2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Tőzsde

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/92872"><img class="image image-preview" src="/files/images/A%20B%C3%89T%20%C3%A9p%C3%BClete%202015-ben.preview.jpg" border="0" width="488" height="395" /></a></span>Huszonöt éve alakult meg a BÉT, a Budapesti Értéktőzsde. Ünnepélyes külsőségek között született. Másodszor. Mert először 1864-ben. Nyolcvannégy évig működött. A bankok államosításakor 1948-ban a tőzsdét is megszüntették, mint kapitalista maradványt.

a%20b%c3%89t%20%c3%a9p%c3%bclete%202015 ben.previewHuszonöt éve alakult meg a BÉT, a Budapesti Értéktőzsde. Ünnepélyes külsőségek között született. Másodszor. Mert először 1864-ben. Nyolcvannégy évig működött. A bankok államosításakor 1948-ban a tőzsdét is megszüntették, mint kapitalista maradványt.

a%20b%c3%89t%20%c3%a9p%c3%bclete%202015 ben.previewHuszonöt éve alakult meg a BÉT, a Budapesti Értéktőzsde. Ünnepélyes külsőségek között született. Másodszor. Mert először 1864-ben. Nyolcvannégy évig működött. A bankok államosításakor 1948-ban a tőzsdét is megszüntették, mint kapitalista maradványt.

A rendszerváltás évében, 1990-ben alig voltak részvények. Ki emlékszik ma már a Müszi, Bonbon Hemingway, Ibusz és hasonló, gyér forgalmú részvényekre? Vagy arra, hogy a vezető részvények átlagos értéke, a BUX-index a kezdetkor 1.000 lett volna, de még nem volt ilyen mutató. Sem a belföldi, sem a külföldi befektetők nem tolongtak a parketten. Egyszerűnek gondoltuk az árfolyamok mozgását, már ha ilyesmin törtük volna a fejünket. Ha az amerikai jegybanki kamat le, akkor a tőzsdei árfolyam fel és persze megfordítva is. Tapasztalatokat legfeljebb Michael Douglas alakításának tanulmányozása útján szerezhettünk, ha a Tőzsdecápák című filmet megnéztük..

   Négy évi pangás után 1994-ben tőzsdénk meglódult, a jegyzések napi értéke jelentősen növekedett, az árfolyamok pedig elkezdtek hullámzani, szinte töretlenül felfelé. 1998. májusára a BUX-index elérte a 9.000 pontot. Ebben persze szerepe volt a tartósan kétszámjegyű inflációnak is. Mert az államkincstárnak sok forintra volt szüksége és még több állampapírt bocsátott ki. Ezek ugye nem klasszikus tőzsdei termékek, de a tőzsdére serkentőleg hatottak és ami lényeg, hozták a bevételt, a magas kamatot. Néhányan meggazdagodtak, de aki továbbra is hosszra spekulált, az rosszul járt. Ugyanis nagyot fordult a helyzet. A részvények árfolyamai pár hónap múlva zuhanni kezdtek és meg sem álltak 4.500-ig. Ekkor jutottak az elemzők teljes egyetértésre. Egyetértettek abban, hogy fogalmuk sincs róla, mi történhetett. Akkoriban írta egy bulvárlap, hogy „tőzsdén vett örömnek ecet az alja".

   Ám nagyot tévedett az, aki a pánik hatására meg akart szabadulni részvényeitől bármi áron. Ugyanis augusztusban elkezdtek emelkedni az árfolyamok. Kisebb visszaesésekkel 2001-ben már elérte a 10.000 pontot, amely akkor egyszeri és megismételhetetlen álomnak tűnt. Álomhatárnak.    

   Azóta már több álomhatárt is átléptünk, jelenleg 22.000-nél tartunk, persze jelentős emelkedésekkel és csökkenésekkel tarkítva. A huszonkétszeres szorzó huszonöt év alatt soknak tűnhet, de a banki kamatokhoz képest magas a hozam. Rövid távon azonban egészen más a helyzet. Van olyan részvény, amely egyetlen nap alatt 1.000 forintot emelkedett és ez már igen jó befektetést jelentett a szerencséseknek. A részvények mozgása jelentősen függ a nemzetközi hitelminősítő intézetek, elsősorban a Fitch, a Moodys és a Standard & Post mősítésétől.

   Paul Lendvai szerint tőzsdézni muszáj, de én még néhány évig szeretném tanulmányozni a részvények mozgásának titkait, amíg anyagilag kissé megerősödöm. Addig lottózom. Ha majd nyerek, felkeresem a Bank Centert, Budapesten. V. Szabadság tér 7. szám alatt. 2015. február 15. óta ott működik a BÉT.

 

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.