Nemcsak a címe, hanem az üzenete is az volt annak a rendezvénynek, amelyet a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat szervezett a régió turisztikai szakemberei számára. A március 20-i fórumon, a sajtótájékoztatón, majd a kerekasztal programon a hazai turizmus-fejlesztési trendek mellett, a TDM-ek, az uniós fejlesztések, valamint a gyakorlatban felmerülő gondok és azok megoldási lehetőségei kerültek górcső alá.

 Nemcsak a címe, hanem az üzenete is az volt annak a rendezvénynek, amelyet a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat szervezett a régió turisztikai szakemberei számára. A március 20-i fórumon, a sajtótájékoztatón, majd a kerekasztal programon a hazai turizmus-fejlesztési trendek mellett, a TDM-ek, az uniós fejlesztések, valamint a gyakorlatban felmerülő gondok és azok megoldási lehetőségei kerültek górcső alá.

            Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke, Tisza-tavi miniszteri megbízott megnyitójában felhívta a figyelmet arra, hogy a jelen helyzetben a minőségi szolgáltatásokra kell helyezni a hangsúlyt. Mint mondta: az esemény rangját jelzi, hogy a védnöki tisztet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter vállalta.

            Fejér Andor, az „Alföld Szíve" Térségi Turisztikai Egyesület elnöke köszöntőjében azt taglalta, hogy a kirándulókból csak úgy válhatnak turisták, ha komplex turisztikai kínálatot, tartalmas programot, egyedi attrakciókat kapnak. Ez legyen ma minden turisztikával foglalkozó munkatársnak a célja- hangsúlyozta.

Fodor Olivér, a Nemzetgazdasági Minisztérium Vendéglátóipari és Turisztikai Főosztályának osztályvezetője beszélt a tavalyi év rekord eredményeiről, mind a vendégforgalomban, mind pedig a vendégéjszakákat illetően. S bemutatta a tendenciákat és trendeket a hazai turizmusban, kiemelve a TDM-ek szerepét, míg Berki Judit, az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség osztályvezető-helyettese a turizmusfejlesztés elmúlt és jelenlegi uniós ciklusának feladatairól szólt. Bemutatta a 42 turisztikai projekt eredményeit.

Katona Ilona, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-Alföldi Regionális Marketing igazgatója kiemelte a régió turisztikai termékét, az egészségturizmust, ezen belül a kiváló orvosi hátteret, az egészségügyi és turisztikai szolgáltatók munkáját.

Molnár Anita, a Tisza-tavi Regionális Marketing Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy a megyei vendégéjszakák 40 százaléka a Tisza-tónál realizálódik, ám a vendégforgalom átalakulóban van: az eddigi Kisköre-Abádszalók tengelyről a Tiszafüred-Poroszló vonalra helyeződik át. Örömmel jelentette, hogy a Tisza-tavi Ökocentrum tavaly 200 ezer látogatót fogadott.

Lakatos István, a megyei önkormányzat Térségfejlesztési és Külügyi Irodájának vezetője a megyei és helyi önkormányzatok szerepéről szólt. Hangsúlyozta, hogy a közeljövő feladata a megye, mint turisztikai fogadótérség az eddiginél nagyobb szerepvállalása.

Galó Anita, az „Alföld Szíve" Térségi Turisztikai Egyesület titkára arról beszélt, hogy a vezető turisztikai termékek sorában kiemelt figyelmet kell szentelni az egészség-, és a kulturális turizmusra, valamint a természet-közeli élmények nyújtására. Javasolta a helyi TDM-ek ösztönzését.

A városban folyó fejlesztésekről adott számot Kertészné Bokor Zsuzsa, a Szolnoki Városfejlesztő Zrt. projektmenedzsere. Szólt a REPtár interaktív Repülőmúzeum és a SÖRÁRIUM interaktív és gasztronómiai pincemúzeum kialakításáról.

Az előadásokat hozzászólások követték, amelyek kiemelték a párbeszéd fontosságát, az együttgondolkodás aktiváló szerepét, ám szóltak a közlekedés gondjairól, a jelenlegi beruházásokról is. Dr. Szabó Zoltán Túrkeve polgármestere a nyáron befejeződő fürdőfejlesztésről adott számot, míg Simon Zoltán, Abádszalók polgármestere a klaszterek fontosságára hívta fel a figyelmet. Mint mondta, a régión belüli egyesülésnek meg kell oldania a tömegközlekedés javítását.

A délutáni kerekasztalon a megye turisztikai életében aktív szerepet játszó szervezetek képviselői, turisztikai szakemberek, vállalkozások képviselői vettek részt. A kötetlen program moderátora Dr. Kóródi Mária, a Szolnoki Főiskola rektorhelyettese volt, aki egyben bemutatta a felsőfokú képzést a turizmusban.

Somossy Eszter, a Magyar TDM Szövetség alelnöke a helyi és térségi TDM működésének tapasztalatairól szólt. Hangsúlyozta, hogy a turisztikai desztináció menedzsment feladatai rendkívül sokrétűek, ezért különösen fontos ennek segítése, fejlesztése.

Tomasovszky László, a Martfű Termál SPA-t működtető Toma-Bau Zrt. vezérigazgatója előadásának címe: „Sikeres vállalkozások a turisztikai szektorban", s ennek megfelelően bemutatta saját vállalkozását, elmondta fejlesztési terveit, s tanácsokkal szolgált a jelenlévő vállalkozóknak. Szokolai Lajos, Cserkeszőlő község polgármestere szintén a sikeres vállalkozásról tartott előadást. Saját tapasztalatait megosztva, hangsúlyozta, hogy összefogással és rugalmassággal egy pici községben is lehet gyógyfürdőt, szállodát sikeresen üzemeltetni.

 

Dunay Csilla

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük