2014. január 20-án 17 órakor nyílik a százhalombattai „Matrica" Múzeumban a Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán emlékkiállítás. A „Matrica" Múzeum ezzel a kiállítással kapcsolódik a „Magyar Kultúra Napjához és emlékezik a színészpárra.

 

2014. január 20-án 17 órakor nyílik a százhalombattai „Matrica" Múzeumban a Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán emlékkiállítás. A „Matrica" Múzeum ezzel a kiállítással kapcsolódik a „Magyar Kultúra Napjához és emlékezik a színészpárra.

 

A Múzeum a Színház az egész világ"c. sorozatának első állomása a színháztörténeti kiállítás, mely e két nagyszerű színésznek, párnak a művészi és magánéletébe enged bepillantást.

A kiállítást Gajdó Tamás PhD, színháztörténész az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársa nyitja meg. Közreműködik: Király Adrián, színművész és Kirkósa Tamás, gordonka művész.

 

Ruttkai Éva (születési nevén Russ Éva) 1927. december 31-én született Budapesten. Kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és művész. Ruttkai Ottó és Ruttkai Iván testvére, Gábor Miklós színész felesége, majd Latinovits Zoltán élettársa.

 

„Parancsolj velem, Tündérkirálynő" – Ez volt az az egymondatos szerep, amely elindította pályáján Ruttkai Évát. Művésznevét Lakner bácsitól kapta, a színészmesterségre Makay Margit tanította. 1945-ben a Zeneakadémián lépett fel szavalatával, itt látta meg és szerződtette azonnal Jób Dániel, a Vígszínház akkori igazgatója. Ruttkai az intézményben Molnár Ferenc A hattyú című vígjátékának főszerepében debütált, a beteg Tolnay Klári helyett ugrott be hatalmas sikerrel, ettől kezdve felfelé ívelő pályája töretlen volt.

 

Latinovits Zoltán 1931. szeptember 9-én, Budapesten született, saját bevallása szerint nagyapja, Gundel Károly éttermében, éppen Krúdy Gyula bácsi asztala fölött". Édesapja Latinovits Oszkár földbirtokos, édesanyja Gundel Katalin, a legendás vendéglátós família sarja volt. Latinovits Zoltán Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész. A nemzet legnépszerűbb színészeinek egyike, sokan úgy is nevezik: „a Színészkirály".

 

1949-ben érettségizett a Budapesten, ahol a gimnázium önképzőköre bemutatta Sárközi György Dózsa György című drámáját. Ebben egy epizódszerepet alakított. Szövegét a nézőknek félig háttal, lámpalázasan, beszédhibával mondta el. Az előadás után a vendégként jelen levő Bajor Gizi csak őt kereste meg és a következő szavakkal inspirálta: "Maga menjen színésznek!" Ez eddig sem Latinovitsnak, sem másnak nem jutott eszébe. 1952-ig „bizonyos koráramlat" folytán asztalostanonc, majd hídépítő munkás lesz, 1956-ban építészmérnöki diplomát szerez. Az egyetemi évek alatt is folyamatosan szaval, ismerkedik a színészmesterség fortélyaival, s mint később bevallja: igencsak nehezen ment neki. 1956-ban mégis szerződtetik Debrecenbe segédszínésznek; ahol kiváló színészek mellett tanulhatta meg a színészmesterséget.

 

Ruttkai Éva 1948-ban a Nemzeti Színház társulatához szerződött, itt klasszikus darabok sorában mutathatta meg csillogó tehetségét, együtt játszott Bajor Gizivel, Somlay Artúrral, Rátkai Mártonnal, Ladomerszky Margittal. Ekkor szerettek egymásba, majd házasodtak össze a kor ünnepelt színészével, Gábor Miklóssal, 1953-ban született meg Júlia lányuk. Az ötvenes évek legvégén Gábor Miklós és Ruttkai Éva testesítette meg a magyar álompárt.  

 

A házasságuknak Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán legendás szerelme vetett véget, amely 1960-ban Pavel Kohout Ilyen nagy szerelem című drámájának miskolci bemutatóján szövődött.

 

Mindketten nagyon sok színházi szerepben, filmben szerepeltek, számos elismerést, díjat tudhatnak magukénak. A kiállításban a sok-sok fotó megmutatja, milyen sok arca volt a mindennapi életben és a színpadon Ruttkai Évának és Latinovits Zoltánnak. A személyes tárgyak, kellékek, rajzok, díjak pedig felidéznek egy-egy színházi darabot, fontosabb állomást. Mint a kettőjük szerelmének pillanatát1960-ban, az első találkozást. 1963-ban a Romeo és Júlia a Vígszínházban meghatározó volt, az életben még titkolt szerelmük itt már kiteljesedik a színpadon. „Megelevenedik" Ruttkai Éva színpadi jelmeze, személyes apróságok: gyűrű, szemüveg, látcső… – bolyonghatunk velük boldogan a múltlabirintusban. Latinovits Zoltán olyan különleges rajzaival is találkozhatunk a kiállításban, melyeket még soha nem látott a közönség.

Egyikük sem sejtette, hogy életük, haláluk, legendájuk örökre össze fog tartozni.

 

A kiállításban látható anyag nagy része Ruttkai Éva hagyatéka, melyet a hagyatékot gondozó Szigethy Gábor és Gábor Júlia bocsájtott rendelkezésre. A kiállítás megvalósítását támogatták még: az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, a Vígszínház és „Matrica" Múzeum.

A kiállítást április 27-ig látogathatja a nagyközönség.

 

2014. január 20. 17:00

Tündérkirálynő és Színészkirály – Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán

„Matrica" Múzeum – Százhalombatta

 

http://www.matricamuzeum.hu/

https://www.facebook.com/events/1412686148975248/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük