A megkérdezettek közel fele tervezi az UniCredit Bank 1000 fős felmérésének eredményei szerint, hogy egy éven belül ingatlant vásárol, vagy korszerűsíti, csinosítja a régit. A tervezési kedv növekedése mellett az is kitűnik: az ingatlanvásárlással járó anyagi terheket a válaszadók általában reálisan mérik fel, a szükséges finanszírozást egyre tudatosabban, körültekintőbben tervezik meg.

 

A megkérdezettek közel fele tervezi az UniCredit Bank 1000 fős felmérésének eredményei szerint, hogy egy éven belül ingatlant vásárol, vagy korszerűsíti, csinosítja a régit. A tervezési kedv növekedése mellett az is kitűnik: az ingatlanvásárlással járó anyagi terheket a válaszadók általában reálisan mérik fel, a szükséges finanszírozást egyre tudatosabban, körültekintőbben tervezik meg.

 

Felelősségteljes költségvetés

Az ingatlanvásárlást, -felújítást tervező ügyfelek jellemzően igyekeznek kordában tartani a felmerülő finanszírozási költségeket. Ennek megfelelően a megkérdezettek egyharmada önerőre, másik harmada az önerő mellett némi bankhitelre támaszkodna, míg minden harmadik megkérdezett CSOK-ot is igényelne tervei megvalósításához.

Meglepő, de a lakáshitel felvételekor a válaszok szerint a gyors hitelügyintézés és a gyors hitelbírálat kevésbé számít. Az ügyfelek jóval többre értékelik a kiszámíthatóságot: a megkérdezettek 72 százaléka legfontosabb paraméterként a fixálható törlesztőrészletet jelölte meg. Ez a szempont különösen fontos a 30 év alattiak számára, valamint Pest megyében és a nyugati régióban. A felmérés eredményét jól alátámasztják az UniCredit üzleti tapasztalatai is: 2015-ben minden második új folyósítású jelzáloghitelük a hosszú távon fixálható kamatozású Stabil Kamat hitel volt. A költségracionalizálás tükrében az sem véletlen, hogy a válaszadók második legfontosabb szempontként az alacsony, akciós egyszeri költségeket jelölték meg, ami különösen a Kelet-Magyarországon élők számára fontos. A válaszadók 33 százaléka úgy nyilatkozott, hogy hiteltörlesztésre havi 25 – 50 ezer forint közötti összeget tudna biztonsággal fordítani. Ingatlanvásárláshoz a legtöbben legfeljebb 5-10 millió forintos hitelkeretet választanának.

A megfelelő hitel kiválasztása előtt az érdeklődők 80 százaléka az interneten tájékozódik. Ez természetesen a 30 év alattiakra igaz leginkább, de ma már az idősebb korosztály is szívesen használja ezt a csatornát: majdnem minden második 45 év feletti válaszadó is ezt a módját választja az információszerzésnek. Érdekesség, hogy minden 10. megkérdezett a reklámokból tájékozódik.

 

Építés vagy vásárlás?

 

A megkérdezetteknek csak 12 százaléka kezdene építkezésbe, és mindössze 8 százaléka bővítene; a tervek nagy része ingatlanvásárlással és felújítással kapcsolatos. Érdekesség, hogy Kelet-Magyarországon a válaszadók zöme inkább vásárolna, a nyugati régióban viszont csaknem felerészben maradnának a válaszadók régi ingatlanaikban, és felújítással javítanának lakhatási körülményeiken.

Nem meglepő, hogy a lakás népszerűbb vásárlási cél a háznál, és a legtöbben (73 %) használtat keresnek. Az ingatlannal kapcsolatos tervekkel rendelkezők közül minden ötödik gondolkozik új lakás vagy ház vásárlásán – kivéve a gyermekes házaspárokat. Közülük több mint kétszer annyian vásárolnának új építésű ingatlant, mint a gyermek nélküli párok közül. A költségek tervezése a felújításon vagy bővítésen gondolkodók körében is visszafogott: több mint 80 százalékban 5 millió forint alatti összeget kívánnak kiadni erre a célra.

 

CSOK

 

A felmérés kitért a Családi otthonteremtési kedvezménnyel kapcsolatos igényekre is. A támogatás iránt az ingatlanvásárlást vagy -felújítást tervezők közül minden negyedik válaszadó érdeklődik, és jól látható, hogy az érdeklődés a gyermekek számával arányosan növekszik. A CSOK-ot ugyanis a felmérés szerint a gyermektelen pároknak csak egyötöde venné igénybe, az egy gyermeket nevelőknek már egyharmada, a kétgyerekeseknek 39 százaléka, a háromgyerekes családoknak pedig csaknem háromnegyede, vagyis főként a már meglévő gyermekek után igényelnék az állami támogatást. Arról, hogy a CSOK felvétele érdekében vállalnának-e gyermeket, az otthonteremtést tervezők óvatosan nyilatkoztak: csak a gyermektelenek közül válaszoltak viszonylag nagyobb számban (18 %) igennel. A saját ház vagy lakás még mindig nagyon fontos a magyaroknak: a saját ingatlannal rendelkezőkhöz képest az albérletben vagy szülőkkel élő házaspároknak jóval nagyobb része lát fantáziát ebben a támogatásban. Közülük nagyobb anyagi terheket is többen hajlandóak vállalni az önállósodás érdekében: több mint háromnegyedük venne fel hitelt akár az önerő és a CSOK mellé is.

 

A kutatásról:

Az UniCredit saját ügyfelei körében végzett, nem reprezentatív, országos kutatásának adatfelvétele 2016. március hónapban történt.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük