Ausztria védelmének biztosítása érdekében több pénzt különít el a rendőrségnek az osztrák kormány, azonban a belügyminiszter még nem nevezte meg, hogy milyen forrásból teremtik elő a szükséges összeget.

Ausztria védelmének biztosítása érdekében több pénzt különít el a rendőrségnek az osztrák kormány, azonban a belügyminiszter még nem nevezte meg, hogy milyen forrásból teremtik elő a szükséges összeget.

    Az osztrák rendőrség pénzügyi helyzetének megerősítése mellett a kormánykoalíció több tagja is rögtön kiállt. A néppárti Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter javaslatát Werner Faymann kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata Párt elnöke a takarékossági program ellenére is támogatta. A szintén szocialista Gerhard Klug, védelmi miniszter pedig szakértői gárdát ajánlott fel a lépés pontos kidolgozására.
    A belügyminiszter még nem nevezte meg a rendőrségnek szánt összeg pontos nagyságát. Az ORF osztrák közszolgálati televízió híradójának kérdésére, miszerint honnan teremtik elő a szükséges anyagi hátteret, úgy fogalmazott: az emberek biztonságának védelme még sohasem múlt pénzen.
    Az Osztrák Közbiztonsági Hatóság (GDföS) vezetője egyelőre a rendőrség technikai és speciális felszerelésének modernizálásával számol. A rendőri szakszervezet üdvözölte a döntést, és a speciális egységek állományának növelését javasolta, becslésük szerint ehhez több százmillió euróra lenne szükség.
    Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter a Die Presse című osztrák napilap vasárnapi számában megerősítette, hogy a párizsi események miatt fokozták a lakosság védelmére irányuló intézkedéseket. Ennek jegyében szombattól fokozták a rendőri jelenlétet Ausztriában, megerősítették a kiemelt épületek védelmét, továbbá a forgalmasabb csomópontok ellenőrzését is.
    A belügyminiszter a Párizsban történt események után bejelentette: jövő hétig egy olyan védelmi tervet alkotnak meg, amely garantálja Ausztria biztonságát. Úgy fogalmazott: a 21. század megköveteli, hogy jobban támaszkodjanak a technológia vívmányaira.
    A vasárnap Párizsban tartott nagyszabású megemlékezés után az osztrák belügyminiszter uniós kollégáival együtt részt vesz egy terrorizmusellenes konferencián is, amelyet a francia belügyminiszter kezdeményezésére tartanak.

Gräf Szilvia

kgs \ kszk \ bdó

MTI 2015. január 11., vasárnap 12:56

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük