2022.05.17.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Technológia és társas élet — Az Ericsson ConsumerLab kutatása a tizenévesek kommunikációjáról

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57209"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/a1_3.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="86" /></a></span>Egy klasszikus tinédzser szerelem elképzelhetetlen a Facebook nélkül; egy sikeres randihoz 12 lépés kell a közösségi oldalon. A video-chatelők egyharmada nemcsak cseveg, házi feladatot is online készít.A fiatalok többsége kerüli a kínos csendet a telefonbeszélgetésekben, és 4 percnél rövidebb hívásokat bonyolít. 

Egy klasszikus tinédzser szerelem elképzelhetetlen a Facebook nélkül; egy sikeres randihoz 12 lépés kell a közösségi oldalon. A video-chatelők egyharmada nemcsak cseveg, házi feladatot is online készít.A fiatalok többsége kerüli a kínos csendet a telefonbeszélgetésekben, és 4 percnél rövidebb hívásokat bonyolít. 

Egy klasszikus tinédzser szerelem elképzelhetetlen a Facebook nélkül; egy sikeres randihoz 12 lépés kell a közösségi oldalon. A video-chatelők egyharmada nemcsak cseveg, házi feladatot is online készít.A fiatalok többsége kerüli a kínos csendet a telefonbeszélgetésekben, és 4 percnél rövidebb hívásokat bonyolít. 

Közel kétezer, 13 és 17 év közötti amerikai fiatalt kérdezett kommunikációs szokásaikról a tavalyi év második felében az Ericsson ConsumerLab. A reprezentatív kutatás 20 millió amerikai kamasz online és mobil eszköz használatáról ad képet, de megállapításai a tendenciák szintjén más, fejlettebb régiókban élő társaik esetében is helytállóak.

A felmérés szerint a társadalmi érintkezés rangsorában – a fiatalokkal kapcsolatos sztereotípiákra rácáfolva – a személyes találkozás áll az első helyen. Ezt követi a texting (leginkább sms formájában), majd a mobil telefonálás és a Facebook. A sort az e-mail, a video-chat, a chat és a Twitter zárja.

 

Házi feladat video-chaten

Bár csak a megkérdezettek 10 százaléka érezné hiányát, ha le kéne mondania róla, a video-chat a kapcsolattartás egyre fontosabb csatornájává válik. Lehetőségei leginkább abban rejlenek, hogy a fiatalok számára egyszerre kínálja egy trendi digitális technológia előnyeit és a személyeshez közelítő kapcsolattartás élményét. Leggyakoribb használói azok a 13-15 év közötti fiatalok, akik a szigorúbb szülői felügyelet miatt gyakran kénytelenek lemondani a rendszeres személyes találkozás lehetőségéről.  

A videchatelők többsége valóban elsősorban csevegésre használja az eszközt, egyharmaduk azonban úgy nyilatkozott, hogy gyakran a házi feladat elkészítéséhez is ezen keresztül kérnek segítséget osztálytársaiktól.

Rövid hívások a kínos csend ellen

Bár a mobilfelefon-használat a fent említett rangsorban kifejezetten előkelő helyen áll, a megkérdezettek többsége úgy nyilatkozott, hogy a telefonbeszélgetés inkább a felnőtteknek való kapcsolattartási mód. Ha mégis beszélgetésre szánják magukat, általában rövidre fogják: a fiúk 59, a lányok 47 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hívásaik nem tartanak tovább 4 percnél. Ennek kevésbé anyagi, sokkal inkább társadalmi okai vannak: a fiatalok egyszerűen nem ismerik a telefonálás íratlan szabályait, és nehezen tudják kezelni a beszélgetésben váratlanul beálló kínos csendeket. 

A felmérés szerint a 17 évesek között ugyanakkora az okostelefonok és a hagyományos telefonok aránya, mint a 13 éveseknél, de a fiatalabbak számára sokkal fontosabb, hogy minél előbb szert tegyenek egy okos készülékre.

 

Egy randi algoritmusa

A felmérés szerint az sms és a Facebook alapvetően megváltoztatta a tizenévesek randevúzásának dinamikáját. A legnagyobb változás a randit megelőző ismerkedési fázis puhatolózó technikáiban érhető tetten. E folyamatban a személyes találkozás és az online érintkezés egyaránt szerepet kap, utóbbi azonban hangsúlyosabban.

 Mindeközben a Facebook adatlapon feltüntetett "kapcsolatban" vagy "egyedülálló" státusz ma már hivatalos bejelentésnek minősül.

 

Ha egyszer majd megöregszünk

Az Ericsson CosnsumerLab szerint a kutatás eredményekből kibontakozó tendenciák erősen befolyásolhatják a kommunikációs technológiák jövőbeli fejlődési irányait. Ann-Charlotte Kornblad, az Ericsson ConsumerLab vezető tanácsadója szerint a fiatalok viselkedése dinamikus, a különböző életszakaszokba lépve változó. „Ahogy a idősödnek, egyre inkább a felnőttekhez hasonlóan kezdik el használni a kommunikációs eszközöket. Persze továbbra is kitartanak "saját" eszközeik mellett, mint például az sms, a Facebook és a videochat, de életük egy érettebb szakaszába lépve megértik, hogy szükség van a telefonra és az emailre is." – fogalmazott a szakember.

 www.ericsson.com 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.