kep_9.jpgNézem a kötéltáncos lányt a televízióban és nem akarok hinni a szememnek. Tűsarkú cipőben végzi a mutatványt. Nézem a pincérlányt a televízióban és nem akarok hinni a szememnek. Tűsarkú cipőben vesz részt a futóversenyen, kezében tálca egy csésze kávéval.

   Az ortopéd orvos azt mondja: lányok ne tegyétek! A tűsarok nagy erőt koncentrál egy nagyon kicsi területre. Ez nagyobb nyomást fejt ki, mint amekkorát egy elefánt talpa. A tűsarkú cipő természetellenes pózba kényszeríti a lábat, ami a csontvázrendszert ás az izomzatot károsítja. Különösen a 10-12 centis sarkok, de vannak 15 centis tűsarkú cipők is.

   Azért van előnye is, nem is kevés. Például szemre hosszítja és karcsúsítja a lábakat, kisebbnek tűnik benne a lábfej és növeli a testmagasságot. Javítja a testtartást, mert csak egyenes törzzsel lehet benne biztonságosan közlekedni. Ezáltal a tűsarkú viselője magabiztosabbnak tűnik. Terry DeHavilland, angol cipőtervező szerint árt a lábnak, de jót tesz a léleknek. Feltehető a kérdés, melyik fontosabb viselője számára? A férfiak többsége szerint a tűsarkú cipőnek erotikus kisugárzása van.

   Már a XIX. század végén is jelen voltak viszonylag vékony magas sarkú lábbelik, amit festmények és fényképek igazolnak. Színpadon először a párizsi sanzonénekesnő, Mistinguett viselte. Óriási sikerrel, persze nem csak a cipője miatt. Ahogy az lenni szokott, mások is ilyen cipőt akartak hordani, elsősorban Olaszországban. Egy Andre Perugia nevű cipészmester készítette először méretre az olasz lányoknak. Stilettonak nevezték a cipőt, amely íróvesszőt, karcolótűt jelent. Méregdrága volt.

   Amit ma tűsarkú női cipőnek nevezünk, nem régi találmány. Az eredeti, extrém vékony olasz stílusú tűsarok 1960-ban jelent meg a cipőpiacon, egyedileg készítették bőrből. A tömeggyártásában bekövetkezett változásoknak köszönhetően a tűsarkú cipők sarkai már öntött műanyagból készültek, egy belső fémcső erősítéssel. Szükséges volt a talpmerevítő bevezetése, amely nélkül a sarok és a talp találkozásánál eltört volna a lábbeli. Ez a kemény, edzett acélból készült alkatrész biztosítja a lábbeli mechanikai ellenálló képességét. A talp korábban megszokott szegezett, illetve varrott technológiáját felváltotta a ragasztott technológia.

   Ki tudja miért, a tűsarok egyre inkább erotikus természetéről vált ismertté. Divattervezők úgy vélik, a hiedelem okozói a titkárnők, irodai lányok, akik tömegével kezdték el hordani annak érdekében, hogy feldobják munkahelyükön viselt ruházatukat és nőiességet kölcsönözzenek hétköznapibb öltözéküknek. Higgyük el.

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük