foto:Bohn Mártonfoto:Bohn MártonÁprilis 29-én a Duna közszolgálati csatornán a nagyok mezőnye mutatta meg tehetségét a Virtuózok színpadán. Közülük kilencen térhetnek majd vissza a középdöntőbe, ahol már a Nemzeti Filharmonikusok tagjaival adják elő választott műveiket.

 

foto:Bohn Mártonfoto:Bohn MártonÁprilis 29-én a Duna közszolgálati csatornán a nagyok mezőnye mutatta meg tehetségét a Virtuózok színpadán. Közülük kilencen térhetnek majd vissza a középdöntőbe, ahol már a Nemzeti Filharmonikusok tagjaival adják elő választott műveiket.

 

A Virtuózok zsűritagjai ismét megkapták a lehetőséget arra, hogy a virtuózszobrok odaajándékozásával biztosan a középdöntőbe juttassanak öt versenyzőt. A hegedűt formázó szobrot annak adják az ítészek, akik előadásukkal leginkább lenyűgözik őket. Kesselyák Gergely az előző adásban nem adta oda senkinek a hegedűjét, most viszont a második versenyzőként érkező Bánkövi Bence Balázs gordonkajátékával majdnem elnyerte tőle azt. Végül mégis Miklósa Erika adta át az adásban elsőként a hegedűjét, és ezzel továbbjutatta Bencét. Ezt követően Batta András Váradi Lászlót jutalmazta a továbbjutást jelentő szoborral.

Kesselyák Gergely ebben az adásban nem bízta a véletlenre, és az ő hegedűje is gyorsan gazdára talált, Jakab Roland Attiláé lett, aki hegedűjátékával érdemelte ki azt. Szenthelyi Miklós is úgy döntött, hogy nem akar abba a hibába esni, hogy kivár. Nem kockáztatott, és a továbbjutást jelentő hegedűt a klarinéton elbűvölően játszó Tóth Máténak adta.

Két visszatérő versenyzőt is láthattunk, hallhattunk ebben az adásban, Sárközi Xéniát és Váradi Gyulát, akik közül az utóbbi Némethy Attilának köszönhetően most be is jutott a középdöntőbe, Xéniának azonban még várnia kellett a zsűri döntésére az adás végéig.

 

A virtuózszobrok ezúttal tehát gyorsan gazdára találtak, annak ellenére, hogy még sok versenyző volt hátra. Így a zsűrire nagyon nehéz feladat várt, hiszen nem volt már azonnali továbbjutást garantáló hegedű a kezükben. Több zseniális előadás következett, mint például Boateng Kármen Stephany zongorajátéka. Némethy Attila nem is tudta szó nélkül hagyni a helyzetet.

„Minden hegedűt kiszórtunk, legszívesebben odaadnám ezt a bögrét vagy valamit neked." – mondta.

 

A nagyok korosztályából végül szoborral jutott tovább Bánkövi Bence Balázs, Váradi László, Jakab Roland Attila, Tóth Máté, Váradi Gyula, a zsűri döntése alapján pedig Nagy Zsófia, Sárközi Xénia, Boateng Kármen Stephany és Mészáros Levente folytathatja a szereplést a Duna közszolgálati csatorna komolyzenei tehetségkutatójában.

 

Jövő héten, május 6-án a tinik korcsoportjával indul a Virtuózok középdöntőinek sorozata.

A középdöntő adásait a Virtuózok előző szériájának győztese, Lugosi Dániel Ali valamint Babicsek Bernát harmonikaművész élőben kommentálja a műsor Facebook oldalán.

A Virtuózok, Magyarország első komolyzenei tehetségkutató műsora 2014-ben debütált a közmédiában. A műsorban a hagyományos tehetségkutatókkal szemben kizárólag a klasszikus zenei képzettség és tehetség számít. A tehetségkutatás mellett a Virtuózok továbbra is azt tartja alapvető céljának, hogy minél szélesebb körben megismertesse és megszerettesse a klasszikus zenét a nézőkkel.

A Virtuózokba három korcsoportban nevezhettek a klasszikus zenész fiatalok. Az I. korcsoportban a 6 és 12 év közötti gyerekek mérhetik össze hangszeres vagy énektudásukat. A II. korcsoportba a 13 és 17 év közötti fiatalok nevezhetnek, míg a 18 és 23 év közöttiek alkotják majd a III. korcsoport mezőnyét. Az énekesek esetében a felső korhatár 28 év. A Virtuózok casting adásai április 15-én indultak a Duna közszolgálati csatornán. A három casting adást a korcsoportos középdöntők követik, amelyekben a versenyzők egy-egy újabb darabot adnak elő a Nemzeti Filharmonikusok  tagjaiból álló kamarazenekar kíséretével (vezényel: Kovács János karmester), valamint sztárvendégek segítségével egy közös produkcióval is fellépnek. A korcsoport döntőben az eddig külön bemutatott indulók egy adásban szerepelnek, de továbbra is saját kategóriájukon belül versenyeznek a továbbjutásért. A versenyzőket itt is a Nemzeti Filharmonikusok tagjai kísérik. A korcsoport döntőből továbbjutó három versenyző a június 3-i élő fináléban méri össze az tudását. Itt mindenki két fordulóban bizonyíthat: egy klasszikus darabbal és egy crossover előadással is készülnek. Az öttagú zsűrinek a fináléban már nincs döntési jogköre, csupán véleményezhetik a produkciókat: ekkor a nézői szavazatok alapján dől el, hogy ki lesz a Virtuózok fődíjasa. A fináléban a nézők SMS-ben és az ingyenes applikáción keresztül is szavazhatnak.

 http://www.mediaklikk.hu/virtuozok 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük