2015. március 7-én Kultur Kongress Zentrum Eisenstadt. A Threeo, vagyis a Gerald Gradwohl, Wolfgang Wograndl és Richard Filz alkotta jazz-trió 2003-ig mind lemezeikkel, mind élő koncerteikkel komoly nemzetközi sikereket aratott. Tizenkét évvel később az újjáalakult fúzíós jazz formáció ismét koncertet ad az Eisenstadti Kultur Kongress Zentrumban, ahol a régi slágerek mellett új szerzemények is felcsendülnek.

 

2015. március 7-én Kultur Kongress Zentrum Eisenstadt. A Threeo, vagyis a Gerald Gradwohl, Wolfgang Wograndl és Richard Filz alkotta jazz-trió 2003-ig mind lemezeikkel, mind élő koncerteikkel komoly nemzetközi sikereket aratott. Tizenkét évvel később az újjáalakult fúzíós jazz formáció ismét koncertet ad az Eisenstadti Kultur Kongress Zentrumban, ahol a régi slágerek mellett új szerzemények is felcsendülnek.

 

Az egyik legismertebb osztrák fúziós jazz zenekarként az 1990-es években számos nemzetközi színpadon feltűntek, mindenekelőtt olyan jazz fellegvárakban, mint Montreal (Kanada), Getxo (Spanyolország), Leverkusen (Németország) és nem utolsósorban a burgenlandi Jazz Fesztivál Wiesen. Az 1988-ban alakult trió tagjai, Gerald Gradwohl (gitár), Wolfgang Wograndl (basszusgitár) és Richard Filz (dob, ütősök) egyik legnagyobb sikerüket a „Threeo – Live!" című CD-jükkel érték el. A lemezt 1998-ban a legjobb osztrák jazz albumnak választották, és olyan legendák működtek közre rajta, mint a szaxofonos Bob Berg, aki korábban Miles Davis és Chick Corea zenekaraiban is megfordult. A feltételezett záróakkord 2003-ban jött el, amikor Gradwohl, Wograndl és Filz utoljára lépett fel közösen, de a „Threeo" mint zenekar hivatalosan soha nem oszlott fel.

 

Tizenkét évvel később újra megelevenedik ez a zenei korszak.

Az ismét összeállt formáció az eisenstadti Kultur Kongress Zentrumban ad újabb koncertet „Threeo – 12 years after!" címmel, amely azonban nem merül ki egy szimpla „best of" programban. A három zenész az új anyag összeállítása során ugyanis jócskán merített az elmúlt tizenkét év tapasztalatából, a közönség pedig ismét alámerülhet a groove-os ritmusok, a harmonikus összjáték, az erőteljes hangszerelés és a zenélés határtalan örömének világába.

Wolfgang Wograndl így nyilatkozott az újabb közös koncert előkészületeiről:

„A korábbi koncertjeink felejthetetlen emléke, a közös turnék és lemezfelvételek, valamint a Joseph Haydn Konzervatórium tanáraiként való sikeres együttműködés újra megérlelte bennünk a vágyat, hogy ismét összeálljunk egy koncert erejéig."

 

A Threeo először 1991-ben keltett feltűnést a salzburgi Mautendorfban rendezett nemzetközi jazz vetélkedőn, ahol a csapat második helyezést ért el (egyben a legjobb helyezést mint osztrák együttes). Egy évvel később vették fel első lemezüket "Threeo special guest: Rick Margitza" címmel. A kizárólag Gerald Gradwohl és Wolfgang Wograndl szerzeményeiből álló (és valószínűleg a legdzsesszesebb) produkciójuk megalkotásában a triónak a híres szaxofonista Rick Margitza (USA) is segédkezett. A lemezt 1993 júliusában mutatta be a csapat Margitzával együtt egy közös osztrák turnén. A turné csúcspontja egy fellépés volt a wieseni Jazz Fesztiválon. Ezzel egyidejűleg az ORF is felfigyelt a Threeo-ra és a "Meister von Morgen" (Holnap mesterei), "Österreich Heute" (Ausztria ma) és a "Licht ins Dunkel" (Fényt a sötétségbe) című műsorok keretében bemutatta az együttest a nagyközönségnek is. 1993-ban került sor az első külföldi vendégfellépésekre: 1993-ban egy svájci turné Wege Wüthrich vendégszólistával és egy fellépés a Leverkurseni Jazz Napokon a „European Jazz Competition" döntőjében. A megnőtt nemzetközi érdeklődés hatására a német Bellaphon kiadó lemezszerződést kötött az együttessel. A zenekar második lemeze "Racing Time" címmel 1995 nyarán készült el a következő vendégfellépőkkel: Viktor Gernot (ének), Bumi Fian (trombita) és Martin Fuss (szaxofon).

 

A csapat munkáját további fesztiválokra való meghívásokkal ismerték el.

(XIX. Jazzfestival Getxo, 1995; Jazzfestival Montreal, 1996; Jazz Fesztivál Wiesen, 1996; Musikfestival Waidhofen/Thaya, 1997; Gerersdorf Festival "Von allen Saiten", 1999; Festival "Jazz Over Villach", 1999). Több klubban is felléptek: Porgy & Bess, Metropol, Sonderbar (Feldkirch), Marquee (Oberpullendorf), Jazzpub Wiesen, Jazzclub Leibnitz és Jazzclub Burghausen. A nemzetközi vendégzenészekkel való együttműködés vágya hozta össze a Threeo-t Bob Berg (Chick Corea, Miles Davis) amerikai szaxofonossal, akit annyira lenyűgözött az együttes demója, hogy beleegyezett egy közös turnéba, valamint egy koncertalbum készítésébe. Így született meg a „Threeo – Live!" című lemez.

A közös turné (Threeo feat. Bob Berg) 1996-ban Németországon, Hollandián és Ausztrián keresztül vezetett. Az elkészült művet 1998 májusában élőben mutatták be a Cselley malomban (Oslip). Egy másik vendégzenész Bob Mintzer volt, az amerikai jazz és fúzios szaxofonista, klarinétos, akivel a csapat 2000-ben dolgozott együtt egy koncert erejéig – ismét bizonyítva a nemzetközi színvonalat. 2001-ben meghívást kaptak a jubileumi wieseni Jazz Fesztiválra, ahol a Threeo-t a kritikusok és a közönség is nagy lelkesedéssel fogadta. Az utolsó közös fellépésre 2003-ban került sor.

 

A három zenész azóta számos projektben vett részt, megvalósíthatták saját ötleteiket különböző együttesek élén és az Eisenstadti Joseph Haydn Konzervatórium Jazz- és Populáris zene Tanszékének oktatóiként is együtt dolgoznak.

 

2015. március 7., szombat, 19:30

„Threeo – 12 years after! / Threeo – 12 év után!" – Koncert

Kultur Kongress Zentrum Eisenstadt

Franz Schubert-Platz 6.

 

http://bgld-kulturzentren.at/eisenstadt

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük