2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Tilk László Géza: Esélyeink

9 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/56395"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_324.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="75" /></a></span>Akit nem vakít el a médiaporhintés és agymosás,  a kormányzati kommunikáció, az tisztán láthatja, hogy azt a vagyont (lakás, autó) amit magáénak hisz, a család fenntartása érdekében  hatalmas veszély fenyegeti. Ez a veszély azzal állt elő, hogy kölcsönszerződést kötött a devizaadós és fedezetül a lakás, az autó került megjelölésre.

Akit nem vakít el a médiaporhintés és agymosás,  a kormányzati kommunikáció, az tisztán láthatja, hogy azt a vagyont (lakás, autó) amit magáénak hisz, a család fenntartása érdekében  hatalmas veszély fenyegeti. Ez a veszély azzal állt elő, hogy kölcsönszerződést kötött a devizaadós és fedezetül a lakás, az autó került megjelölésre.

Akit nem vakít el a médiaporhintés és agymosás,  a kormányzati kommunikáció, az tisztán láthatja, hogy azt a vagyont (lakás, autó) amit magáénak hisz, a család fenntartása érdekében  hatalmas veszély fenyegeti. Ez a veszély azzal állt elő, hogy kölcsönszerződést kötött a devizaadós és fedezetül a lakás, az autó került megjelölésre.

Globális trend

Nem vitás, hogy a deviza-elszámolású hitelkihelyezések a globális trend az eladósítás folyamatába illeszkednek, hiszen elsőként a kormányzatokat, ezzel párhuzamosan az önkormányzatokat, majd legvégül magát a lakosságot is folyamatosan húzták és húzzák bele a kalodába, az adósságcsapdába. Mindez egy hatalmas tulajdonátrendezés, azaz hatalmi berendezkedés része. Egy (régi) új adósrabszolga társadalom kiépítése.  Ezt az egész folyamatot Magyarországon a válság szóval illetik.

Eladósítás

Tény, a család, az önkormányzatok, az állam fenntarthatóságához források szükségesek. Ezek a források alapvetően – legalább is számunkra – a munkából származó jövedelmek.  Mi vagyunk ugyanis a társadalom azon része, akik a kölcsönszerződés aláírásakor úgy vélték, hogy képesek lesznek a kölcsönszerződésben foglaltakat teljesíteni, miáltal a kölcsön összeggel megvásárolt vagyontárgyat ( lakás, autó) birtokolni.

Rossz volt a számítás

Ma már látszik, hogy ez a számításunk nem volt kerek. Pestiesen szólva nem volt százas. Nem tudtuk, nem tudhattuk, hogy a havi törlesztő részletek megduplázódnak és ezzel együtt maga a nyilvántartott tartozás is növekedni fog. E kettő körülményt nevezhetjük bátran családi adóscsapdának.

Tudatosítanunk kell, hogy csapdában vagyunk. E csapda szorítása mindaddig tart bennünket, amíg azon nem változtatunk. Newton első – a tehetetlenség törvénye – tétele szerint egy egyenes pályán mozgó tárgy mozgásállapotát mindeddig fenntartja, amíg rá külső erő nem hat.  A tehetetlenség törvénye analóg ránk is érvényes. Helyzetünk mindaddig romlik, amíg a jelenlegi kölcsönszerződéseink érvényben vannak.

Útelágazások

Számunkra, devizaadósok – deviza-elszámolású kölcsönszerződéssel rendelkezők családok – számára, ebben a globális folyamatban három út mutatkozik.

 

  1. A tulajdon megtartása
  2. Bérlői jogviszony kialakítása
  3. Fedezetelvonás, kilakoltatás

 

Sajnos mindhárom út realitás.

 

 

Ad. 1.) Tulajdonjogunkat a fedezetre csak és csakis akkor tudjuk megtartani, ha képesek vagyunk a havi törlesztő részletek pontos megfizetésére. Erre csakis azok képesek, akiknek van folyamatos jövedelme, azaz munkája. A munka, illetve jövedelem nélkülivé válás – napjainkban és jogrendünk szerint – egyet jelent a tulajdonosi státus elvesztésével.

 

Ad.2.) A jelenleg tulajdonunkat képező vagyontárgyak (lakás, autó) birtoklásának feltételei ha ellehetetlenülnek, még mindig van esélyünk arra, hogy használatunkban maradjanak azok, például bérlet avagy lízing formájában. Ennek a jognak a megszerzése viszont ne automatikus. Ezt is ki kell vívni, ha szükségünk van azok használatára.

 

Ad. 3.) A legrosszabb eset az, amikor a fedezetet elvonják tőlünk úgy, hogy azt még csak nem is használhatjuk. A fedezetelvonás árveréssel történő lebonyolódása hatalmas vagyonveszteséget jelenthet számunkra. Ráadásul úgy, hogy nem elég hogy a fedezetet elviszik, hanem még az adósság nyilvántartás természetéből fakadóan a végrehajtók folyamatos üldöztetésének vagyunk kitéve, mert Magyarországon nem él az úgynevezett „elsétálás joga".

 

Ennek a társadalmi berendezkedésnek ezek a jellemzői és még sokan vagyunk azok, akik nem így szocializálódtak, az ilyen helyzetekre nem készültünk fel és igazából nem is tudjuk ezekben a helyzetekben, milyen lehetőségeink vannak.

Ne legyenek illúzióink!

Ellenfelekkel vagyunk körülvéve. Még azok is alapvetően ellenfelek, akik azt kommunikálják, hogy „segíteni akarnak" nekünk, hiszen egyike sem fogja kiegyenlíteni a tartozásainkat, szolgáltatásaikat azért kínálják, hogy ők azon keresztül jövedelemhez jussanak. Nem segíteni akarnak, hanem szolgáltatni, ami önmagában nyilván nem bűn, a bűn az, ha ezt a szolidaritás és a szeretet mázával öntik le, ezzel is megtévesztve minket. A politikusoktól pedig Isten mentsen minket. Nem a mi, hanem a saját politikai pártjuk érdekei mentén mozdulnak el. Ez hozzátartozik a dolgok természetéhez.

Kimenekülési útvonalaink

Most 2011. December 31-el ebben az ámokfutásban lezárul az a fejezet, amely az állami kezdeményezések – lényegében a Fidesz kormányzat – ötletelésével állt elő.

Lényegében lezárul a végtörlesztés bejelentésnek és az úgynevezett árfolyam rögzítés határideje. Lesz közülünk tehát egy devizaadós kör, amely más kölcsönszerződési feltételek közé kerül.  (Cseberből, vederbe, ugyanis ebben a helyzetben  a pénzt nem a CHF/HUF emelkedéssel, hanem a kamatok emelésével húzzák ki a zsebükből ugyanúgy.)

Akikkel átmenetileg megegyeztek a kölcsönöket folyósítók, hogy a meghatározott feltételek mellett – törlesztő részlet fizetés – maradhatnak a tulajdonosi státusban.

Számunkra viszont, akiknek sem a végtörlesztés, sem az árfolyamrögzítés lehetősége nem volt adott, marad továbbra is a kitettség, a fenyegetettség, a tulajdontól való megfosztottság jövőképe.

Hányan vagyunk?

Sok ember közt sok a beszéd és annak még több az alja. Csak a kölcsönt nyújtók tudják, tudhatják pontosan hány kölcsönszerződést kötöttek. Ezeknek a kölcsönszerződéseknek a teljesítése miként alakul. Azok a számok, amelyek a médiában forognak gyakran félrevezetők. Magyarországon – mint tudjuk – az sem ritkaság, hogy az állam, az állami szervek is hamis adatokat közölnek.

 

 

Bennünket ebből első sorban a  Deviza lakás, illetve a Deviza autó  sorok érintenek. A fenti diagramm a 90 napon túli tartozással az állomány 8-9 %-át mutatja. Igen ám, de minek a 8-9 %-át, azaz hányan vagyunk Sorstársak, akiket a tulajdonvesztés fenyeget?

A számok és az élethelyzetek ellentmondók. Egy mondattal: Sokan ,ám egyenlőre – szervezetten – igen kevesen.

Ellenérdekű felek

Minket az ellenérdekű felek, nem fognak kiokosítani. Ettől ellenérdekűek. Kik is az ellenérdekűek, akiknek a kommunikációját erős kritikával kell figyeljük?

–         pénzintézetek (a kölcsönadók)

–         a magyar állam

–         a média.

Nem semmi ugye?

 

Ne higgye senki közülünk azt, hogy attól, hogy tőle elveszik a vagyonát, a nap holnap nem fog felkelni. Azokra a lakásokra, autókra amelyeket most mi használunk és magunkénak tudunk – a húsunkra – hiénák tömege leselkedik, alig várja hogy abba a helyzetbe kerüljön, hogy ő azt birtokolja, azaz mélyen áron alul hozzájusson ahhoz az értékhez, egyben kisebb gondja is nagyobb annál, hogy a mi családjaink sorsa miként alakul. Bizony tömegben ilyen az ember.

Az felől se legyen kétségünk, hogy közülünk sorstársak közül is a többség, nem menekül ki ebből a helyzetből a többit odahagyva, avagy letaposva ha arra lehetősége adódna. Ecce homo.

Esélyeink

Ezzel együtt és mindezek ellenére igenis vannak esélyeink arra, hogy

–         tulajdoni jogainkat megvédjük,

–         bérleti, avagy lízing jogot szerezzünk otthonainkra, autóinkra,

–         elkerüljük a teljes vagyoni kifosztást.

 

Esélyeink alapjait a Jogrend és a Szervezett Bajtársiasság biztosítja.

A jogrend biztosította esélyek

Minden ellenkező híresztelés ellenére Magyarország jogállam. Az más kérdés hogy a jogszolgáltatásnak milyen a minősége, mekkora a korrupció. Írott, az EU jogrenddel szinkronban lévő törvényeink, jogszabályaink vannak és a jogrendet működtető intézményrendszerünk. Ez biztosítja a kölcsönszerződéseink bíróság előtti megtámadhatóságát, a kölcsönadókkal kialakult konfliktusunk a mi érdekeinket is figyelembe vevő rendezését. Ehhez viszont a kölcsönadót a bíróság elé kell idézni, tehát be kell nyújtani kereseteinket a bíróságra.  Egyénileg,  avagy csoportosan?  Ezt a kérdést élethelyzeteink döntik el. Is-is.

A Szervezett Bajtársiasság biztosította esélyek

Történelmi, közösségi és családi tapasztalatok sora mutatja hogy „bajban ismerszik meg a jó barát" azaz a bajban az emberek képesek az összefogásra, azaz erő gerjesztésére, mely erő megváltoztathatja a körülményeket is. Minél nagyobb a szükség, annál közelebb a segítség.

Devizaadósok Szövetsége

A szövetséget a szükség hívta életre. A jogrend és a szervezett bajtársiasság biztosította esélyek kiaknázására. A vezérlő eszme 2011 szeptemberében született, hogy szükség lenne egy olyan új, külön erre a célra létrejövő legális, legitim társadalmi szervezetre, amely a devizaadósok azon részét, akiknél a fedezet jelentős értékű vagyontárgy – úgymint lakás autó – összehozza, megszervezze annak érdekében, hogy a devizaadósok tömegesesen egyénileg is ám alapvetően pertársaságokkal támadhassák meg bíróság előtt kölcsönszerződéseiket. 

Ez ugyanis az a lépés – a jogrend szerint az az eszköz – amely alkalmas és hivatott arra, hogy a kölcsönszerződésben foglalt feltételek megváltoztathatók legyenek a devizaadósok érdekeit is figyelembe véve.

Ettől a lépéstől természetüknél és érdekeinél fogva óva intettek és intenek bennünket az ellenérdekű felek és ügynökeik, úgymint

–         a pénzintézetek és azok szövetsége,

–         a kormányzat a magyar állam nevében,

–         a média az ellenérdekű felek által megfizetetten.

Még azok a társadalmi tényezők is, például az ügyvédség, akiknek a perek munkát adnak, üzletet hoznak, ellentmondásosan nyilatkoznak a médiában, ami szintén érthető hiszen a jog a hatalom szolgálólánya.

Ősi emberi tapasztalat az, hogy abban bízz, amitől az ellenfél el kíván téríteni.

A szövetség nem hirdet csodákat. Abból indul ki, hogy a katedrálisok is téglából épültek. Így ha a devizaadósok többsége, aki feleszmélt és látja a veszélyt, elhozza a maga tégláját és felépítjük azt a katedrálist, amely az azt építőknek védelmet nyújt.


A szövetség

Toboroz: azaz gyűjti a devizaadósokat

Percsoportokat alakít: ahol a devizaadósok megszerzik a szükséges ismereteket és pertársakat a tennivalókhoz

Pertársaságok életre hívásán bábáskodik: hogy a devizaadósok a bíróságok előtt megtámadhassák kölcsönszerződéseiket, mely perek a

–         tulajdoni jogainkat fenntartható megvédésére,

–         bérleti, avagy lízing jogok fenntartható megszerzésére,

–         a teljes vagyoni kifosztás elkerülésére,

irányulnak.

 

 

 A szerző : Tilk László Géza a Devizaadósok Szövetsége elnöke

www.devizaados.eu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.