–  Tiszteletem uram, a Reggeli Harsona gazdasági rovatának munkatársa vagyok. Megengedi, hogy feltegyek néhány kérdést?

–  Tiszteletem uram, a Reggeli Harsona gazdasági rovatának munkatársa vagyok. Megengedi, hogy feltegyek néhány kérdést?

–  Tessék csak nyugodtan, úgy is kevés a vevő.

–  Látom tojást árul. Mit szól hozzá, hogy jövő év január elsejétől öt százalékra csökken a tojás áfája?

–  Hogy őszinte legyek, nekem egészen más a problémám. Az én tyúkjaim olyan takarmányt kapnak, amelyben semmilyen genetikailag módosított összetevő nincs. Elsősorban a szójára és a kukoricára kell nagyon ügyelnem. És van még valami, amit kevesen tudnak. A tyúkok ivóvízére is gondosan vigyázni kell, mert tartalmazhatnak az állat egészségére káros anyagokat, kloridot, mangánt, nitritet, szulfátot, vasat. És ügyelni kell a víz pH értékére, a sav-bázis egyensúlyra. Például a savasodása mikroorganizmusok elszaporodásához vezet. Na már most ezek a tényezők kissé megdrágítják a tojás termesztését.

–  Ez roppant érdekes, de az áfa csökkentése jelentősen javítja a jövedelmezőséget.

–  Hát persze, elvileg. De itt van a szalmonella. A laikusok azt hiszik, hogy a tojásban szaporodnak el a baktériumok. Ez tévedés. A héján élnek, ezért fertőtleníteni kell a tojás külső burkát. Ez is pénzbe kerül. A fertőtlenített héjú tojás lényege az, hogy elpusztítsuk az esetlegesen megjelenő baktériumokat. Amelyek főleg a külső környezetből kerülhetnek a héjra, például az alomból, vagy az istálló mikroklímájából. Azzal, hogy a baktérium a tojás héjára kerül, még nem károsítja, de ha sérülés található a kutikula rétegen, akkor bejuthat a tojás belsejébe. További veszélyforrás, ha a tojást felhasználás előtt nem mossuk meg, és felütéskor héjdarab kerül az ételbe vagy a kezünkkel a szennyeződést más élelmiszerre átvisszük. A fertőtlenítés eljárásnak a jelentősége különösen meleg időszak folyamán nő meg, ugyanis a májustól szeptemberig tartó magasabb hőmérséklet kedvez a baktériumok szaporodásának.

–  De ami az áfa csökkentést illeti………..

–  Már régóta spórolok egy tojásválogató gép beszerzésére.  A tojások a gépben görgőkön, tengelyük körül forgó mozgást végezve haladnak, és a fertőtlenítő egységbe érve ultraibolya fény általi intenzív megvilágítást kapnak. Ez az emberre veszélytelen, de a mikroorganizmusokat elpusztítja. És a gép amortizációja beépül az árba.

–  Bámulatos, hogy mennyi mindenhez ért.

–  Nézze, egyrészt négyezer tyúkkal gazdálkodni nem gyerekjáték. Másrészt agrárközgazdász vagyok, doktori disszertációmat a kisállattartás jövedelmezőségéről készítettem.

–  Látom, negyven forintot kér egy tojásért. Ha csökken az áfa, olcsóbban adja majd?

–  Nézze, én az ortodox közgazdaságtanban hiszek. Ha a vevő negyven forintért megveszi a tojást, akkor édes mindegy hány százalék az áfa, ennyiét fogom eladni.

Láng Róbert

                          

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük