2023.szeptember.24. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Teátrumi sátor nyolcadszor Tusványoson

3 perc olvasás

tusvany.jpgA Magyar Teátrumi Társaság immár nyolcadik alkalommal vitte el színházi sátrát Tusnádfürdőre, hogy részt vegyen a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor programján. Az 1989 óta minden évben megrendezendő közéleti, kulturális fórumot az idén is szakmai beszélgetések, színházi előadások, koncertek gazdagítják.

 

A július 24-től 29-ig tartó fesztiválon többek között a budapesti Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeinek műsora, a Békéscsabai Jókai Színház és a Fővárosi Nagycirkusz közös produkciója, a Soproni Petőfi Színház fellépése látható. Tusványosra a Magyar Teátrumi Társaság tagszínházai mellett több határon túli vendég is érkezett.

 

A kultúra jó befektetés

A teátrumi sátor július 27-én, pénteken este adott otthont annak a kerekasztal-beszélgetésnek, amelyen több színházi szakemberrel együtt részt vett Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára és Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója. Fekete Péter elmondta, azért szeret Tusványosra járni, mert ott annyira sokszínű a meghívott vendégek összetétele, és a nagy elméleti szakemberek mellett „praktikus pasiként” praktikus példákat hozhat, persze leginkább a színház világából, amelyet legjobban ismer.

 

– Szarvas 17 ezres város, ahol pár éve létre akartunk hozni egy kulturális színteret, és akkor jöttek a kérdések, hogy miért és miért a víz fölé tervezünk színházat. Először az ott élőket kellett meggyőzni, hogy igenis kell az a színtér, ami ott tartja az embereket. Ha a legnagyobb problémája a térségnek az elvándorlás, akkor megtartó erő és aztán visszahívó erő kell. A jó fizetés fontos, de nem minden, mert az ember el fog menni, ha nem jó ott élni – érvelt Fekete Péter.

 

Majd arról szólt, hogy természetes, ha a fiatalok elmennek a világba tanulni, de ha jó volt ott élni, ahonnan eljöttek, akkor haza fognak térni az új családjukkal. Hangsúlyozta, hogy amikor kultúráról beszél kultúraszervezőként, akkor az összmagyarságot tartja szem előtt. A kultúrának óriási a hatása a gazdasági életre, a turizmus felhajtó erő, és nemcsak a határon belül, hanem kívül is. A kultúrába befektetni nem rossz, a kultúra nem rossz színtér, főleg akkor, ha szellemi tőke van hozzá, hogy megfelelő tartalommal, minőséggel tudjuk megtölteni.

 

www.jokaiszinhaz.hu

www.facebook.com/jokaiszinhaz.bekescsaba

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.