Kiváló minősítésben, Magyar Termék Nagydíjban részesült a Nemzeti Tankönyvkiadó hat fejlesztése: egy alsós és egy felsős tankönyvcsalád, két középiskolai tankönyvsorozat, valamint két digitális taneszköz nyerte el a rangos hazai elismerést. A díjat Kiss János Tamás, a Nemzeti Tankönyvkiadó vezérigazgatója vette át kedden a Parlamentben. Nyelvkönyv, irodalomkönyv és digitális oktatási szoftver a díjazottak között

Kiváló minősítésben, Magyar Termék Nagydíjban részesült a Nemzeti Tankönyvkiadó hat fejlesztése: egy alsós és egy felsős tankönyvcsalád, két középiskolai tankönyvsorozat, valamint két digitális taneszköz nyerte el a rangos hazai elismerést. A díjat Kiss János Tamás, a Nemzeti Tankönyvkiadó vezérigazgatója vette át kedden a Parlamentben. Nyelvkönyv, irodalomkönyv és digitális oktatási szoftver a díjazottak között

Idén 15. alkalommal hirdették meg a Magyar Termék Nagydíj pályázatot, melynek célja, hogy elismerje a kiváló minőségű magyar termékeket és szolgáltatásokat. A 23 kategória közül a Nemzeti Tankönyvkiadó (NTK) az „Oktatási, képzési, továbbképzési, nevelési módszertan, tankönyvek, segédletek (interaktív eszközök is) és kiadványok" kategórába nyújtott be hat pályázatot, melyek közül mindegyik Magyar Termék Nagydíjas lett.

A zsűri döntése alapján díjat kapott a népszerű, háromkötetes, magyar fejlesztésű Bloggers angol nyelvkönyvsorozat, amely kiemelt figyelmet fordít a magyar diákok számára nehézséget okozó területekre és a pedagógusok munkáját támogató kézikönyv is tartozik hozzá. A díjazott fejlesztések között szerepel – a márciusi CeBIT kiállításon arany szintű díjat nyert – TeachAR 3D, a háromdimenziós, kiterjesztett valóság (augmented reality – AR) technológiát alkalmazó oktatási szoftver. A program háromdimenziós tartalmi elemekkel teszi színesebbé a tanórákat, így segíti a tananyag könnyebb megértését, valamint hozzájárul a pedagógiai munka szemléltető jellegéhez. (A szoftverről készült videó megtekinthető itt: http://www.youtube.com/watch?v=3VVw2v5884Y).

Szintén elismerték az NTK Feladatkészítő szoftverét, melynek segítségével a pedagógusok percek alatt új, látványos és hasznos feladatokat készíthetnek. A díjazott tankönyvek között szerepel ezen kívül az alsótagozatosoknak készült, magyar szakemberek által alkotott Színes anyanyelvi, és a felsősöknek szánt Panoráma természettudományi tankönyvcsalád is. Előbbi különlegessége, hogy teljes eszköztárat nyújt a meghatározó kisiskolás kori anyanyelvi fejlesztés mindennapi feladataihoz, a legkorszerűbb tudományos és pedagógiai alapokra támaszkodva segít a zavarmentes szövegértés és szövegalkotás magas szintű elsajátításában. A SZÍNES mozaikszó egyébként a Szakmai tudatosság, az Írásbeliség, a Nevelés, az Emberség és a Stabilitás szavak kezdőbetűinek összevonásából jött létre, ezzel is jelezve a pedagógiai célkitűzéseket.

Kiváló minőségű magyar terméknek minősítették ezen kívül a Panoráma sorozatot, amely négy természettudományi tantárgy (biológia, fizika, kémia, földrajz) összehangolásával teszi lehetővé a tanulóknak a legfontosabb ismeretek elsajátítását. Élménnyé teszi a természet jelenségeivel való találkozást, számos érdekes feladat, multimédiás eszköz, interaktív tananyag segíti a pedagógusokat és a diákokat egyaránt. A középiskolákban használt, Pethőné Nagy Csilla által jegyzett irodalomsorozat pedig érzékeny olvasóvá nevel, a befogadót helyezi a középpontba, így könnyen befogadóvá teszi a tizenévesek számára a régi korok irodalmi művekbe öntött üzeneteit. A sorozat célja, hogy fejlessze a kreatív gondolkodást és az önálló véleményalkotás képességét.

A díjakkal kapcsolatban Kiss János Tamás, a Nemzeti Tankönyvkiadó vezérigazgatója elmondta: „A Nemzeti Tankönyvkiadó piacvezető tankönyvkiadóként felelősséggel tartozik azért, hogy a diákok a legjobb minőségű, minden igényt kielégítő magyar fejlesztésű tananyagokból tanulhassanak. Fontosnak tartjuk azt is, hogy a folyamatos változásoknak meg tudjunk felelni, így külön öröm, hogy nemcsak hagyományos tankönyveink, hanem digitális eszközeink is nyertek a pályázaton, ezzel bekerülve a legjobb magyar termékek közé."

A Magyar Termék Nagydíj elnyerése szigorú követelményrendszerhez kötött, elbírálása öt fordulóban történt, melyben részt vett a Kiírók Tanácsa, a kiírók által felkért független, szakmai zsűri, valamint a Kiírók Tanácsa által felkért egyéb szakértők.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük