2022.október.01. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Tavaly kevesebbet költöttünk hálapénzre – Kétezer forinttal fizettünk többet a vényköteles gyógyszerekért 2008-ban

3 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/22805"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/beteg.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="60" /></a></span> <p>Átlagosan havi 4 300 forintot költött a lakosság hálapénzre a tavalyi évben, derült ki a WEBBeteg.hu egészségportál és a Szinapszis Kft. közös felméréséből, mely a lakosság egészségtudatosságát és egészségügyi kiadásait vizsgálta. A felmérés a felnőtt magyar lakosság körében, véletlenszerű telefonos megkérdezéssel zajlott.</p><p>

 beteg.thumbnail

Átlagosan havi 4 300 forintot költött a lakosság hálapénzre a tavalyi évben, derült ki a WEBBeteg.hu egészségportál és a Szinapszis Kft. közös felméréséből, mely a lakosság egészségtudatosságát és egészségügyi kiadásait vizsgálta. A felmérés a felnőtt magyar lakosság körében, véletlenszerű telefonos megkérdezéssel zajlott.

 beteg.thumbnail

Átlagosan havi 4 300 forintot költött a lakosság hálapénzre a tavalyi évben, derült ki a WEBBeteg.hu egészségportál és a Szinapszis Kft. közös felméréséből, mely a lakosság egészségtudatosságát és egészségügyi kiadásait vizsgálta. A felmérés a felnőtt magyar lakosság körében, véletlenszerű telefonos megkérdezéssel zajlott.

2008 végén a felnőtt lakosság 23 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kisebb-nagyobb összegben szokott hálapénzt adni. Területi megoszlásban ez az arány legmagasabb a fővárosban (27%), míg a legalacsonyabb Nyugat-Magyarországon, illetve a megyeszékhelyeken (19%). Életkort tekintve az idősebb, 65 év feletti korosztály fizet leggyakrabban (26%), ám összességében a paraszolvenciára költők aránya nem változott a korábbi évhez képest.

Kétszer annyit költenek a krónikus betegek

A hálapénz havi összege pár száz forinttól 30 000 forintig terjed, átlagosan azonban havonta 4300 forintot adnak a betegek orvosaiknak. Megfigyelhető, hogy a krónikus betegek magasabb összeget fizetnek ki (4700 Ft/hó), mint az akut betegségben szenvedők (3800 Ft/hó).

Ha a teljes lakosságra nézve vizsgáljuk meg a hálapénz összegét, azaz beleszámítjuk azokat is, akiknek nincs ilyen jellegű költésük, azt tapasztaljuk, hogy a havi átlagos kiadás 400 forint.

A paraszolvencia átlagos havi összege csökkent 2007-hez képest, akkor 4 800 forint körül volt.

Sokba kerül az egészség

A felmérésből megfigyelhető, hogy 2008-ban több mint kétezer forinttal volt magasabb a vényköteles gyógyszerekre fordított havi kiadása a lakosságnak a megelőző évhez képest. Ez az összeg átlagosan havi 8390 forint, ami az egészségügyi kiadásaink legjelentősebb tétele.

Érdekes jelenség, hogy a megkérdezettek között a magánorvosra, illetve természetgyógyászra fordított átlagos havi kiadás összege majdnem megegyezik a paraszolvenciára fordított kiadás mértékével, sőt valamivel megelőzi azt. Tovább nőtt a táplálék-kiegészítőkre és vitaminokra fordított kiadás, míg gyógyászati segédeszközökre kevesebbet költöttünk.

A kutatásról

A Szinapszis Kft. rendszeresen méri a magyar lakosság egészségtudatosságát. Legutóbb 2008 szeptemberében vizsgálták az egészséggel, életmóddal kapcsolatos szokásokat, attitűdöket. A kutatás során 1000, véletlenszerűen kiválasztott embert kérdeztek meg. A minta életkor, nem, régió és településtípus alapján reprezentálta a 18 év feletti magyar lakosságot.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.