Balatoni tavasz újratöltve! A Balatoni Regionális TDM Szövetségnek és tagszervezeteinek egyik fő célja továbbra is megmutatni, hogy a Balaton Régió nem csak a nyári, fürdőzésre alkalmas időszakban jelenthet vonzó úti célt a turisták számára, hanem tavasszal is képes olyan kínálatot biztosítani, amiért érdemes ideutazni.

 

Balatoni tavasz újratöltve! A Balatoni Regionális TDM Szövetségnek és tagszervezeteinek egyik fő célja továbbra is megmutatni, hogy a Balaton Régió nem csak a nyári, fürdőzésre alkalmas időszakban jelenthet vonzó úti célt a turisták számára, hanem tavasszal is képes olyan kínálatot biztosítani, amiért érdemes ideutazni.

 

Az akcióban a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület tagjai is részt vesznek.

Ízelítő a Nyitott Balaton idején megrendezésre kerülő Badacsony és környéki programokról május 15-éig:

 

Borbarangolás Badacsonyban – egy jóízű kaland a Vulkánok völgyében…

Badacsonyi borászok szombatonként mutatják be a pincék rejtekében őrzött legzamatosabb boraikat, melyeket ínycsiklandó falatokkal és kellemes dallamokkal tesznek még felejthetetlenebbé.

Borvacsora helyszínek a Nyitott Balaton ideje alatt:

– Május 7. VÁLIBOR

kezmuvesbor@gmail.com; www.valibor.hu

– Május 14. Szegedy Róza-Ház Irodalmi-és Bormúzeum

info@szegedyrozahaz.hu; www.szegedyrozahaz.hu

 

Szürkebarát túra – Május 7-8. – A Bortriatlon első állomása!

Badacsonyi Borvidék pincéi

Szürkebarát kóstoló minden résztvevő pincében, sok-sok különleges borral, nyereményjátékkal és egyéb meglepetésekkel. Vegyen részt a Bortriatlon felfedezőúton és gyűjtsön össze minél több boros címkét az értékes nyereményekért!

 

Tanúhegyek teljesítménytúra – Május 14-15.

Badacsonytördemic, Faluház udvara

Május 14-15-én hazánk talán egyik leismertebb hegyének környékén rendezi meg 8. gyalogos és 7. kerékpáros teljesítménytúráját a Börzsöny Természetjáró és Hegymászó Egyesület és a Badacsonytördemic Községért Alapítvány. Ha érdeklik a rettenthetetlen hegyek titkai, induljon túrázni! Válogathat a 10, 20, 30 és 50 km-es teljesítménytúrák között, sőt azt is eldöntheti, gyalog vagy biciklivel kel útra. Hogy el ne tévedjen, ellenőrzőpontok jelzik az utat végig.

 

Sport és művészetek kiállítás – Május 14.

Ábrahámhegy, Művelődési Ház Badacsonyi u. 13.

Immár hagyományosan minden évben képzőművészeti kiállítással és rangos komolyzenei megnyitó programmal tisztelegnek egy-egy neves évforduló előtt. Az idén pedig az olimpia jegyében sport témájú képzőművészeti anyagot terveztek bemutatásra, az ünnepélyes megnyitón pedig a témához kapcsolható zenei programmal várják a művészetek iránt érdeklődőket.

 

Pünkösdi eljegyzés a Rózsakőnél – Május 15.

Badacsonytomaj, Bazalttemplom, Badacsony, Dísztér, Rózsakő – Szegedy Róza Ház

Hagyományok, népszokások kelnek ismételten új életre a Pünkösdi Eljegyzés rendezvénysorozatban! Jelentkezni a szerelmük történetének elmesélésével a badacsonytomaj@tourinform.hu e-mail címen lehet.

 

Pünkösdi keszegsütés – Május 15.

Badacsony, Móló

Pünkösdi Keszegsütés Badacsonyban a pünkösdi ünnepkör idején egy nagyszerű gasztronómiai program mindazoknak, akik rajonganak a Balaton, a horgászat, a halak és a kulináris élmények iránt. A badacsonytomaji Sporthorgász Egyesület jóvoltából keszegsütés várja az érdeklődőket, ahol a vendégek megkóstolhatják a Balaton egyik legfinomabb halfajtáját.

 

Falunap és gyermeknap – Május 15.

Ábrahámhegy, Községi strand

Változatos gyermek és felnőtt szórakoztató programok: rendőrségi, és tűzoltó bemutató, ügyességi versenyek, nóta és operett, néptánc műsor, kispályás labdarúgó mérkőzések, Délidőben harmonika zenével, jó ebédre várják kedves vendégeiket!

 

Várfesztivál – Május 15-16.

Szigliget, vár

A pünkösdi hosszúhétvégére két napos programsorozattal készülnek Szigligeten. A Várfesztivál szombat délelőttől egészen hétfő estig várja a látogatókat, ahol kicsik és a nagyok is megtalálják a megfelelő programot. Az alsó várban kialakított színpadon fegyver és harcászati bemutatók, korhű zenéket, táncokat felelevenítő művészek és egyéb zenés-táncos műsorok szórakoztatják a közönséget. Szakértők segítségével bárki kipróbálhatja a magyarokra jellemző fegyvereket. A gyermekeknek bábszínházi előadásokkal, solymászbemutatóval kedveskednek, és amennyiben teljesítik a Várkapitány próbatételeit, a Szigligeti Vár apródjává is válhatnak erre a hétvégére.

 

Pecsételős nyereményjáték

A Nyitott Balaton idejére szállást foglaló vendégek vehetnek részt a nyereményjátékban, melynek során 4 pecsétet kell összegyűjteni, egyet a szálláshelyen, egyet az étteremben, egyet a pincénél és egyet a látogatóhelyek valamelyikénél.

Ha megvan a 4 pecsét, a Tourinform irodában 1 palack badacsonyi borra váltható be!

FONTOS! A pecsételős kupont csak a részt vevő szálláshelyeken kaparinthatja meg!

 

Látnivalók:

 

A szigligeti vár megújult szolgáltatásokkal várja látogatóit. A várban lehetőség van az íjászat kipróbálására. Május 1-től augusztus 31-ig naponta két alkalommal várjátékok tekinthetők meg az alsóvárban kialakított színpadon, melyre nem kell külön belépőt váltani. A szigligeti vitézek harcászati bemutatót tartanak.

 

A Folly Arborétum területén felújításra kerültek a sétaútvonalak és a támfalak, magasles, madárvárta épült. Az idelátogató gyermekek számára korszerű játszótér létesült, pergolás pihenők, parkberendezési tárgyak, kerékpártárolók kerültek elhelyezésre.

 

Egry József Emlékmúzeum Udvardi Erzsébet festőművész kiállításával nyitotta meg kapuit április 30-án. Nyitva tart: kedd – vasárnap: 10-18 óráig.

 

Badacsonyban a Szegedy Róza-házban megismerkedhet Szegedy Róza és Kisfaludy Sándor életútjával, szerelmük helyszínével, az Ürmös Borozóban a badacsonyi borokkal, a kertben a csodás tájjal, nyugalommal…. Sőt! A ház elhelyezkedéséből adódóan ideális kiindulópontja a hegyre vezető gyalogos és nordic walking túráknak, éppen ezért térképek, túraajánlatok, bérelhető nordic walking botok és GPS készülékek is várják a túrázni vágyókat.

Nyitva tart: minden nap 10-18 óráig. www.szegedyrozahaz.hu

 

Résztvevők:

 

Szálláshelyek:

Centrum Panzió; Edegger Apartman; Hotel Halászkert; Ágnes Vendégház/Terasse Apartman; Rozi Panzió; Bacchus Apartman; Óbester Panzió; Bonvino Hotel Wine&Spa;

Marica Apartman; Villa Marica; Balaton Eldorado Camping; Orbán Vendégház;

Oázis a Klastromhoz Vendégház; Sörpatika Vendégház, Iréne Apartman; Rózsa Apartman; Berni Ház; Villa Badacsony; Borbarátok Panzió; Borbély Vendégház; Bujtor Apartman; Lakat Vendégház; Csincsi Vendégház; Equital Lovasudvar és Wellness Panzió

 

Éttermek:

Borbarátok Vendéglő; Muskátli Vendéglő; Halászkert Étterem; Katica Vendéglő; Kisfaludy Ház Étterem; Alapozó Falatozó; Rózsakő Borpince & Étterem; Aranypatkó Étterem

 

Pincék, Borozók, Vinotékák:

Eszterházy Pince; Borbély Családi Pincészet; Dobosi-Stier Borpince; Istvándy Borműhely; Laposa Birtok; Imre Borpince; Szegedy Róza Ház Ürmös Borozó; Németh Pince; Domaine Edegger; Bacchus apartmanok – Borbarlang Vinotéka; Fata Pince (Borbarátok); Folly Arborétum és Borászat

 

www.badacsony.com

www.nyitottbalaton.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük