2024.június.20. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Tetőterasz performansz és hullámzó drónzene: Connections az Art Quarter Budapestben

4 perc olvasás

connec.jpgA smART! XTRA sorozat harmincadik kiadását mini expóval ünneplik május 29. és 31. között. A Trafó, a Bakelit, az AQB és a Let it Be! art agency közös szervezésű Connections eseménysorozatának fókuszában az emberek és a technikai eszközök közötti kommunikációs formák, a különböző terek és városok közötti interakciós lehetőségek állnak.

 

A zárónapon az Art Quarter Budapest tetőteraszán fény- és hangkomponensekből álló performansz-installáció, míg a stúdiótérben Somló Dávid és Vass Imre az afrikai disco és a hullámzó drónzene egymást kiegészítő elemeire épülő rebegése mutatja be, miként hat a technika a művészetre.

 

2014 őszén indította útjára a Trafó a smART! programot, ami bemutatkozási lehetőséget biztosít olyan művészek és fejlesztői csapatok számára, akik a technológiai innovációk és a performatív műfajok, analóg és high-tech megoldások ötvözésével nyitnak új utakat a különböző kreatív területek összekapcsolási lehetőségeire. Az ünnepi mini expó május 31-i helyszíne az Art Quarter Budapest lesz. Kifejezetten az AQB tetőteraszára készíti WHEN I’M GONE, PLEASE DELETE MY VOICE MEMOS fény- és hangkomponensekből álló performansz-installációját a finn Niskanen & Salo duó. A Helsinki és New York között ingázó alkotópáros installációikban kiforgatják a modern kor technológiai vívmányait, a látvány helyett a tartalomra helyezik a hangsúly. Európában először az Art Quarter Budapest tetőteraszán mutatják be Skype-beszélgetések és telefonnal felvett hangok egymásra hatásán alapuló helyspecifikus installációjukat, mely az érintkezés és különbözőség, a részvétel és kirekesztés közti párbeszédet helyezi középpontba néhány „beszélő villanykörte” segítségével. „Az AQB tetőteraszán több elemet helyezünk majd el, a résztvevők pedig nem tudhatják biztosan, melyik tartalom valós idejű és melyik előre rögzített… Az is fontos kérdés, hogy mit mondanak el a hangfelvételek az emberi interakcióról. Milyen érzéseket kelt bennünk, ha kiszivárog valami, aminek nem lett volna szabad, vagy nyilvánosságra kerül egy privát élmény. Ezeket a kérdéseket boncolgatjuk.” – mesélték egy interjúban.

 

Az AQB stúdiójában lesz látható Somló Dávid és Vass Imre Drohnetanz című performanszának munkabemutatója is, ami az alkotópáros It comes, it goes című 2013-as előadásának továbbgondolása, amelyben az extrém ismétlés gesztusát vizsgálták. A Drohnetanz egy rebegés. A folyamatosság és szaggatottság, az afrikai disco és a hullámzó drónzene egymást kiegészítő elemeire épül. Egy soha meg nem álló mozgás- és hang-folyam, amely a két médium folyamatos egyenrangú párbeszédéből táplálkozik. Egy olyan, a nézőt körbevevő környezet, ami minden elemével egy közös halmazállapot felé vezet. A művészek ugyanis együtt alakítják a zenét, közben mozognak is, a nézők pedig körülöttük állnak, így a performansz egy különleges közösségi élménnyé válik.

 

Május 29. és 31. között performansz-installációk, élőben születő digitális kompozíciók és táncelőadások várják az érdeklődőket három különböző helyszínen, a Trafóban, a Bakelit Multi Art Centerben és az Art Quarter Budapestben.

 

  1. május 29-31.

smART! XTRA 3.0 // Connections

Interaktív mini expó

 

  1. május 29. / Trafó House Studio

19:00 CONNECTIONS

20:30 LOOP Gallery: “best of”

 

  1. május 30. / Bakelit Multi Art Center

19:00 Alva Morgenstern (AU): AURORA DIGITALIS

20:00 Cosimo Miorelli & Fabrizio Nocci (IT): FLOCKS // DER TRÄUMER

 

  1. május 31. / art quarter budapest

18:00-22:00 Niskanen & Salo (FI): WHEN I’M GONE, PLEASE DELETE MY VOICE MEMOS (ingyenes)

19:00 / 20:30 Somló Dávid – Vass Imre: DROHNETANZ

 

https://www.facebook.com/events/165568497475201

http://trafo.hu/hu-HU/connections

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.