Emlékeztetett, az IT nagy változásokon megy keresztül, sok pozitív fejlemény várható. A most megnyíló hely olyan kezdeményezések körébe tartozik,  ahol nincs kijelölt központ, s éppen emiatt mûködnek jól az innovációk.

Utalt az SMS és a webkamera történetére, mindkettõ privát igények kiszolgálására jött létre, s fejlõdött világ-alkalmazássá.  A KiBU-ban is  irányítatlan, de struktúrált innovációra nyílik mód, ?központ nélküli központ"-ról van szó.

György Péter esztéta, a Magyar Telekom tanácsadója kiemelte, a Kitchen Budapest innovációs labor. Hasonló létesítmény nem volt még Budapesten, olyan hely, ahol a kutatási kultúrát ?csinálják".  Világszerte nõ a helyi kultúra jelentõsége és a kutatók egymásra utaltsága, az itt felszínre került gondolatokból az egész közösség profitálhat,  minden vonatkozásban. Olyan hely születhet, amiért akár nyugatról is érdemes lesz ide jönni, mondta.

Somlai-Fisher Szabolcs labor vezetõ építész hangsúlyozta, a KiBu-ban a pályázattal kiválasztott fiatal tehetségek új technológiai alkalmazásokat, mûvészeti alkotásokat hozznak létre.

A IX. Ráday utca-Biblia közben létre hozott KiBu olyan hely, amely fiatal tehetségeknek biztosít infrastruktúrát, pénzt, és hatalmas fejlesztési szabadságot. A laboratóriumban fiatal mérnökök, dizájnerek és mûvészek dolgoznak együtt, és közös munkájuk során kapcsolódási pontokat keresnek a mûvészet, a tudományok és az új média között. A kiválasztott ötletgazdáknak az MT biztosítja a zavartalan munkát, és ösztöndíjat is fizet. A vezetõ távközlési szolgáltató egyik célja ezzel, hogy olyan új kezdeményezéseket, kreatív ötleteket támogasson, amelyek késõbb akár versenyképesek is lehetnek a piacon. A kezdeményezés jó példája annak, miként segítheti az üzleti szféra az állam kutató-fejlesztõ és kultúrafinanszírozó szerepét.

A megnyitó napján több innovatív projektet is bemutattak a sajtó képviselõinek. Ezek egyike a CityScout nevû mobilalkalmazás, amelynek köszönhetõen hasznos információt kaphatunk a mobiltelefonunkra a közelben található szórakozóhelyekrõl, kocsmákról. Ehhez az alkalmazáshoz nincs szükség GPS-eszközre, mert a felhasználó pozícióját a mobilcellák alapján határozza meg. A KiBu megnyitóján bárki kipróbálhatta és akár le is tölthette telefonjára a programot. Egy másik fejlesztés a KiBu közösségi érintõképernyõje, amely egy 2×1 méteres interaktív tábla. Ezen keresztül kezünkkel, ujjainkkal tudunk – akár egyszerre többen is – egy vetített tartalommal kapcsolatba lépni. A képernyõn lehet festeni, térképen navigálni, de a valódi haszna abban van, hogy segítségével közösségi munkában készülhetnek új és innovatív tartalmak. Továbbá a megnyitó résztvevõi megismerhették a Beszélõ konyha projektet, amely zenélõ kávéfõzõkkel, sóhajtozó répákkal, önmûködõ fakanállal és jégledekkel mutatkozott be.

A KiBu-ban pályázat útján kiválasztott fiatal tehetségek kapnak lehetõséget arra, hogy új technológiai alkalmazá-sokat, mûvészeti alkotásokat hozzanak létre.  Az alkotómûhelyben tehetséges fiatal mérnökök, formatervezõk és mûvészek infrastruktúrát, pénzt és alkotói szabadságot kapnak ötleteikhez.  Közös munkájuk során kapcsolódási pontokat keresnek a mûvészet, a tudományok és az új média között.

A laboratórium most folyó munkájára pályázat útján válogatták ki az ígéretes ötletgazdákat, a zavartalan munkához  ösztöndíjat a Magyar Telekom biztosít.  A távközlési cég a kezdeményezés révén olyan kreatív ötleteket kíván támogatni, amelyek a késõbbiekben  versenyképességüket is bizonyíthatják a piacon. 

A vállalat ezúton jó példával szolgál, miként segítheti az üzleti szféra az állam kutató-fejlesztõ és kultúra-finanszírozó szerepét. 

A megnyitón bemutatott három projekt:

-a BlueSpot  kommunikációs rendszer Budapest 50 helyszínét köti össze hálózatba.  Ha belépünk ebbe a hálózatba,

mobiltelefonunk új lehetõséget kínál, a meghatározott ponton lévõ vezérlõ doboz lehetõvé teszi a közelben lévõ hasonló felhasználókkal való kapcsolatba lépést.  Ezek a dobozok, a BlueSpot-pontok, szórakozóhelyeken, kávézókban és más frekventált helyeken vannak elhelyezve, s maguk is internetes kapcsolatot tartanak a többi dobozzal.  Mobiltelefonnal bármely rendszerpontról beléphetünk, elérhetjük a többi vezérlõdobozt, s vele a közelben lévõ felhasználókat. Egymást nem is ismerõ emberek építhetnek kapcsolatot, egyfajta saját infrastruktúrán.

A rendszer hivatalos indulása júliusban lesz.

-a következõ projektben hagyományos, tárcsázós telefon képes a benne elrejtett mobiltelefon révén kommunikálni.

-a Celebgráf  projekt révén egyfajta kapcsolati térkép építhetõ bármely dokumentumból vagy adatbázisból, térképszerû megjelenítéssel.

-a CityScout nevû prezentációs mobilalkalmazással hasznos információkat kaphatunk mobiltelefonunkra a közelben található szórakozóhelyekrõl, kocsmákról.  GPS-eszköz nélkül, a felhasználó mobilcella-pozíciójának felhasználásával mûködtethetõ. A megjelenítés tetszõleges mélységû nyitást, bármilyen tartalom szervezést megenged.  Jelenleg Symbian alapon mûködik.

-a Multitouch-screen  projektben többfelhasználós, nagyméretû érintõképernyõ mûködtethetõ, ezen újjal lehet tartalmakat megjeleníteni és navigálni, egyfajta interaktív tábla módjára. 

-a beszélõ-ritmusadó konyha extra zenei szórakozást nyújt a konyhai eszközök, anyagok bevetésével.

http://www.kitchenbudapest.hu/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.