A Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoport (DEKOM) Egyesületet támogatják azok, akik a 1788-as Telekom Adományvonalat hívják vagy sms-t küldenek 2010. január és február hónapban.

A Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoport (DEKOM) Egyesületet támogatják azok, akik a 1788-as Telekom Adományvonalat hívják vagy sms-t küldenek 2010. január és február hónapban.

 

  A Debreceni Egyetem színeiben, egyesületként működő speciálisan felszerelt és kiképzett orvosi mentőalakulatot 2006-ban hozták létre, az alapítók korábbi hazai és külföldi karitatív munkáinak tapasztalataira alapozva. Magyarországon és Európában is egyedülállóan a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum az egyetlen orvosi egyetem, amely ilyen csapatot működtet.

A DEKOM jelentősebb hazai tevékenységei közé tartozik az egészségügyi ellátás biztosítása rendezvényeken, a munkájukhoz kapcsolódó tantárgyak oktatása orvostanhallgatók részére, egészségügyi szűréssel egybekötött adománygyűjtés a rászorulóknak, preventív tevékenység (pl. védőoltás), tanyákon élők orvosi vizsgálata és szűrése, részvétel karitatív munkákban. Az orvos- és mentőcsoport tagjai több alkalommal humanitárius segítséget nyújtottak és gyógyító munkát végeztek afrikai és ázsiai országokban is.

A DEKOM Egyesület munkája azért is egyedülálló Magyarországon, mert diagnosztikai eszközeiben a GPRS kommunikációt is használja, amivel folyamatos online konzílium létesíthető a Debreceni Egyetem klinikáival.

Felszerelésükkel már ma is a legmagasabb szintű diagnosztikai és technikai hátteret biztosítják karitatív munkájuk során. A jelenleg kiépítés alatt álló, műholdas kapcsolatra is alkalmas berendezésük segítségével pedig a világ bármely pontjáról továbbíthatók lesznek az EKG és ultrahang monitorok képei és adatai, emellett webkamerák segítségével a betegvizsgálat lépéseit, képeit a távolból is követhetik a klinikán dolgozó orvosok.

A DEKOM által kidolgozott mobil orvosi segítségnyújtást és az ahhoz kapcsolódó tudományos kutatómunkát nemzetközi szinten is elismerik. Az orvoscsoport megfelelőképpen képviselheti hazánkat az esetleges külföldi mentőakciók során is. A Külügyminisztérium és a Katasztrófavédelem hivatalosan is felkérte segítségnyújtásra az egyesületet mint Magyarország hivatalos orvoscsoportját, a hazánkban és külföldön bekövetkező katasztrófák esetére.

A DEKOM Egyesület önerőből biztosítja az orvosi mentőcsapata felszerelését és költségeit (gyógyszereket, műszereket, katasztrófavédelemhez szükséges eszközöket, kommunikációs és utazási költségeket). A szükséges anyagi hátteret adományokból és pályázatokból teremtik elő.

A Magyar Telekom vezető infokommunikációs szolgáltatóként fontosnak tartja, hogy támogatásával segítse az egészségügyi prevenciót Magyarországon.

A "1788 – az emberi hívószám" szlogenről is ismert, hét éve működő Telekom Adományvonal a Magyar Telekom vezetékes és mobiltelefon-hálózatából érhető el. A hívás és az sms-küldés díja egyaránt 100 forint, amely összeg áfa-mentes (Domino feltöltőkártyával kezdeményezett hívások kivételével).

A két hónap alatt beérkező hívások díja a hívók adományaként teljes egészében a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoport Egyesületé lesz, amely ezt az összeget a humanitárius és karitatív tevékenységének költségeire fordítja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük