Világviszonylatban is ritka eredményt ért el a somlói Tornai Pincészet a 34. alkalommal megrendezett londoni International Wine Challenge-en, a világ egyik legbefolyásosabb és legalaposabban bírált borversenyén. 2015-ös Prémium Juhfark boruk Trófea díjat kapott, és ezzel megszakítás nélkül harmadik alkalommal érdemelték ki a legmagasabb elismerést.

 

Világviszonylatban is ritka eredményt ért el a somlói Tornai Pincészet a 34. alkalommal megrendezett londoni International Wine Challenge-en, a világ egyik legbefolyásosabb és legalaposabban bírált borversenyén. 2015-ös Prémium Juhfark boruk Trófea díjat kapott, és ezzel megszakítás nélkül harmadik alkalommal érdemelték ki a legmagasabb elismerést.

 

Jól mutatja a díj rangját, hogy a többfordulós bírálati folyamatban az éremre jelölt borokat három bizottság értékeli, legalább 10, komoly szakmai múlttal rendelkező zsűritag részvételével. Az IWC-re évente több mint 15 ezer bort neveznek a világ több mint 50 országából, közülük mindössze 500 kap aranyérmet és kategóriánként egy érdemel Trófea díjat. Ezek a legjobbak közül is kiemelkedőek, hiszen az aranyérmes borok újrakóstolásával választják ki őket. Különösen ritka, hogy egy borászat három egymást követő évben is Trófea-díjas bort képes produkálni.

 

A hírt kommentálva Tornai Tamás, a pince tulajdonosa kiemelte: az, hogy zsinórban harmadszor kapták meg az elismerést, azt bizonyítja, hogy megbízhatóan és folyamatosan képesek a legjobbat produkálni, tehát nem a szerencse vagy egy kiemelkedő évjárat áll a siker hátterében. Hozzátette: az ilyen eredményeknek is köszönhető, hogy a somlai bort a világban már jobban ismerik és elismerik, mint Magyarországon. A legjelentősebb piacok kereskedői ugyanis odafigyelnek az egyes borászatok teljesítményére, és igyekeznek folyamatosan új értékeket megmutatni a fogyasztóknak.

A nemzetközi figyelem különösen fontos a magyar boroknak, hiszen a hazai termelés 30%-a exportpiacokra kerül, az ebből származó bevétel viszont feltűnően alacsony: a világban az exportált borok értékesítési átlagára literenként 2,6 euró, a magyaroké 1, 15 euró, vagyis külföldön egyelőre nem sikerült elismertetni magyar borok értékét. A nemzetközi sikerek segíthetnek abban, hogy ez megváltozzon, és egyre több jó minőségű magyar bort tudjanak magasabb áron értékesíteni külföldön. Ahogyan a Tornai Pincészet számára is korábbi eredményei alapozták meg új kereskedelmi kapcsolatok kiépítését Kaliforniában, New Yorkban és Bordeaux-ban. És éppen a mostani díj kihirdetése után néhány nappal újabb londoni Michelin csillagos étterem kínálatába választották be két borukat két másik somlói borral együtt, tette hozzá Tornai Tamás.

 

Az ilyen elismerések ahhoz is hozzájárulnak, hogy a furmint után egy másik ősi magyar fajta, a juhfark is bekerüljön a nemzetközi köztudatba. A világ borértő közönsége ugyanis egyre érdeklődőbb, és keresi a limitáltan hozzáférhető, különleges, egyedi borokat. A somlói borvidéknek világviszonylatban is egyedülálló a talaja és a mikroklímája, és az ebből adódó ásványos, vulkanikus karaktert a juhfark tudja legtökéletesebben bemutatni.

 

A Tornai Pincészet Magyarországon is sokat tesz a juhfark népszerűsítéséért, tavaly ősszel a legjobb somlói borászok részvételével megrendezték a fajta első, reprezentatív bemutatóját a nagyközönség számára, és idén szeptemberben is lesz Somlói Juhfark Ünnep.

 

http://www.tornaipince.hu

http://www.internationalwinechallenge.com

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük