2022.05.20.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Táncmesék – felnőtteknek

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/79311"><img class="image image-_original" src="/files/images/tanc_%20(1).jpg" border="0" width="455" height="657" /></a></span>2014 tavaszán útjára indul egy programsorozat, mely a táncművészetet egy egészen új nézőpontból mutatja be. A Magyar Nemzeti Balett fiatal művészei Simon István első magántáncos vezetésével egy lelkes kis csapatot hoztak létre. <p> 

2014 tavaszán útjára indul egy programsorozat, mely a táncművészetet egy egészen új nézőpontból mutatja be. A Magyar Nemzeti Balett fiatal művészei Simon István első magántáncos vezetésével egy lelkes kis csapatot hoztak létre.

 

2014 tavaszán útjára indul egy programsorozat, mely a táncművészetet egy egészen új nézőpontból mutatja be. A Magyar Nemzeti Balett fiatal művészei Simon István első magántáncos vezetésével egy lelkes kis csapatot hoztak létre.

 

Azt tűzték ki célul, hogy a balettet közelebb hozzák azokhoz az emberekhez is, akik eddig fenntartásokkal viszonyultak hozzá, és nem szívesen mentek el klasszikus táncelőadásokra. A programot Kovács Kristina művészeti menedzser karolta fel.

Hisznek abban, hogy szinte mindenkit meg lehet győzni arról, hogy ez nem egy múzeumba való, poros és unalmas táncstílus, hanem egy mély szimbolikával átitatott, fontos emberi történeteket bemutató műfaj, amely a legszebb európai hagyományokat őrzi, erős és életteli, szórakoztató és szenvedélyes. A bensőséges hangulatú esteken a legjelentősebb koreográfiák rövid, közérthető összefoglalóját láthatják a nézők.

 

A művészek sokszor önironikusan, rengeteg humorral, vagánysággal és nagy szeretettel mutatják be a hivatásukat. Kézen fogják a vendégeket, és átvezetik őket a zenekari árok túloldalán elterülő varázslatos világba. Nem félnek segítséget kérni az irodalomtól vagy éppen a tudománytól, hogy a homályba burkolódzó, elfeledett jelképeket megfejtsék, merészen használják a legpopulárisabb zenéket is a klasszikus mesterművekkel váltakozva.

 

Az előadások során a táncosok – a balett műfaji keretein túllépve – beszélgetnek a közönség tagjaival, bevonják őket a produkcióba, válaszolnak a feltett kérdésekre. Az előadások után rövid közönségtalálkozón maradhat, akinek kedve van. Az is fontos szempont az alkotóknak, hogy a balettművészet iránt rajongók, a „balettománok" is megtalálják a maguk örömét az előadásokban: nekik féltve őrzött kulisszatitkokkal, anekdotákkal kedveskednek, és az előadássorozat bizonyos helyszínein egyedülálló alkalmi kiállításon tánctörténeti relikviák és színpadi jelmezek is megtekinthetők.

 

A különleges hangulatú bemutatókhoz magyar designerek, például Fink Evelin is hozzájárulnak egyedi tervezésű jelmezeikkel. Simon Istvánnal fellép többek között Felméry Lili, Koháry István, Kozmér Alexandra, Kerényi Miklós Dávid. A sorozatban várhatóan A hattyúk tava, a Rómeó és Júlia, a Coppélia, a Csipkerózsika és A diótörő is helyet kap.

A következő előadásra, mely A hattyúk tavát dolgozza fel május 9-én 19:30-kor a Bencúr házban kerül majd sor.

 

Simon István balettművész Marosvásárhelyen, Erdélyben született, a Magyar Nemzeti Balett első magántáncosa. Nemzetközileg elismert művészként a drezdai Semperoper állandó vendége. A klasszikus balett főszerepei mellet olyan zseniális alkotók műveiben táncolt, mint Jiří Kylián, William Forsythe, Mats Ek, David Dawson, George Balanchine. A Táncmesék Felnőtteknek projekt alapító tagja.

http://www.istvansimon.com/photos/

http://www.semperoper.de/en/ensemble/alle/details/430.html

http://www.opera.hu/hu/tarsulat/szemely/Simon_Istvan

 

Simon-Hatala Boglárka évek óta vesz részt a drezdai Semperoper Ballet audience development team-jében. A Táncmesék felnőtteknek programsorozatban koreográfus- és dramaturgiai asszisztensként dolgozik. A nemzetközi táncéletben elismert gyógytornász és injury coach, a The William Forsythe Company állandó munkatársa. A Táncmesék Felnőtteknek projekt alapító tagja.

http://www.semperoper.de/ensemble/alle/details/941.html

 

Kovács Kristina a csapat menedzselésének feladatait látja el, beleértve a szervezést és a kommunikációt. Kristina tanulmányait Firenzében végezte, ahol mester diplomát szerzet divat és művészeti management területen. Olaszországból hazatérve, munkája során több sikeres divat- és művészeti eseményt szervezett. A Táncmesék – felnőtteknek projekt alapító tagja.

 

www.tancmesek.hu

https://www.facebook.com/Tancmesek

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.