Magyarországon elsőként vezette be informatikai rendszerének és üzleti folyamatainak felügyeletére a nemzetközileg széles körben alkalmazott Tango megoldást a Raiffeisen Bank hazai leányvállalata. A világszerte több tucat országban működő, jelenleg itthon 141 fiókkal rendelkező banknál a fejlesztés mindössze tíz hétig tartott.

Magyarországon elsőként vezette be informatikai rendszerének és üzleti folyamatainak felügyeletére a nemzetközileg széles körben alkalmazott Tango megoldást a Raiffeisen Bank hazai leányvállalata. A világszerte több tucat országban működő, jelenleg itthon 141 fiókkal rendelkező banknál a fejlesztés mindössze tíz hétig tartott.

Miután a korábbi próbálkozások nem hoztak megfelelő eredményt, a Raiffeisen bank Magyarországon elsőként vezette be a nemzetközileg széles körben alkalmazott Tango megoldást informatikai rendszerének és üzleti folyamatainak felügyeletére − mondta el Győrffy Péter, a fejlesztést végző Polygon Informatikai Kft. rendszermérnöke. Ezzel létrejött egy informatikai szaktudás nélkül is könnyen kezelhető monitoring rendszer, ami valós idejű, könnyen értelmezhető információkat ad mind a számítástechnikai eszközök állapotáról, mind pedig az üzleti folyamatok alakulásáról.

 

A bank teljes eszközkészlete mintegy 650 szervert foglalt magában. A Tango a már működő felügyeleti eszközökből érkező eseményeket közös folyamatmodellben egyesíti. Az esetleg hiányzó adatokat saját mérésekkel egészíti ki, ezáltal pontos képet adva az üzleti folyamatok működőképességéről.

 

A spanyol Tango/04 vállalat a világ egyik ismert gyártója a rendszerfelügyeleti, rendszerellenőrző szoftverek piacán − mondta el a szakértő. A cég megoldásait világszerte több mint 2000 különböző méretű vállalat használja, főként a pénzügyi, biztosítási szektorban és a gyógyszeriparban.

 

Természetesen a Tango-nak maradéktalanul integrálódnia, idomulnia kellett a bank már meglévő rendszereihez, ami igen heterogén környezetet jelent. A platformok közül az i5OS (AS/400), a Unixs (AIX, SUN, Linux) és a Windows is jelen van a rendszerben. Számos üzleti és banki alkalmazás is bekerült a szoftver felügyelete alá, mint az SAP, a SZABIR, a DirektNet, a Lotus Notes vagy az Intranet portál.

 

A megoldás előnye, hogy egyszerűen paraméterezhető a megszokott Windows-környezetben, alacsony az erőforrásigénye, s szinte korlátlanul skálázható. A rendszer képes minden jelenleg elterjedt hardver és szoftverplatform rendelkezésre állásának monitorozására, nyílt szabványok (SSH, SNMP, WMI, Syslog stb.) felhasználásával, agentek telepítése nélkül. Így képes együtt dolgozni a Windows, IBM i, IBM p, AIX, Linux, Solaris, HP-UX, MS SQL, Oracle, WebSphere, Citrix, BEA WebLogic, JBoss megoldásokkal, illetve saját monitoring agentek létrehozására a Python alapú SDK felhasználásával. A rendszer együttműködik szinte minden elterjedt monitorozó keretrendszerrel (Tivoli, HP OpenView, CA Unicenter, Nagios) akár adatforrásként, akár konzolként.

 

Az első fázisban a háttér-infrastruktúra monitorozásának kiépítése valósult meg. Ebben a lépésben iSeries szerverek, Oracle adatbázisok és honlapok ellenőrzése jött létre, valamint az integráció a Nagios-al (Windows, UNIX, Linux) és a Tivoli IT-CAM-al (MQ Series). A második fázisban az üzleti kiszolgálók monitorozása és az SLA menedzsmentje készült el és kialakult a végleges végfelhasználói felület. Ebben a fázisban jött létre a BSM (Business Service Management) implementálás, melynek hatására a rendszer nemcsak az it-infrastruktúra, de a futó üzleti folyamatok állapotáról is valós idejű tájékoztatást ad. Többek között ez az, mely a Tango-t kiemeli a többi megoldás közül.

Hangsúlyozom − tette hozzá Győrffy Péter −, mindez nem tartott tovább 53 munkanapnál, ami egy ilyen nagyságrendű és összetettségű informatikai rendszer esetében villámgyors és igen gazdaságos megvalósítást jelent.

 

Az ellenőrzést, a rendszerek felügyeletét és megfigyelését ezek után a Raiffeisen kedvére kalibrálhatta. A végfelhasználók az egyes rendszerek állapotát, terheltségét, esetleges problémáit egyszerű, azonnal átlátható, grafikus felületen, mutatókkal, százalékjelzőkkel és táblázatokkal kísérhetik nyomon. Természetesen mód van az egyes funkciók elkülönítésére, hogy az adott felhasználók csak a munkájukhoz szükséges, jogosultságuknak megfelelő rendszereket kísérjék figyelemmel. Ezzel a lehetőséggel a bank élt is.

 

A banki projekt sikere és a nemzetközi piacvezető szerep alapján a Tango itthon is szép karrierre számíthat − jósolja a szakember. Ilyen, vagy hasonló megoldásra számos, nagy it-rendszereket használó cégnek van szüksége, és az ilyen méretű vállalkozások számára a befektetés igen hamar megtérül, miközben az implementáció rövid idő alatt elvégezhető.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük