Azt hiszem a tél érdeklődés hiányában elmaradt, vagy valami ilyesmi. Minden esetre a magam részéről nem bánom, jobb szeretek tavaszodó, napsütéses időben kimozdulni, mint hidegben. És, hogy hova mehetünk, mit csinálhatunk szabadidőnkben, azt az alábbi néhány ajánlóból megtudhatjuk.

 

Azt hiszem a tél érdeklődés hiányában elmaradt, vagy valami ilyesmi. Minden esetre a magam részéről nem bánom, jobb szeretek tavaszodó, napsütéses időben kimozdulni, mint hidegben. És, hogy hova mehetünk, mit csinálhatunk szabadidőnkben, azt az alábbi néhány ajánlóból megtudhatjuk.

 

Siófoki Tavaszi Fesztivál 2014; március 1. – április 30.; www.kulturkozpont-siofok.hu; A programok színes csokrát nyújtja a Kálmán Imre Kulturális Központ összművészeti rendezvénysorozata különféle műfajokban, különböző korosztályok számára. Kiállítás, koncert, irodalmi est, tánc és színházi előadás várja a közönséget, a családokat, kicsiket és nagyokat, fiatalokat és idősebbeket egyaránt.

 

Nők Hete; március 02. – 08.; Keszthely; www.balatonszinhaz.hu; Március első hetében, a nemzetközi nőnaphoz kapcsolódva a Balaton Színház is megpróbál számos érdekes programmal kedveskedni a szebbik nemnek. Női alkotóművészek kiállításai, közönségtalálkozók író- és költőnőkkel, szépségápolási tanácsadások, divatbemutatók, különböző női tornák, ismeretterjesztő előadások, személyiségfejlesztő tréningek, „nőies" koncertek kínálnak napról napra érdekes és tartalmas kikapcsolódást természetesen nem csak a hölgyeknek. A programok a késő délutáni és az esti órákban kerülnek megrendezésre és a többsége díjmentesen lesz látogatható.

 

Bor, Blues, Böllér Napok; március 7-9.; Veszprémvölgy; www.veszpreminfo.hu; A hosszú tavaszi hétvégén izgalmas programok, fergeteges blues zenekarok, finom borok, hagyományos disznóvágás és finomságok várják az érdeklődőket. A rendezvény ideje alatt boros gazdák borbemutatója, borkóstolás, borárverés. További programok: kézműves kiállítás, töpörtyűsütő verseny, és a rendezvény idején disznóságok (pecsenye, hurka, kolbász) árusítása.

 

Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál; március 8-9.Miskolci Egyetem; www.asvanyfesztival.hu; Közép-Európa egyik legjelentősebb ásványfesztiválja. Jelentőségét nemcsak a kiállítók stabil 100 feletti, és a látogatók 3-4 ezres létszáma jelzi, hanem az a tény is, hogy évenként a börzéhez más és más rendezvényeket is társítanak.                                                                                                                                       

Egri Tavaszi Fesztivál; március 15-31.; www.ekmk.eu; A fesztivál „Hangok- Képek- Ízek- Fények" címmel kínál programokat minden korosztály számára. A rendezvények között szerepel a Magyar- Lengyel Baráti Napokon programjai, a Nemzetközi Orgona és Gyermekkórus Fesztivál, színházi előadások, koncertek, kiállítások, divatbemutatók.                 

 

Szoboszlói Tavaszi Művészeti Napok; március 07-28.; Hajdúszoboszló, Kovács Máté Művelődési Központ és Könyvtár; www.facebook.com/szoboszlokultura; Minden évben tavasszal Hajdúszoboszlón a kultúráé és a művészeteké a főszerep a rendezvények tekintetében.

 

„Szolnoki csata" Hadijáték; március 8.; www.magyarhuszar.hu , www.ankk.hu; 1997-óta minden évben megemlékeznek az 1848-ban frissen felállított Honvédség győztes Tavaszi Hadjáratának első nagyobb jelentőségű csatájáról, a "Szolnoki csatáról". A Hadtörténeti Intézet és Múzeum szaktörténészeinek kommentálásával, és a Magyar Honvédség segítségével sikerült egy, nemzetközi rendezvénytervekben is kiemelt módon megjelenő, komoly érdeklődésre számot tartó sikeres Élő Történelemórát kialakítani.  Az eredeti események helyszínén idézik fel a csata történetének egy-egy epizódját, amely bepillantást enged a harcoló felek ruházati, felszerelési, és fegyverzeti rendszerébe, a korabeli harceljárásokba. Az eddigi szokásoknak megfelelően lengyel, cseh, szlovák, osztrák, német, magyar és erdélyi hagyományőrző csoportokkal kerülnek felelevenítésre a csata eseményei.

 

VIII. Abádszalóki Tiszator Böllérfesztivál; március 8.; Füzes Kemping; www.tiszator.com; A versengő csapatok a nap folyamán feldolgozzák a sertést és az egykori falusi hízóvágásokra oly jellemző tradicionális ételeket készítik el. A hízóvágás minden mozzanata nyomon követhető az érdeklődők számára, a kóstolójeggyel pedig minden finom falatnak részesei is lehetnek. A csapatok nevezése Magyarországról és a határon túlról is történik. Pálinka- és pogácsaverseny, valamint különböző hagyományőrző csoportok színesítik a rendezvényt. A jó hangulatról  gondoskodik: Szőke András színész. A rendezvény fővédnöke: Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

 

Tavaszváró Szigligeten; március 15. – 16.; www.szigliget.hu; Lesz kézműves foglalkozás gyerekeknek, harcászati bemutatók, apródavatás, a túrázni vágyók pedig megismerhetik a település szépségeit. Továbbá idén is ezen a hosszúhétvégén nyitja meg kapuját az érdeklődők előtt a Galériában található Vártörténeti kiállítás és „Korok fegyverei" kiállítás, ahol az országban egyedülálló darabszámban tekinthetnek meg vértezeteket, valamint fegyvereket az őskortól egészen napjainkig.

 

Hamvas Béla Emlékünnep; március 22. – 23.; Balatonfüred; www.balatonfured.hu; A balatonfüredi Önkormányzat és a Hamvas Béla Asztaltársaság a füredi Tagore sétányon 2000-ben, Kemény Katalin jelenlétében fát ültetett Hamvas Béla emlékére. A "Hamvas-hárs" alatt minden évben, Hamvas Béla születésnapja (március 23.) alkalmából ünnepséget tartanak. Itt minden alkalommal a magyar mellett még egy nyelven (eddig szerb, francia, német, olasz, hindi, angol, orosz) "a fára olvassák" Hamvas Béla szövegét a Fák című esszéből. A faültetés gondolata Sava Babić-tól származik, akinek Hamvas Bélának a balatonfüredi Koloska völgy egyik hársfájáról írt szövege adta az ötletet.

 

Janus Napok; március 27. (Janus Pannonius temetésének napja) – június 22.; Pécs; www.jpm.hu; A Janus Pannonius Múzeum alapításának 110., és névadója születésének 580. évfordulója alkalmából hagyományteremtő szándékkal rendezvénysorozatot szervez Janus Napok címmel. A programsorozat több pécsi intézmény együttműködésével valósul meg.

 

V. Gyulai Kolbász- és Sódar Mustra; március 28-30.; www.sodarmustra.hu; Szó szerint ínycsiklandozó és üde színfoltja Gyula város egyébként sem szegényes turisztikai és gasztronómiai kínálatának a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete szervezésében megrendezésre kerülő Gyulai Kolbász- és Sódar Mustra, azaz a hagyományos eljárással készült szárazkolbászok, füstölt sonkák (merthogy a sódar sonkát jelent) és mindenféle húsvéti termékek nemzetközi vására, versenye és kiállítása.

 

XV. Kisüsti Pálinka Fesztivál, Kiállítás és Vásár; április 18-21.; Gyula, Várkert; www.palinkafesztival.hu; Minden évben felvonulnak a magyar lovagrendek, és ebből az alkalomból tartja ünnepélyes tagfelvételi ceremóniáját a Pálinka Lovagrend. Évek óta népszerű az egyszerre koccintás a gyulai várból felhangzó ágyúszóra, több ezren kortyintanak ilyenkor a kisüstiből.

 

XX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok; április 25-27.; Hódmezővásárhely, Hód-Mezőgazda ZRt.; www.allattenyesztesinapok.hu; A rendezvény programjai között főzőverseny, zenés lovas karusszel, fogat- díjlovas csikós bemutató, lovas torna, dáma lovas bemutató, lovas játék, díjugrató verseny, tenyészállat felvezetés, "Állati jó show" gyerekeknek, malacfogó verseny, agárverseny, kutyás Agility akadályverseny és a Guiness Világrekorder kézi birkanyírása is helyet kap.

 

 

Emmausz – Húsvéthétfői vigasságok a bólyi pincefaluban; április 21.; www.boly.hu; Az EMMAUSZ-járás máig fennmaradó, 100 évre is visszanyúló, eredendően bólyi német népszokás. Húsvéthétfő délelőttjén a bólyi pincefalu mellett elterülő Kálvária dombon szabadtéri szentmisével kezdődik a rendezvény. Az ünneplés a kora délutáni órákban a pincesorban folytatódik, amikor az évszázados hagyomány szerint a családok rokonaikkal és vendégeikkel kivonulnak a települést övező pincefaluba, ahol a 400 pince közül a legtöbb présházként és pincefogadóként működik.

 

Szent György-napi Kihajtási Ünnep; április 26.; Hortobágy, Vásártér; www.hortobagy.eu; A jószágok kora tavasztól – Szent György napjától – a legelőket járják. A pásztor felelősséggel tartozik a rábízott állatokért, ezért a gazdával közösen megszámolt jószágok számát fába rótták, a rovásfa egyik fele a pásztornál, másik a gazdánál maradt. Ezt a hagyományt ápoljuk Szent György hetének szombatján, Hortobágy vásárterén, ahol a tél búcsúztatásra és a tavasz köszöntésére az öreg pásztorok és a kisbojtárok pásztortüzet gyújtanak.

 

Lovagi párbajok és középkori fegyverbemutató; április 18-tól; Miskolc, Diósgyőri Vár; www.diosgyorivar.hu; Minden pénteken, szombaton és vasárnap a diósgyőri Kóbor Lovagok hagyományőrző csapat középkori fegyver- és bajvívás bemutatója látható a Diósgyőri várban. A turisztikai idényben, szeptember végéig minden hétvégén láthatjuk elegáns kardvívásból, buzogányos összecsapásból és középkori fegyverek bemutatójából álló műsorukat. A lovagi bemutatók a várbelépő megváltása mellett, további belépőjegy váltása nélkül, ingyenesen látogathatók.                                                           

 

Aranytőke Nemzetközi Borszemle; április 18-19.; Brezovay Kastély Egerszólát; www.egerszolat.hu; Az Aranytőke Borszemle kilencedik alkalommal kerül megrendezésre idén. Az Egerszóláti Olaszrizling Borlovagrend hat település hegyközségével és önkormányzatával 2006-ban kezdeményezte a verseny életre hívását, hogy a hivatásos borkészítők mellett a kisebb termelők is fórumot találjanak boraik összehasonlítására, és ösztönzést kapjanak a minél jobb minőség megtermelésére.         

 

Egri Csillag Fesztivál; április 20.; www.egrivar.hu; Egri Borászati Klaszter; A fesztivállal Eger történelmi múltjához és a boros hagyományokhoz szorosan kapcsolódó rendezvény

 

Matyó Húsvét; április 20-21.; Mezőkövesd, Hadas Városrész   ; www.mezokovesd.hu; A nagyszombati szertartást követően Húsvét vasárnap és hétfőn a régi településszerkezetet megőrző Hadas városrészben húsvéti szokások és népi mesterségek bemutatója, húsvéti ételszentelés, kóstolás, folklórprogramok, állatsimogató, kovácsbemutató szórakoztatja az ünneplőket.                                                                                                                                                                                                                                  

VI. Vőfélytalálkozó; április 26.; Demjén, demjéni Közösségi Ház udvara  ; www.demjen.hu; Az ország minden részről várják a vőfélyeket a hagyományos lakodalmas mulatságba,és a menyecsketánc sem marad el.              

 

Költészet Napja; április 11.; Balatonfüred; www.balatonfured.hu; A költészet napját József Attila születésnapjára emlékezve 1964 óta minden évben április 11-én ünneplik Magyarországon. Irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal, képzőművészeti kiállításokkal tisztelgünk a magyar líra előtt. A megrendezett programokon klasszikus és kortárs költők versei szerepelnek.

 

Várkapunyitó; április 19. – 21.; Szigliget; www.szigliget.hu; A gyerekeket az alsó várban található nagyszínpadon végvári apróddá avatják, továbbá zenés programok, bábjátékok várják, de a felnőttek részére is remek kikapcsolódást biztosítanak a szervezők. Hagyományőrző csoportok, néptánc együttesek, régizenei együttesek, vásári komédia, és egyéb programok biztosítják a színvonalas szórakozást kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

 

Első hajó fogadása; április 19.; Balatonfüred; www.furedikultura.hu; Siófokról érkezik az első hajó, fedélzetén az ottani polgármesterrel, lakosokkal, zenekarral. A mólón fúvószenével, köszöntővel, műsorral fogadják őket, és kezdetét veszi a hajózási idény.

 

II. Veszprém Expo; Április 12-13.www.veszpremexpo.hu; A rendezvényen a család valamennyi tagja találhat magának elfoglaltságot.

 

 

Cseresznyevirág ünnep; április 12.; Nagykörű; www.nagykoru.hu; Nagykörűben, az ország cseresznyéskertjében nagy hagyománya van a cseresznyevirágzás megünneplésének. Az idei ünnepen lesz fagyűző szertartás a templomkertben, fáklyás körmenet a fajtagyűjteményben, cseresznyefa-ölelés, koncert a templomban.

 

Húsvétolás a Tájházban; április 19.; Nagykörű, Tájház; www.nagykoru.hu; A hagyományőrző ünnepen a nagykörűi Tájház kitárja kapuit és várja mindazokat, akik szeretnék megismerni, hogyan készül a kemencében sült kalács, természetesen az elkészült kalács megkóstolása a program kihagyhatatlan része. Az érdeklődők megismerhetik és kipróbálhatják a tojásfestés különböző módját, a táncházban pedig megtanulhatják a szép magyar néptáncok valamelyikét.

 

Húsvéti kalandok; április 20-21. 10.00 óra; Szabics Kikötő és Szabadidőpart, Tiszafüred – Örvény; www.szabicskikoto.hu; Kalandos csokitojás ("nyuszi tojás") keresés a tavaszi erdőben térkép segítségével húsvét vasárnap és hétfőn. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt édes meglepetések és felejthetetlen élmények húsvét alkalmából a tavaszi madárdaltól hangos erdőben. A kikötőben pedig kézműves foglalkozás keretében húsvéti díszkészítés teszi még izgalmasabbá a délelőttöt.

 

JuhÉÉÉtvége; április 26.; Tisza-tavi Ökocentrum, Poroszló; www.ttoc.hu; Szent György napjához kapcsolódóan birkabemutatók, pásztorjátékok, a helyi éttermekben gasztronómiai programok, este 2. születésnapi élő koncert várja az ünnepelni vágyókat.

 

Németh Krisztina és Tóth Tibor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük