Az Erste elemzői a közép-európai részvényeket ismét semlegesen súlyozzák. Legújabb elemzésükben Ausztriát és Csehországot túlsúlyozásra ajánlják, Lengyelországgal kapcsolatban óvatosságra intenek, Oroszországot pedig vonzó, ám kockázatos terepnek minősítik.

 

 

Az Erste elemzői a közép-európai részvényeket ismét semlegesen súlyozzák. Legújabb elemzésükben Ausztriát és Csehországot túlsúlyozásra ajánlják, Lengyelországgal kapcsolatban óvatosságra intenek, Oroszországot pedig vonzó, ám kockázatos terepnek minősítik.

 

Az elemzők szerint az alacsony tőkeáttétellel és a lekötött tőkére vonatkozó magasabb elvárt megtérülési rátával (ROCE) párosult alacsony tőkeintenzitás miatt érdekesek lehetnek a technológiai, az egészségügyi, valamint a gáz- és olajipari részvények.

Az egész világra kiterjedő pénzügyi válság és bizalomvesztés átterjedt a reálgazdaságra is. Ennek ellenére a tőkepiacoknak a több mint másfél éven át tartó extrém mértékű lecsúszása nyilvánvalóan túlzott reakció, állítják az Erste Group elemzői. – „Úgy véljük, a részvény piacok legalábbis tovább stabilizálódnak a második negyedévben, ezért 2007 negyedik negyedéve óta első ízben ismét semleges ajánlást fogalmazunk meg a nemzetközi részvénysúlyozásra vonatkozóan. Elképzelhető, hogy a piacok újra tesztelik a 2009 március elején tapasztalt mélypontokat. Mindent összevetve, továbbra is tanácsos az óvatosság, ezért a készpénzeszközök felülsúlyozását javasoljuk" – jelentette ki Fritz Mostböck, a Csoportszintű Elemzések osztály vezetője.

Az Erste Group eszközallokációra vonatkozó ajánlása 2009 második negyedévére            

Készpénzeszközök                                                 Felülsúlyozás

Kötvények                                                                Alulsúlyozás

Részvények                                                             Semleges

Jóllehet a gazdasági kilátások továbbra is borúsak, az Erste Group elemzői úgy vélik, a piac indokolatlan mélységig szakadt a Kelet-Közép-Európában állítólagosan kialakult drámai helyzet nyomán. Míg a februári pénzáramlási adatok változatlanul negatívak (kiváltképp az európai feltörekvő piacok vonatkozásában), addig a pénzpiaci eszközöknél márciusban jelentős kiáramlás történt, és a tőke ismét részvényekbe vándorolt. – „Továbbra is ingatagnak érezzük a piacokat, jóllehet reálisnak értékeljük azokat a véleményeket, melyek szerint a piac elérte a mélypontot. A régióval kapcsolatban arra számítunk, hogy a visszatérő likviditás elsőként a legnagyobb piacokra fókuszál majd" – mondta Henning Esskuchen, az Erste Group kelet-közép-európai részvénypiaci elemzési osztályának társvezetője.

Országszintű allokáció

Lengyelországgal kapcsolatban az Erste Group elemzői még óvatosabbá váltak a tavalyi utolsó negyedévre vonatkozó országallokációhoz képest (akkor Ausztriát és Csehországot felülsúlyozásra javasolták). A szakértők a délkelet-európai térségben újfent Romániát jelölnék meg célpontként, ám egyben felhívják a figyelmet a nagyfokú volatilitás veszélyére. A kockázatvállalási hajlandóság visszatéréséből újabban Oroszország húzott tetemes hasznot, és kedvezőbb nyersanyagárak mellett még többet profitálhat. A kockázatok azonban továbbra is nagyok.

Szektorszintű allokáció

Az Erste elemzői szerint a jelenlegi környezet az eladósodott társaságokat sújtja leginkább.
A nagyfokú finanszírozási igény megterheli a cash-flow-t, így továbbra is negatívan hat a részvények árazására még a stabilabb üzleti modellt felvonultató vállalatok esetében is.

– „Egyszerűen fogalmazva: a tőkeintenzív részvények a vesztesek akkor, amikor sokba kerül a pénz. Olyan részvényeket preferálunk, amelyek 2009 és 2011 között alacsony tőkeintenzitást, alacsony tőkeáttételt és a lekötött tőkére vonatkozó magas megtérülési várakozásokat mutatnak" – jelentette ki Henning Esskuchen.

Ezen tényezők alapján a technológiai, az egészségügyi, valamint az olaj- és gázipari részvények tűnnek izgalmasnak. A telekom-papírok szintén érdekesek lehetnek, ám esetükben a nagyfokú tőkeintenzitás hátulütőnek számít. Tőkeintenzitásuk ellenére a közmű-részvények szintén stabil ROCE-értéket kínálnak a 2009-től 2011-ig tartó időszakra, és összességében a tőkeáttételi rátát is megfelelőnek tartjuk.

A média, a nyersanyagok, valamint a személyes fogyasztásra alkalmas termékek gyártói ugyan kielégítő nemzetközi finanszírozási kapacitással rendelkeznek a 2009 és 2011 közti időszakra, a tőkeáttételi rátájuk azonban nem tűnik meggyőzőnek. A vegyipari részvények, az ipari termékeket és szolgáltatásokat kínáló társaságok, az utazási és turisztikai papírok, valamint az élelmiszeripari részvények alacsony ROCE-rátát tudnak csak felmutatni a 2009-től 2001-ig tartó időszakra nézve. Ráadásul – a vegyipari részvényeket leszámítva – ezen papírok tőkeáttétele viszonylag nagynak tűnik, ami meglehetősen rossz minőségű mérlegre utal.

Kilátások

Az Erste Group elemzői úgy vélik, hogy a bizalom visszatérése a talpra állás alapfeltétele, ennek jelei pedig már mutatkoznak:

Ø      a pénz forgási sebességének növekedése (ami a gazdasági tranzakciók felpörgését jelzi),

Ø      a hitelállományok gyorsabb növekedése; valamint

Ø      a kamatfelár csökkenése.

Egyelőre csak halvány jelei látszanak annak, hogy a pénzpiacok a hosszan tartó javulás útjára lépnének. Jellemző ugyanakkor, hogy a társaságok adósságfedezetű értékpapír-kibocsátása egyre intenzívebb.
Az Erste Group elemzői szerint ez arra is utalhat, hogy a vállalatok tovább romló környezetre számítanak és elegendő likviditást próbálnak biztosítani a maguk számára. A feltételezett további leminősítések nyomán ugyanis tovább emelkednek a refinanszírozási költségek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük