2022.05.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Továbbra is nyomás alatt az olajár

3 min read
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/97194"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_1147.jpg" border="0" width="301" height="167" /></a></span>A nyersanyagárak- az olajár kivételével - komoly támaszt kaptak az elmúlt hét második felében a dollárgyengülés miatt. Az arany ára szintén nőtt, de a közelgő - és már szinte biztosra vett - amerikai kamatemelés gátat szab a további emelkedésnek. </p><p> 

A nyersanyagárak- az olajár kivételével – komoly támaszt kaptak az elmúlt hét második felében a dollárgyengülés miatt. Az arany ára szintén nőtt, de a közelgő – és már szinte biztosra vett – amerikai kamatemelés gátat szab a további emelkedésnek.

 

A nyersanyagárak- az olajár kivételével – komoly támaszt kaptak az elmúlt hét második felében a dollárgyengülés miatt. Az arany ára szintén nőtt, de a közelgő – és már szinte biztosra vett – amerikai kamatemelés gátat szab a további emelkedésnek.

 

Az OPEC régóta várt december 4-i ülésén nem csökkentették a termelési kvótát. A piac a hírre kezdetben áreséssel reagált, de a rekord mennyiségű short pozíció végül támaszt adott az olajnak. A felhalmozódott short pozíciók növelik annak a kockázatát, hogy egy nagy mennyiségű short-zárás miatt hirtelen áremelkedés következik be, ahogy az augusztusban is történt, amikor három nap alatt 25%-kal nőtt az olaj ára. Ha figyelembe vesszük, hogy ugyanakkor az iráni olaj piaci megjelenésének ideje is közeleg, és újabb olajmennyiség jelenik meg a már most is túlkínálat jellemezte piacon, akkor eseményekkel teli hónapokra számíthatunk.

 

Az arany alaposan megszenvedte az elmúlt hat hetet, ahogy a Fed előkészítette a decemberi kamatemelést. A Fed elnökének, Janet Yellennek a múlt heti megnyilatkozásai tovább valószínűsítették a december 16-i kamatemelést, aminek következtében tovább estek a nemesfémek árai. Az elmúlt hét végére azonban kifáradt a dollár erősödése, és az arany piacán sokan csökkentették a short pozícióikat, ami fellökte az árat a múlt hét végén. Több ellenállási szint is visszatarthatja az aranyat attól, hogy újra elérje a kulcsfontosságú 1100 USD/oz szintet, de éppen az elmúlt hét mutatott újabb példát arra, hogy milyen nagymértékű korrekció következhet be rövid idő alatt, ha hirtelen sok kereskedő fordul egy irányba.

 

Számos élelmiszeripari nyersanyag ára csökkent novemberben, de átlagosan így is csak a fele veszett el az októberi nyereségnek. Az agrár-nyersanyagok piacán a cukor továbbra is az emelkedésre játszó kereskedők kedvence, és a legutóbbi piaci fejlemények sem adnak nekik okot az aggodalomra, mivel Brazíliában csökkentették a termelési kilátásokat.

 

Ole Sloth Hansen

Ole 2008-ban csatlakozott a Saxo Bankhoz; jelenleg árupiaci stratégiai igazgatóként a stratégiai és kutatási csoport tagja. A Saxo Bankhoz való csatlakozása előtt Ole Hansen 15 évig dolgozott Londonban, legutóbb egy határidős és devizapiaci ügyletekkel foglalkozó befektetési alapnál irányította a kereskedési tevékenységet. Hansen a határidős ügyletek szakértője; több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik ezen a területen, jelenleg elsősorban az árupiaccal foglalkozik. Heti összefoglalóit rendszeresen közli az online és a nyomtatott sajtó világszerte. Ole Sloth Hansen szívesen ad szakértői véleményt árupiaci (kiemelten az olajpiaccal és a nemesfémek piacával kapcsolatos) kérdésekben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.