Egész éves programsorozattal emlékeznek meg Tolnay Klári születésének századik évfordulójáról. A kétszeres Kossuth-díjas színművész alakját kiállításokkal, filmvetítésekkel, beszélgetésekkel, konferenciával és centenáriumi gálaműsorral idézik meg.

Egész éves programsorozattal emlékeznek meg Tolnay Klári születésének századik évfordulójáról. A kétszeres Kossuth-díjas színművész alakját kiállításokkal, filmvetítésekkel, beszélgetésekkel, konferenciával és centenáriumi gálaműsorral idézik meg.

Az emlékév hivatalos megnyitóját 2014. január 23-án tartják az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az emlékév célja, hogy minél többen megismerjék vagy újra felfedezzék Tolnay Klárit, hogy az emberek közelebb kerüljenek hozzá – mondta a beharangozó sajtótájékoztatón Góg Laura, a Tolnay Klári 2014 Centenáriumi Emlékév főszervezője.

Az emlékév neves művészek és közintézmények együttműködésében valósul meg. A több mint 50, fővárosi, vidéki és határon túli rendezvényt felvonultató programsorozat eseményei közül a főszervező a megnyitó mellett a július 17-i születésnapi gálaműsort és az őszi színháztörténeti konferenciát emelte ki.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban minden hónapban levetítik a színésznő egy-egy filmjét, ezeket az alkalmakat kerekasztal-beszélgetések előzik meg az alkotótársakkal és a szakma képviselőivel.

A színházak éjszakáján programokat terveznek a Madách Színházban és a Vígszínházban, a múzeumok éjszakáján pedig az Országos Széchényi Könyvtár Színháztörténeti Tárában és a Rádió- és Televíziótörténeti Múzeumban nyílik kiállítás. Az Örkény Színház őszi évadnyitó rendezvényén az emlékévre készülő műsorral és vetítéssel idézik fel Tolnay Klári alakját, október 23-án pedig utolsó színpadi fellépésére emlékeznek.

Az emlékév részletes programja a www.tolnayklari.hu oldalon lesz elérhető.

Tolnay Klári 1914. július 17-én született Mohorán. 1934-es debütálását követően 64 éven át több mint száz filmszereppel, 30 színpadi szereppel Magyarország legkedveltebb művészei közé tartozott. Annak a nagy színésznemzedéknek volt tagja, amely feledhetetlen alakításokkal gazdagítja színház- és filmkultúránkat. A kétszeres Kossuth-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész a Halhatatlanok Társulatának  örökös tagja. 1998. október 27-én hunyt el.

A színésznő életének talán kevéssé ismert mozzanata, hogy a fiatal lány bizonyos ideig noviciátusban is élt. Erre az időszakra visszatekintve Tolnay Klári így emlékezett Mater Mohácsról, a parasztlányból lett apácáról: „Ő volt a mama köztünk. Ez az okos, tapintatos tanítóapáca kitüntetett figyelmével. Mikor felfedtem szándékomat, mindjárt hozzá is tettem: nem olyan apáca szeretnék lenni, aki csak úgy térdepel, imádkozik, meg bezárkózik. Hanem tevékeny apáca. Mater Mohács félrehajtotta a fejét, majdnem szomorúan mondta: Benned mocorog valami. Nem, nem maradsz te apáca…"