2023.március.30. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Téli túrák, egyedi élmények Alsó-Ausztriában

5 perc olvasás

telitur.jpgReneszánszát éli a túrázás, egyre többen választják ezt a sportot feltöltődés céljából. A téli túrázás, a hófödte természet felfedezése pedig különleges, egyedi élmény.

 

Alsó-Ausztriában számtalan útvonal közül lehet választani, mindegyik festői tájakon halad át, és a fáradt barangoló bármikor betérhet egy hangulatos hüttébe, megpihenhet egy barátságos szállodában. A zsúfolt ünnepek után már egy rövid túra is jót tesz testnek-léleknek, de újévi, életmód-váltó fogadalomként is ideális választás a rendszeres kirándulás a hegyekbe, a friss levegőn. Bakanccsal, hótalppal – túrára, kalandra fel!

 

Rax: az egyik legnépszerűbb desztináció

Magyarországról gyorsan (3-4 óra), kényelmesen megközelíthető. Ez Alsó-Ausztria második legmagasabb hegysége, a Heukuppe csúcs 2007 méter. A Rax a hótalpas túrázás legtökéletesebb helyszíne: behavazott alpesi legelők, gyönyörű panoráma és friss téli hegyi levegő várja a kirándulókat. A hegymenet különösen kényelmes a Rax-Seilbahn felvonóval, (https://www.raxalpe.com/de/die-rax-seilbahn) ami kevesebb, mint nyolc perc alatt 1540 méter magasba repít. A felvonó hegyi állomásánál, a Raxalm Berggasthofban (https://www.raxalpe.com/de/berggasthof-rax9 olcsón kölcsönözhetők hótalpak és botok, ahonnan a kezdők is bátran nekivághatnak egy hótalpas túrának, de vezetett túrákat is lehet előre foglalni Ez az útvonal a Gatterlkreuz kereszt érintésével egészen az Ottohaus menedékházig vezet 1700 méter magasra. Aki tapasztaltabb, az természetesen ennél messzebb is merészkedhet, egészen a Seehütte-ig, ez további egy-két óra túrázást jelent. Szállást többek között a Scharfegger család által üzemeltetett, 4 csillagos Raxalpenhof-ban lehet foglalni, (http://www.raxalpenhof.com/de) vagy fenn a hegyen a Raxalm Berggasthofban.

Fennsík túra a Raxon: https://touren.niederoesterreich.at/hu/tour/hobakancsos-tura/fennsik-tura-a-raxon/12155963/

https://www.also-ausztria.info/hotalpas-turaparadicsom-a-raxalpe

https://www.wieneralpen.at/hu/utazzon-a-rax-kabinos-felvonoval-a-legmagasabb-fennsikra-ahol-a-ho-garantalt

 

Hohe Wand: téli túrák a felhők felett

Amikor a völgyre sűrű ködfelhő száll le, olyankor a Hohe Wandon többnyire szikrázó a napsütés. A téli túra legideálisabb kiindulópontja a Gasthof Postl, (http://www.gasthof-postl.at/)az útvonal dimbes-dombos erdőkön keresztül vezet az itteni Natúrpark (http://naturpark-hohewand.at/hu/)központjához. Itt található a látványos hegycsúcsok fölé magasodó Skywalk kilátóterasz is. A Hohe-Wand Natúrpark különösen a családok körében népszerű. A lámatúrák, az állatsimogató és a játszóterek is szabadtéri elfoglaltságot biztosítanak a gyerekeknek.

https://www.also-ausztria.info/a-naturpark-hohe-wand-tura-a-felhok-felett

https://www.also-ausztria.info/a-hohe-wand-naturpark-koerut-kilatassal-a-schneebergre

 

Schneeberg: hegyről-völgybe

A Sopron mellől is jól látható Schneeberg kiváló túra-terep, ideális kiindulási pont Alsó-Ausztria legmagasabb hegyére. Az 1235 m magasan fekvő Edelweißhütte (http://www.edelweisshuette.at/) a túrázók csomópontja. Aki innen nem az ülőlifttel megy vissza a völgybe, az a gyalogútvonalat is választhatja. Akár túracipőben, akár hótalpas felszereléssel is neki lehet indulni a kb. 1,5 órás útnak, amely érinti az Almreserlhaus-t, (http://almreserlhaus.at/) majd a 9,80 km-es Dürre Leiten át a völgyállomásig vezet. Aki hamarabb elfárad, az lerövidítheti az utat az úgynevezett. „Faden” útvonalon. Ami a szállásokat illeti, több túra-hotel közül is lehet választani, mint például: Schneeberghof; Bruckerhof; Forellenhof vagy Hotel Wanzenböck.

https://touren.niederoesterreich.at/hu/tour/teli-kirandulo-utvonal/teli-tura-a-schneeberg-labanal/20604443

 

Semmering: varázslatos kilátás és történelmi helyszín

Az úgynevezett Zauberblick-Runde az UNESCO Világörökséghez tartozó Semmering vasútvonal mentén a legszebb kilátókhoz vezet el. Ahova egykoron a bécsi arisztokrácia járt üdülni, ott jelenleg a Semmering hágón át a 20-Schilling, illetve a Doppelreiteraussichtswarte kilátókhoz lehet túrázni. Visszafelé pedig megcsodálhatók Semmering történelmi villái és a Südbahn hotel (http://suedbahnhotel-semmering.at/) impozáns épülete.

https://touren.niederoesterreich.at/hu/tour/teli-kirandulo-utvonal/semmering-varazslatos-latvany–koerut/11722654

 

Wechsel-hegység: túralehetőségek paradicsoma

„Menj, amerre a hó hív” – ezzel a mottóval várja Mönichkirchen és Kirchberg között Konrad Riegler tapasztalt túravezető a kirándulókat. A résztvevők erőnlétének és az időjárási feltételeknek megfelelő túrák a Wechsel (http://www.erlebedienatur.at/) alpesi legelőin haladnak végig. Családbarát túralehetőségek közül is lehet választani: egy gyerekekkel is kényelmesen bejárható körtúra Kirchberg am Wechsel főteréről indul, mely során páratlan kilátás nyílik a Wechsel-hegység, a Rax és a Schneeberg vonulataira. Szálláshelynek a legjobb választás a családokra szakosodott, minősített Alpengasthof Enzian. (http://www.enzianwirt.at/)

https://touren.niederoesterreich.at/hu/tour/teli-kirandulo-utvonal/teli-tura-unternberg-st.-corona-/15865910/

 

Kényelmes szálláslehetőség a Wanderhotel Molzbachhof túrahotel, (https://www.molzbachhof.at/) ahol minden vendég igénybe veheti a túrataxit, illetve a házon belüli túrafelszerelés kölcsönzőt. Kirchberg am Wechselben szállásként alternatíva lehet a családi tulajdonban lévő Gasthof St. Wolfgang túrahotel is. (https://www.gasthof-stwolfgang.at/)

 

https://www.also-ausztria.info/turak-telen-also-ausztriaban

https://www.wieneralpen.at/hu/teli-turazas

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.