2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Tíz éve az Európai Unióban

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/79976"><img class="image image-_original" src="/files/images/eunap%20(1).jpg" border="0" width="459" height="330" /></a></span>Ünnepelje meg az Európa- napot 2014. május 11-én, vasárnap, a budapesti Erzsébet téren. Egész napos, ingyenes programokkal várják az egész családot: a gyerekeket bábelőadások, az Eszter-lánc mesezenekar, ugrálóvár és kézműves foglalkozások várják, a sportolni vágyók az EU-s csatlakozásunk 10. évfordulója alkalmából futóversenyen vehetnek részt, a nagyszínpadon fellép a Magashegyi Underground, a 30Y és kilenc ország jazz - zenészei. <p> 

Ünnepelje meg az Európa- napot 2014. május 11-én, vasárnap, a budapesti Erzsébet téren. Egész napos, ingyenes programokkal várják az egész családot: a gyerekeket bábelőadások, az Eszter-lánc mesezenekar, ugrálóvár és kézműves foglalkozások várják, a sportolni vágyók az EU-s csatlakozásunk 10. évfordulója alkalmából futóversenyen vehetnek részt, a nagyszínpadon fellép a Magashegyi Underground, a 30Y és kilenc ország jazz – zenészei.

 

Ünnepelje meg az Európa- napot 2014. május 11-én, vasárnap, a budapesti Erzsébet téren. Egész napos, ingyenes programokkal várják az egész családot: a gyerekeket bábelőadások, az Eszter-lánc mesezenekar, ugrálóvár és kézműves foglalkozások várják, a sportolni vágyók az EU-s csatlakozásunk 10. évfordulója alkalmából futóversenyen vehetnek részt, a nagyszínpadon fellép a Magashegyi Underground, a 30Y és kilenc ország jazz – zenészei.

 

Az idei Európa-nap egyik fő témája az európai parlamenti választások, amelynek időpontja Magyarországon 2014. május 25. Megünnepeljük Magyarország uniós csatlakozásának tízedik évfordulóját, megemlékezünk a berlini fal és a vasfüggöny leomlásának 25. évfordulójáról is.

 

Az Erzsébet téren május 10-én reggel tíz órakor startol az ingyenes10 év – 10 km futóverseny, amelynek útvonala Európa egyik legszebb részén, Budapest belvárosában és a Duna-parton vezet végig. (előzetes nevezés szükséges: http://bbu.hu/)

Reggel 10 órától már a legkisebbeket is várják a Trambulin Színház előadására, majd az Eszter-lánc mesezenekar ad interaktív mesekoncertet. Lesz ugróvár, szerencsekerék, kreatív játszóház, a Cókmók Műhelyben ékszert és játékokat készíthetnek a gyerekek, de arcfestéssel és bábkészítéssel is ügyeskedhetnek a Bohócszervízben.

A MókaTér zenészei segítségével pedig kidobásra ítélt eszközökből készülnek hangszerek.

 

Egész nap, számos információval várják az érdeklődőket, legyen szó az európai polgárok jogairól, az EU-s munkavállalásról, tanulásról, vagy a 2014-eseurópai parlamenti választásokról. A Kézenfogva Alapítvány szakértői és a programhelyszín műsorvezetője, Till Attila számos érzékenyítő játékkal és feladattal várja a látogatókat.

 

A nagyszínpadon magyar és külföldi előadók váltják egymást. A kora délután a Budapest Nufolk  Revolution-nel indul, majd a Magashegyi Underground lép színpadra. A tavalyi sikert követően idén is több, neves európai jazz – zenész muzsikál együtt. Kadri Voorand, a kiváló észt jazz énekesnő nyolc ország muzsikusaival fog együtt énekelni az EUNIC magyarországi klasztere által az Európai Bizottság Magyarországi képviseletével együttműködésben szervezett jazz jam session alkalmából. Fellép Christina von Bülow (alt szaxofon, Dánia), Mamelo Gaitanopoulos Orpheus (tenor szaxofon, trombita, Izrael), Elvan Araci (harsona, Törökország), Henryk Gembalski (hegedű, Lengyelország), Marius Mihalache (cimbalom, Románia), Robert Balzar (nagybőgő, Csehország), Anton Mühlhofer – (dob, Ausztria) és Gyárfás István (gitár, Magyarország). A program a 30Y koncertjével zárul.

 

A Pódiumszínpadon "100 év, 25 év, 10 év: fordulópontok Európában" című fotókiállítás lesz látható André Kertész és Lobenwein Tamás alkotásaival. A nap tematikájához kapcsolódva "Európa a Vasfüggönyön innen és túl" címmel beszélgetünk Ef Zámbó Istvánnal, majd az Ef Zámbó Happy Dead Band ad koncertet. A délután folyamán ukrajnai fiatalok mondják el véleményeiket, tapasztalataikat a jelenlegi konfliktusos helyzetről.

A nap záróeseménye az elmúlt években a hazai kultúra megkerülhetetlen részévé váló slampoetry est. Az Astoria SlamPoetry produkció keretében Európára, mint témára reflektálnak a műfaj szókimondó slammerei. A nap műsorvezetője McMenemy Márk.

 

Aki pedig nem Budapesten szeretné megünnepelni Magyarország tízéves EU-s tagságát, május 1. és 16. között országszerte további 18 helyszínen vehet részt Európa-napi ünnepségeken, ahol szintén színes programokkal várjuk az érdeklődőket.

 

Részletes program:

Nagyszínpad:

11:00   Eszter-lánc Mesezenekar koncert

12:00   10 év – 10 km futóverseny eredményhirdetése

12:30   Köszöntők, Megnyitó

13:30   Budapest Nufolk Revolution koncert

15:30   Magashegyi Underground koncert

17:30   EU Jazz Express koncert (EE), (DK), (IL), (TR), (PL), (RO), (CZ), (AT), (HU)

19:30   30Y – vendég: Menyhárt Jenő

 

Pódiumszínpad:

10:00   Nénje bolond meséi- bábelőadás a békéről gyermekeknek a Trambulin Színház

            előadásában

13:00   Út az európai békéig 1914-2014 című fotókiállítás megnyitója

14:30   Európa a Vasfüggönyön innen és túl – beszélgetés Ef Zámbó Istvánnal és az Ef Zámbó

            Happy Dead Band koncertje

16:45   Ukrajna és a krími „nem-háború" a fiatalok szemével

19:00   Astoria SlamPoetry

 

A rendezvény programjai ingyenesek, mindenkit várnak szeretettel! Megközelítés akár biciklivel is. Kerékpártárolóink az Andrássy út felőli oldalon találhatók.

 

www.europarl.hu

www.eu.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.