2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Új darabbal tér vissza a Nemzeti Táncszínházba az ExperiDance

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/56587"><img class="image image-preview" src="/files/images/Image1_435.jpg" border="0" width="206" height="52" /></a></span>Szigligeti Ede Liliomfi című művének táncszínpadi adaptációjával tér vissza a Nemzeti Táncszínházba Román Sándor társulata, az ExperiDance. Az eredeti mű szövegkönyve azonban csak a kiindulási alapot jelentette az alkotók számára egy különleges, új, mai Liliomfi megteremtéséhez.  

Szigligeti Ede Liliomfi című művének táncszínpadi adaptációjával tér vissza a Nemzeti Táncszínházba Román Sándor társulata, az ExperiDance. Az eredeti mű szövegkönyve azonban csak a kiindulási alapot jelentette az alkotók számára egy különleges, új, mai Liliomfi megteremtéséhez.  

Szigligeti Ede Liliomfi című művének táncszínpadi adaptációjával tér vissza a Nemzeti Táncszínházba Román Sándor társulata, az ExperiDance. Az eredeti mű szövegkönyve azonban csak a kiindulási alapot jelentette az alkotók számára egy különleges, új, mai Liliomfi megteremtéséhez.  

Csak a Nemzeti Táncszínházban lesz látható az ExperiDance új produkciója, amelynek premierjét január 15-én tartják. A történetet, amely most várban éled újjá, legtöbben Makk Károly Darvas Iván főszereplésével készült filmjéből ismerik.

– Azért esett a választás a Liliomfira, mert úgy gondolom, hogy a kultúra mai helyzetében ez a mese, a mi feldolgozásunkban fontos gondolatokat rejt magában a művészet és a közönség kapcsolatáról. Minden kor alkotói, így a mi hőseink is azt hirdetik, a művészet szabadságának senki nem tud és nem is szabad, hogy gátat szabjon – mondta választása kapcsán Román Sándor.

Az előadásban a szerelem a főszereplő, de nem az egyetlen. Az ExperiDance Liliomfiját egy kérdés űzi, hajtja: a forradalmár-művész a saját tehetségével fel tudja-e rázni az őt körülvevő, tespedt, megfáradt, gondjai súlyától tudatát vesztett, elbutult világot, s ebben a küzdelemben talál-e társat magának? Társat, aki nem csak szótlan múzsa, hanem maga is alkotó ember.

Liliomfi és színházi társulata egy álmos, vidéki kisvárosba érkezik, ahol csak egy dolog történik, a Semmi. Ami összetartja még a város falait, az a gyűlölet, a félelem és a lustaság. Ebben a világban készülnek előadást tartani a színészek. Az előadásuk, mely a darabbeli nézőket is megpróbálja bevonni az alkotásba, felkavarja a városlakók érzelmeit és természetesen megdobogtatja a női szíveket is.

Ez alkalommal is Román Sándorral dolgozik Meskó Zsolt író-filmrendező, aki az előadás „szövegkönyvét" készítette.

– Jelen esetben szövegkönyv helyett talán pontosabb lenne „mozgáskönyvről" beszélni. Részletes, mozdulatokra, hangulatokra lebontott „mozgáskönyv" alapján dolgozunk, megrajzolva az egyes szereplők pontos karakterét. Sándor feladata elsősorban a koreográfia, én abban segítek, hogy a mozdulatok pontosan illeszkedjenek a cselekményhez – magyarázta Meskó Zsolt.

Januárban az előadás három alkalommal lesz látható a Nemzeti Táncszínház színpadán, legközelebb februárban lesz repertoáron a mű.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.