2022.október.01. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Tovább fehéredhet a hazai gazdaság: folytatódnak a visszaélés-megelőzési képzések Magyarországon

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/79806"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_564.jpg" border="0" width="276" height="183" /></a></span>Folytatódik a visszaélés-megelőzési képzéssorozat Magyarországon. Az EY és a Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezete (BEMSZ) által tavaly indított program célja a belső ellenőrök szakmai továbbképzése gyakorlati példákon keresztül. A kezdeményezés nemcsak a résztvevő szakembereket segíti, hanem a magyar gazdaság kifehérítését is támogatja.</p>  <p><strong>

images 564Folytatódik a visszaélés-megelőzési képzéssorozat Magyarországon. Az EY és a Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezete (BEMSZ) által tavaly indított program célja a belső ellenőrök szakmai továbbképzése gyakorlati példákon keresztül. A kezdeményezés nemcsak a résztvevő szakembereket segíti, hanem a magyar gazdaság kifehérítését is támogatja.

 

images 564Folytatódik a visszaélés-megelőzési képzéssorozat Magyarországon. Az EY és a Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezete (BEMSZ) által tavaly indított program célja a belső ellenőrök szakmai továbbképzése gyakorlati példákon keresztül. A kezdeményezés nemcsak a résztvevő szakembereket segíti, hanem a magyar gazdaság kifehérítését is támogatja.

 

„2014 kiemelt évnek számít, hiszen ez év márciusában hatályba lépő új polgári törvénykönyv jelentősen szigorítja a vezető tisztségviselők felelősségének szabályait. A bejelentők védelméről szóló, januárban életbe lépett 2013. évi CLXV. törvény pedig új feladatokat ró a társaságokra és a belső ellenőrökre egyaránt. Ezért kiemelten fontosnak tartjuk az erre dedikált belső ellenőrök képzését, hiszen ez a feladatkör nem képezi részét a hagyományos belső ellenőrzési kompetenciáknak. Bízunk benne, hogy az oktatássorozat a résztvevő vállalatok támogatása mellett a magyar gazdaság kifehérítését is szolgálja" – mondta Biró Ferenc, az EY Visszaélés-kockázatkezelési Szolgáltatások partnere.

 

 „Az életbe lépő jogszabályi változások még hangsúlyosabbá teszik a kockázattudatos vállalatvezetési kultúra és a fenntartható üzleti modell kialakításának fontosságát. A belső ellenőröknek kiemelt szerepük van abban, hogy szakszerű javaslatokkal támogassák a vállalatvezetést a hatékony ellenőrzési rendszer felállításában és működtetésében. Így a belső ellenőrök számára az elméleten túlmenően nélkülözhetetlen a gyakorlati tapasztalatok ismerete is. Bízunk abban, hogy a tavaly indított közös szakmai együttműködésünk érdemi segítséget nyújt ebben a hazai belső ellenőrzési szakmának" – mondta Mátyás Sándor, a BEMSZ Csalás-megelőzési szekciójának vezetője, az UniCredit Bank Hungary Belső Ellenőrzésének vezetője.

 

Az EY és a BEMSZ együttműködésének fontos eleme az oktatássorozaton résztvevő szakértők gyakorlati szakmai tapasztalatok megosztása, hiszen még a legjobban megtervezett és implementált belső kontroll környezet mellett is sokszor hagynak a vállalatok figyelmen kívül olyan kockázatot, melyek kis erőfeszítéssel és energia befektetéssel megelőzhetőek lennének, ezáltal komoly anyagi vagy erkölcsi veszteségtől óvhatják meg a társaságot.

 

A belső ellenőrzési szakértők elmondása alapján többen találkoztak olyan helyzettel, mikor le kellett folytatniuk egy vizsgálatot, melyhez nem rendelkeztek szükséges kompetenciával, és nem volt lehetőség külső szakértő bevonására sem. Ilyen esetekben a tapasztalat és a kompetencia-hiány nagymértékben rontja a vizsgálat eredményességét.

 

Habár, egy-egy ilyen kurzus természeténél fogva nem elegendő komoly, speciális szaktudás megszerzéséhez. Ennek ellenére az oktatás-sorozat eredményeképpen a résztvevők megfelelő alapokat kapnak a problémák felismeréséhez, valamint a lehetséges eljárások és buktatók beazonosításához. E mellett fel tudják mérni azon feladatokat, melyeket önmaguk is nyugodt lelkiismerettel elvégezhetnek, és azonosítani tudják azokat, amelyekhez már külső szakértők bevonása szükséges.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.