Magyarországon régi probléma a fertőzéseket okozó -okozható – piszkos, játszótéri homok. Egyre több felelősségteljes szülő, és szakember sürgeti ennek megoldását. A homokozó kétségtelenül a fertőzések melegágya, de van rá megoldás, hogy ne legyen az. Már 2011. június 7-én arról adott hírt a Millenáris honlapja, hogy „Örömmel tájékoztatjuk vendégeinket, hogy a Tiszta homokozóért Alapítvány, Magyarországon egyedülálló technológiával sterilizálta, baktérium mentesítette a Millenáris Manó játszótér homokozóját!"

Magyarországon régi probléma a fertőzéseket okozó -okozható – piszkos, játszótéri homok. Egyre több felelősségteljes szülő, és szakember sürgeti ennek megoldását. A homokozó kétségtelenül a fertőzések melegágya, de van rá megoldás, hogy ne legyen az. Már 2011. június 7-én arról adott hírt a Millenáris honlapja, hogy „Örömmel tájékoztatjuk vendégeinket, hogy a Tiszta homokozóért Alapítvány, Magyarországon egyedülálló technológiával sterilizálta, baktérium mentesítette a Millenáris Manó játszótér homokozóját!"

2011. szeptember 22-én tájékoztató keretében megtekinthettük működés közben azt a berendezést, amely megoldja a homok tisztítását. A Reatherm típusú homoktisztító berendezést Szemán Györgyné az alapítvány elnöke mutatta be, miután dr. Németh Ágnes gyermekorvossal karöltve ismertette, hogy mennyi betegséget szedhetnek össze a gyermekek a homokozókban. A fertőzés nem azonnal a baktériummal, korokozóval való találkozás után, hanem akár évek múltával jelentkezik. Elsődleges tennivalónk az, hogy a gyerekeket meg kell tanítani arra, hogy mosson kezet homokozás után és lehetőleg ne egye meg a homokot. A berendezés nagy előnye, hogy elöli azokat a baktériumokat, amelyek semlegesítésével a gyerekek nyugodt játszása, homokozása biztosítható.
Németországban évente kötelező a homokozók tisztítása, a magyar gyerekeknek sokszor csak a hipózás jut fertőtlenítés címén. Pedig a homokozókban a gyerekek komoly veszélyeknek vannak kitéve, hiszen az állatoktól, hulladékoktól több mint százféle fertőző betegséget kaphatnak el, nem beszélve a penészgombáról és az allergiát okozó kórokozókról. A Tiszta Homokozóért Alapítvány szakértői szerint rendszeres tisztításra és kormányrendeletre lenne szükség, hogy a gyerekek ne betegedjenek meg kedvenc játszóhelyükön.


A kisgyermekes szülőkben sokszor nem is tudatosodik, hogy a játszótéri vagy az óvodai homokozókban mennyi féreg, vírus, baktérium és gomba jelent veszélyt a csemetére. A leggondosabb tisztántartás mellett sem lehet teljesen kiküszöbölni, hogy állati ürülék vagy szőr, toll kerüljön bele, ráadásul nedves időben a homokozóban lévő penészgombától is megbetegedhetnek a gyermekek. Egyetlen megoldás: a rendszeres tisztítás, ám erre hazánkban eddig szinte egyáltalán nem volt lehetőség.

A kérdés idehaza teljesen szabályozatlan, míg Németországban évente kötelező a homokozók fertőtlenítése. Még azt sem tudni, hogy pontosan hány homokozó létezik idehaza, becslések szerint is több mint 10.000 játszótérről van szó. Az önkormányzatok és más köz- vagy magánintézmények saját belátásuk és költségvetésük szerint döntenek arról, hogy milyen gyakran és módon tisztíttatják a homokozóikat. Az egyik legrosszabb példa, amikor a homokozóba hipót öntenek fertőtlenités gyanánt vagy a nem ellenőrzött fuvarozó a friss homok helyett kicseréli két homokozó tartalmát. A Tiszta Homokozáért Alapítvány most Új fertőtlenítési technológiát kíván meghonosítani Magyarországon.


„Néhány éve, kisgyermekes szülőként szembesültünk a homokozók veszélyeivel. Ekkor eldöntöttük: tenni fogunk azért, hogy a gyerekek ne betegedjenek meg azokon a játszóhelyeken, ahová a szülők azért viszik őket, hogy a szabadban legyenek, mozogjanak, tehát egészségesek maradjanak' – mondja Szemán Györgyné Ibolya, a Tiszta Homokozóért Alapítvány elnöke. Hozzáteszi: „Sorra vettük a hazai lehetőségeket de majdnem mindenhol falakba ütköztünk. Kiderült, hogy a homokozókat egyáltalán nem tisztítják, esetleg időközönként cserélik a homokot, de erre nincs megfelelő szabályozás. A tisztításra egyetlen, a gázlángos módszer létezik hazánkban, de ez is csak a homok felületét fertőtleníti. A környező országokban is felkutattam a lehetőségeket, és rátaláltunk a német Reattherm eljárásra, amely teljesen áttisztítja a homokot. Férjemmel létrehoztuk a Tiszta Homokozóért Alapítványt azért, hogy felhívjuk a figyelmet a problémára és népszerűsítsük az eljárást, ezáltal sok-sok kis gyermeket óvjunk meg a homokozókban összeszedhető betegségektől."


Az elmúlt 5 évre vonatkozóan nem állnak rendelkezésünkre adatok a hazai homokozók higiéniás állapotát illetően. Pedig a homokban nagyon sok az indikátor baktérium és a pete, szennyeződés, ezek közvetlen kapcsolatba kerülnek a gyermekekkel, és ezért égetően fontos, hogy a homokozók tisztítását illetően jogi szabályozás és ellenőrzés történjen. Az alapítvány ezért a homokozók tisztítását kormányrendeletben szabályozná.

Elősegítendő addig is a fertőtlenítést, az alapítvány és szakértői a Reattherm eljárást ajánlják az illetékesek figyelmébe. Az eljárás során egy folyamatosan adagolható szállítóberendezés a kezelendő homokot többszörösen átforgatja és gázégővel 1200-1400°C hőmérsékletre melegíti. A sikerességet az igen magas hőmérséklet biztosítja, mely hatására az emberre veszélyes baktériumok, féregpeték elpusztulnak. A berendezést szitával is felszerelték, mely kiszűri a további szennyeződéseket pl.: üvegcserepet, cigarettacsikket, valamint a csomósodást.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet Talajhigiéniás Osztálya, dr. Barna Szilvia laborvezető és dr. Szabó Zoltán főosztályvezető irányításával végzett mérések kimutatták, hogy a Reattherm eljárás a higiénés indikátor baktériumok közül a coliform-, a fekál coliform és a fekál streptoccus baktériumok számát a kezelt homok átlagmintákban 100%-kal csökkentette. A mezofil és a termofil baktériumok összcsíraszámát a kezelt homok átlagmintákban a Reatherm típusú homoktisztító berendezés több mint 95%-os hatásfokkal csökkentette.

A XI kerületben elkezdődik a napokban néhány homokozó fertőtlenitése.

 

Tehát a lecke fel van adva!

 

Lantai József

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük