Szeptember elseje a Fővárosi Állat- és Növénykertben is a tanév kezdetét jelenti. A városligeti intézmény kedvezményekkel és változatos állatkerti pedagógiai programkínálattal várja a tanulmányi csoportokat, a pedagógusoknak pedig konzultációt, módszertani tréninget, illetve nyílt napokat is szervez.

 

Szeptember elseje a Fővárosi Állat- és Növénykertben is a tanév kezdetét jelenti. A városligeti intézmény kedvezményekkel és változatos állatkerti pedagógiai programkínálattal várja a tanulmányi csoportokat, a pedagógusoknak pedig konzultációt, módszertani tréninget, illetve nyílt napokat is szervez.

 

Szeptember elsejével nemcsak az iskolákban, hanem a Fővárosi Állat- és Növénykertben is megkezdődik a tanév. Természetesen nem az állatok ülnek be az iskolapadba, hanem a tanulmányi csoportokat, óvodásokat, iskolásokat várják a városligeti intézményben.

 

A csoportok létszáma, illetve a megtartott foglakozások nagy száma alapján a közoktatási és felsőoktatási intézmények után Magyarországon az állatkertek a legnagyobb pedagógiai szolgáltatók, s közülük is a fővárosi intézményt keresik fel a legtöbben tanulmányi céllal. Egy állatkerti foglalkozás vagy tematikus vezetés – az egyedülálló szemléltetési lehetőségek és a különleges élmények miatt – nemcsak élvezetesebb, hanem számos témakör esetén hatékonyabb is a tantermi foglalkozásoknál. Ráadásul az Állatkertben igénybe vehető pedagógiai lehetőségek nemcsak a környezetismeret, a természetismeret, a biológia és egyéb reál tárgyak anyagához kapcsolódhatnak, hanem más területekhez (pl. művészeti oktatás) is.

 

A Fővárosi Állat- és Növénykert egyrészt jelentős kedvezményekkel teszi lehetővé, hogy minél több tanulmányi csoport látogathassa meg az intézményt, illetve, hogy minél több pedagógus építhesse be munkájába az állatkerti foglalkozásokat. Emellett rengeteg pedagógiai lehetőséget is kínálnak. Az Állatkert oktatási kínálatát összefoglaló kiadványokat a napokban juttatták el a főváros valamennyi közoktatási intézményébe, így az óvodákba, valamint az általános és a középiskolákba is. Sőt, a Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetségén (KOKOSZ) keresztül a vidéki intézmények is hozzáférhetnek ezekhez az anyagokhoz.

 

A pedagógiai programkínálatban egyebek mellett gyakorlati bemutatók, megfigyeléses vizsgálatok, tematikus állatkerti séták és komplex foglalkozások is szerepelnek. Összesen 90 féle témájú és típusú foglalkozás kapott helyet a kínálatban, amelyek egyrészt a gyerekek életkori sajátosságaihoz igazodnak, másrészt kapcsolódnak a tananyaghoz is.

 

A tanárok, tanítók és óvópedagógusok részére az Állatkert Ismeretterjesztő Osztálya lehetőséget biztosít személyes konzultációra, csoportos oktatási tájékoztatóra, módszertani csoportvezetésre és tréningre, illetve módszertani napra is. A tanév során két nyílt napot is szerveznek a pedagógusoknak azzal a céllal, hogy az Állatkert oktatási kínálatát a helyszínen minél szélesebb körben bemutathassák. A pedagógusoknak szervezett nyílt napokra 2016. október 8-án szombaton, valamint 2017. április 22-én szombaton kerül sor.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük