2023.január.30. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Tengernyi Kaland – merülj bele!

7 perc olvasás
  <p><font size="3"><span class="inline inline-left"><a href="/node/44104"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/KEP1_k.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="85" /></a></span>Nyomozás egy titokzatos és mitikus, mégis megdöbbentően igazi világban! Nyolc héten át tartó, oktató tartalmú, alternatív valóságjáték indul 2010. október 8-tól az interneten, ami egyben országos diák- és iskolai verseny, nagy értékű nyereményekkel. A játékot Cseh László, úszó világ- és Európa bajnok, olimpikon indította el a Fővárosi Állat- és Növénykert Akváriuma mellett. </font></p><p><font size="3">

 

kep1 k.thumbnailNyomozás egy titokzatos és mitikus, mégis megdöbbentően igazi világban! Nyolc héten át tartó, oktató tartalmú, alternatív valóságjáték indul 2010. október 8-tól az interneten, ami egyben országos diák- és iskolai verseny, nagy értékű nyereményekkel. A játékot Cseh László, úszó világ- és Európa bajnok, olimpikon indította el a Fővárosi Állat- és Növénykert Akváriuma mellett.

 

kep1 k.thumbnailNyomozás egy titokzatos és mitikus, mégis megdöbbentően igazi világban! Nyolc héten át tartó, oktató tartalmú, alternatív valóságjáték indul 2010. október 8-tól az interneten, ami egyben országos diák- és iskolai verseny, nagy értékű nyereményekkel. A játékot Cseh László, úszó világ- és Európa bajnok, olimpikon indította el a Fővárosi Állat- és Növénykert Akváriuma mellett.

kep6 k.thumbnailFekete Zsombor játékfejlesztő (egyszervolt.hu) szerint a Tengernyi Kaland ízig-vérig a mai fiataloknak készült oktató-játék. Az eredményes játékhoz az iskolában megszerzett tudás szükséges, de nem elégséges feltétel. Ma már számos olyan eszköz érhető el, amelyek néhány évtizede csak kutatólaboratóriumok zárt ajtói mögött álltak a tudós közösségek rendelkezésére. A gyakorta ostorozott közösségi hálózatok kommunikációs lehetőségei pedig kiválóan hasznosíthatóak ismeretterjesztésre, a tudás megosztására is. A Tengernyi Kaland arról szól, hogy a fiatal generáció miként használhatja ezeket az új technológiákat tanulásra és szórakozásra a XXI. században.Diákot, tanárt és szülőt hív izgalmas kalandra a Microsoft Magyarország, a Nemzeti Tankönyvkiadó, az Egyszervolt.hu, valamint az Octopus Tengeri Régészeti Kutató Egyesület. A Tengernyi Kaland egy szórakoztató kerettörténetbe foglalt feladatsorozat, amelyben találkozik tudomány és mitológia, tanulás és játék, lexikális tudás és tájékozódás az interneten. A játék a tankönyvekben megtalálható, iskolában elsajátított ismeretekre alapoz, ugyanakkor konkrét feladatokkal ösztönzi a diákokat a tankönyvek és az internet hatékony és kreatív használatára.

Szórakoztatva oktatás – „edutainment"

kep31.thumbnailA szórakoztatva tanítás-oktatás – az edutainment – a huszonegyedik század talán legfontosabb ismeretátadó mechanizmusát jelenti, amikor a diák a játék kedvéért, saját kíváncsiságának kielégítése érdekében sajátítja el az ismereteket. Ezt a lehetőséget aknázza ki teljes körűen a Tengernyi Kaland játéksorozat, amely egyrészt természetismereteket, másrészt történelmi, irodalmi tudást ad át, s miközben a játékosok új ismeretekkel gazdagodnak, a játék fejleszti digitális készségeiket is.

 

 

A kaland

 

konyvtaros2.thumbnail"300 éve a Holland Kelet Indiai Társaság kereskedőhajója, mesés kincsekkel a fedélzetén, kifutott az Indiai óceánra. Azóta senki sem látta! A hajónak és a százmillió dollár értékű rakományának nyoma veszett…"

A rejtély feltárásához egy titokzatos holland milliomos, Casper Van Doom kéri a játékosok segítségét. A két hónapon át zajló játékfolyam egy izgalmas történetre felfűzött 25 készségfejlesztő, oktató tartalmú, ugyanakkor szórakoztató játékot, feladatot tartalmaz. Az események nem nélkülözik a váratlan és kalandos fordulatokat, aktivitásra ösztönöznek a valós világban is.

A játékosok élő közvetítésben kapcsolódhatnak a világ túlsó végén – Brazíliában – zajló eseményekhez. A legszerencsésebb magyar diákok egy brazíliai tengeralatti kutatóberendezést is irányíthatnak.

rendor2.thumbnailA Tengernyi Kaland versenyzői haszonnal forgathatják a játék során a Nemzeti Tankönyvkiadó köteteit – például a Panoráma Enciklopédiát, a Nagy Földrajzi Felfedezőket vagy földrajz, kémia és történelem tankönyveket, amelyek több feladat megoldásában is segítségükre lesznek. Az informatika terén pedig a mindennapok során használatos programok mellett olyan internetes alkalmazásokban tehetnek szert gyakorlatra, mint a Photosynt, a Worldwide Telescope vagy a Bing maps.

Kiss János Tamás vezérigazgató (Nemzeti Tankönyvkiadó Zrt.) az egyik fő szervező, támogató. Szerinte játszani jó, de még jobb, ha közben a gyerekek megtanulnak valami újat is. A Nemzeti Tankönyvkiadó azért döntött a Tengernyi Kaland valóságjáték támogatása mellett, mert az hozzájárul a tizenévesek tudásának fejlesztéséhez, miközben játékról-játékra izgalmas elfoglaltsággal is jár. A Nemzeti Tankönyvkiadó a tankönyveiben is az egyensúlyra törekszik: a könyvekben a tudásanyagot úgy próbálja meg átadni, hogy azok a kor követelményeinek mindig megfeleljenek. Napjaink ingerekben gazdag környezete korszerű, szép és a figyelmet lekötő tankönyveket követelnek meg, mely igényeknek kiadónk könyvei megfelelnek.

 

Világra szóló kaland – országos versengés

 

vandoomthumb.thumbnailEz a világra szóló kaland egyben országos verseny is. A játékosok egy rövid regisztrációt követően pontgyűjtő játék részeseivé válhatnak, és a legtöbb pontot gyűjtő játékosok nyereményeket kapnak. Az egyéni győztes az lesz, aki a legtöbb pontot gyűjti, az iskolák versenyét az nyeri, ahonnan a legtöbb elszánt játékos érkezik. A nyeremények között százával szerepelnek kisebb ajándékok – könyvek, tankönyvek, mozijegyek, számítógépes kiegészítők -, a főnyeremények pedig 

                                              

Xbox 360 KinectTM  érzékelővel

Intel Learning Series

Promethean digitális tábla

A technikai főszereplő itt az informatika. Ez nem valósulhatott volna meg egy megfelő technológiát birtokló cég támogatása nélkül, ami jelen esetben a Microsoft Magyarország. Drajkó László ügyvezető igazgató (Microsoft Magyarország Kft.) mindez eképpen indokolta meg: Kaland és tudomány, játék és tanulás mind összekapcsolódik a ma útjára indított Tengernyi Kaland interaktív játékban, amelynek alapötlete a Microsofttól ered. Örömmel támogatunk egy olyan kezdeményezést, amelynek révén a diákok tudományos ismeretei bővülhetnek, és egyúttal fejlődik digitális íráskészségük is. A most bemutatott játék is bizonyítja, hogy az internetes alkalmazásokkal nemcsak játszani lehet, hanem szórakozva tanulni is. A Microsoft vallja, hogy az e-készségek magabiztos ismerete versenyképes tudást kínál, hiszen a digitális világ által új ablak nyílik a világra.

Szerkesztőségünk kérdésére elmondta: Igyakazetek olyan technológiákat alkalmazni, amelyek a fogadó oldalon csak egy megfelelő internet  böngésző jelenlétét kivánják, azaz szabványo böngészőből nem csak Microsoft operációs rendszerrel érhetik el a játákot az érdeklődők. Ugyankkor tudja egyes iskolákban valódi informatikai őskövületek működnek, hiszen a korszerűsítésekre nem sok pénz akadt. de itt is bizik abban, hogy a fiatalok a problémát áthidalják,ha másként nem az otthoni gépen tudják elérni a játékot, amit szerinte kár kihagyni.

Az a magyar internetes világ ismeretében szinte magától adódott, hogy egy gyerkeknek szóló edutaiment projectből nem maradhat ki a nagy gyakorlattal és tapasztelattal rendelkező www.egyszervolt.hu .Pintér Róbert ügyvezető igazgató úgy látja, hogy az egyszervolt.hu a gyermekkultúra internetes megjelenítésének és terjesztésének letéteményese Magyarországon. Küldetése a kezdetektől fogva az, hogy legyen az interneten a gyermekek számára elérhető olyan kulturális és oktató tartalom, amelyet örömmel látogathatnak akár az iskolában, akár otthon, az iskolai órákon kívül is. A Tengernyi Kaland játékban ötvöződnek ezek az elvárások azokkal a tapasztalatokkal, amelyeket az egyszervolt.hu mindennapi élete során szereztünk. A Tengernyi Kaland minden eddigi vállalkozásunknál nagyobb horderejű, hiszen két hónapon át, két-három naponta új és újabb feladatok, játékok várják egy országos versengés keretében a diákokat és azok iskoláit.

prez opt.thumbnail

A Tengernyi kaland internetes játék 2010. október 8-tól vár a http://www.tengernyikaland.hu/ oldalon.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.