A lendület, amely a múlt heti választási égszakadás után kialakult a piacokon, kitartott a hét eleji kereskedésben is – ez meglehetősen szokatlan jelenség, mivel a hétfőket az utóbbi időben a korrekció és a tompítás jellemezte.

 

A lendület, amely a múlt heti választási égszakadás után kialakult a piacokon, kitartott a hét eleji kereskedésben is – ez meglehetősen szokatlan jelenség, mivel a hétfőket az utóbbi időben a korrekció és a tompítás jellemezte.

 

Egyre szkeptikusabb vagyok még úgy is, hogy új és érdekes piaci folyamatok indultak el – nem tudom, mennyire lehetnek tartósak ezek. Az ázsiai piac hétfői kereskedésében tapasztalt eseményeket, amelyek minden fundamentális alapot nélkülöznek, érdemes némi fenntartással kezelni.

 

Az ázsiai piaci események közül kiemelkedett a vártnál erőteljesebb képet mutató japán GDP adat (itt kell megjegyeznünk, hogy rendkívül alacsony a GDP deflátor értéke, és a növekedés üteme is csupán 0,2 százalékot tudott felmutatni negyedév/negyedév alapon), a kínai mutatók eltérése a várakozásoktól (mind az ipari termelés, mind pedig a kevésbé gyakran hivatkozott kiskereskedelmi adat esetében), és a lakáscélú ingatlanpiac további komoly ütemű lassulása.

 

Kissé tudathasadásos az az állapot, hogy a kötvénypiacok összeomlottak, a részvénypiacok viszont hirtelen megszaladtak – 2016-ban eddig a magasabb részvényárfolyamok mögött a befektetők hozamvadász magatartása állt. Nem lesz egyszerű megérteni, hogy a két piacon tapasztalható események hogyan tudnak hosszabb távon egyszerre létezni.

 

Kérdéses, hogy a dollár erősödése folytatódhat-e a hétfő reggeli ütemben, ugyanakkor hiszünk magában a piaci trendben. Ha folytatódnak a múlt héten megkezdődött folyamatok a devizapiacon, akkor a jen hamarosan a leggyengébben teljesítő devizává válik. A kötvénypiacok esetleges nyugodtabbá válása, és ezzel együtt a részvénypiacok konszolidációja és a kockázatviselési hajlandóság mérséklődése valószínűleg gyengíteni fogja a kockázatosabb devizákat és az árupiacokhoz kötött dollárokat (AUD, CAD, NZD).

 

A héten a gazdasági hírek kevésbé lesznek érdekesek, mint a Trump körüli ad-hoc hírek (új elnökként most választja ki az átmenetet segítő stábját), vagy a piacok technikai jellemzői.

 

Az EURUSD az év első kereskedési napja óta nem tapasztalt új mélységekbe sodródott, és már az 1,0500 körüli támaszt kóstolgatja. Tekintettel az emelkedő kötvényhozamokra, az európai kötvénypiac egyre kevésbé tűnik vonzónak, a piacot pedig jelentősen befolyásolhatja az európai eszközökből való menekülés.

 John J. Hardy, Saxo Bank

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük