2024.május.20. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Társasházi kalamajkák

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/111799"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_1422.jpg" border="0" width="240" height="206" /></a></span>Amikor a megfelelő helyrajzi számon nyilvántartott társasházunk ötven egyforma alapterületű lakással és öt garázzsal megalakult, 20.000 forintos havi közös költséget szavaztunk meg lakásonként első közgyűlésünkön. Az összeg magában foglalta a központi fűtést, vízdíjat, szemétszállítást, a lift költségeit és így tovább. Úgyszólván mindent, ami a kulturált otthonteremtéshez és együttéléshez szükségeltetik.

images 1422Amikor a megfelelő helyrajzi számon nyilvántartott társasházunk ötven egyforma alapterületű lakással és öt garázzsal megalakult, 20.000 forintos havi közös költséget szavaztunk meg lakásonként első közgyűlésünkön. Az összeg magában foglalta a központi fűtést, vízdíjat, szemétszállítást, a lift költségeit és így tovább. Úgyszólván mindent, ami a kulturált otthonteremtéshez és együttéléshez szükségeltetik.

images 1422Amikor a megfelelő helyrajzi számon nyilvántartott társasházunk ötven egyforma alapterületű lakással és öt garázzsal megalakult, 20.000 forintos havi közös költséget szavaztunk meg lakásonként első közgyűlésünkön. Az összeg magában foglalta a központi fűtést, vízdíjat, szemétszállítást, a lift költségeit és így tovább. Úgyszólván mindent, ami a kulturált otthonteremtéshez és együttéléshez szükségeltetik.

   Közös képviselőt és öttagú Számvizsgáló Bizottságot is választottunk. De a bizottság alakuló ülésén nem tudott megegyezni, ki legyen az elnök, ezért mind az öten lemondtak. Számvizsgáló Bizottság azóta sincs. Van viszont alapító okiratunk, szervezeti és működési szabályzatunk, házirendünk és tűzvédelmi előírásunk.

   A következő közgyűlésen megvitattuk az éves költségvetést. Egyik lakó sokallta a vízdíjat, ezért javasolta, hogy a lakásokban szereltessünk fel vízórákat. Mert ő egyedül lakik, a szomszédban pedig házaspár három gyerekkel, akik folyton pancsolnak, ezért nem hajlandó többet fizetni. Fel is szeretetük a vízórákat minden lakásban. Igen ám, de a vízórák beszerzése és felszerelése miatt meg kellett emelni a közös költséget havi 25.000 forintra.

   Ez nagyon nem tetszett a lakástulajdonosoknak. Tenni kell valamit, szólt egy energiatudatos lakótárs, cseréltessük ki a lépcsőházakban és a folyosókon lévő villanykörtéket energiatakarékos kompakt fénycsöves izzókra. Drága, de rövid idő alatt behozza az árát. Így is lett, a közös költség ezért 28.000 forintra változott.

   Ebből majdnem botrány tört ki. Értsék meg emberek, szólt a közös képviselő, takarékoskodni kell. Kérem a javaslatokat. Valaki kibökte, hogy miért kell egy héten négyszer szemetelni. Rendeljük meg csak kétszer a FŐKEFE Kft-től, Felállva tapsolt mindenki. Ez igen! Mondjuk le! Sajnos a szemét sokasodott és szaporodott, nem fért be a kukákba. Mellé tettük, mögé tettük, a tetejére tettük, nem vitték el. Csak gyűlt, gyűlt a ház körül. Egyszer csak megjelentek az Országos Tisztifőorvosi Hivatal igazgatási főosztályának ellenőrei és megbüntették a házat háromszázezer forintra. Vissza kellett állni a négyszeri szemétszállításra. Még szerencse, hogy a FŐKEFE nonprofit társaság mérsékelt szállítási díjakkal. A büntetés következtében a közös költség átmenetileg 38.000 forint lett havonta.

   Eltelt egy év, hideg volt a tél elvitte a rezsicsökkentést. Nagy elhatározásra jutottunk. Szigeteljük a nyílászáró szerkezeteket, ajtókat, ablakokat. Nagyon drága művelet, de a fűtési költség jelentősen csökkenni fog, egy-két év alatt behozza az árát. Meg is csináltattuk az egyik lakó vállalkozásával protekciós áron,

   Jelenleg a havi közös költség 50.000 forint. A legutóbbi határozat kimondta, hogy a tisztelt tulajdonostársak most már hagyják abba az ötletelést. Mert még egy pár megtakarítási ötlet és a nemfizetők miatt csődbe megyünk. Meg tudná valaki mondani, a csődtörvény vonatkozik a társasházakra is?

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.