2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Új hardverfigyelő modul az AIDA64 nyári frissítésében

5 perc olvasás
<p> <a href="/node/51317"></a><a href="/node/51317"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Image7_44.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="30" /></a></p><p>Alighogy bemutatta az AMD a Llano kódnevű processzorát, máris megjelent a népszerű rendszerdiagnosztikai termékcsalád, az AIDA64 frissítése, amely az új processzor mellett ősszel megjelenő újdonságokat is támogat. A korábban Everest néven ismert, Windows-on futó PC diagnosztikai és benchmark program legújabb - 1.80-as - verziójának legfőbb újdonsága az úgynevezett SensorPanel, amely sokrétűen testre szabva grafikusan képes ábrázolni a felhasználó által figyelni kívánt paramétereket. </p><p> 

 image7 44.thumbnail

Alighogy bemutatta az AMD a Llano kódnevű processzorát, máris megjelent a népszerű rendszerdiagnosztikai termékcsalád, az AIDA64 frissítése, amely az új processzor mellett ősszel megjelenő újdonságokat is támogat. A korábban Everest néven ismert, Windows-on futó PC diagnosztikai és benchmark program legújabb – 1.80-as – verziójának legfőbb újdonsága az úgynevezett SensorPanel, amely sokrétűen testre szabva grafikusan képes ábrázolni a felhasználó által figyelni kívánt paramétereket.

 

 image7 44.thumbnail

Alighogy bemutatta az AMD a Llano kódnevű processzorát, máris megjelent a népszerű rendszerdiagnosztikai termékcsalád, az AIDA64 frissítése, amely az új processzor mellett ősszel megjelenő újdonságokat is támogat. A korábban Everest néven ismert, Windows-on futó PC diagnosztikai és benchmark program legújabb – 1.80-as – verziójának legfőbb újdonsága az úgynevezett SensorPanel, amely sokrétűen testre szabva grafikusan képes ábrázolni a felhasználó által figyelni kívánt paramétereket.

 

Az AIDA64 a hardver- és szoftverkörnyezet feltérképezésével a legapróbb részleteket is kideríti számítógépünkről; különféle sebesség- illetve stressz-teszteket képes futtatni; ki tudja olvasni a gépben lévő érzékelők adatait (pl. processzor, videokártya hőmérséklete), és figyelmeztet, ha valamelyik adat egy beállított küszöbértéket átlép.

A fejlesztők – az AMD-vel együttműködve – már a megjelenés előtt fel tudták készíteni az AIDA64 1.80-as verzióját az Llano-ra, sőt,  a csak őszre várható első nyolc magos CPU-ra is, a Bulldozer kódnéven futó FX-re: „Párhuzamosan dolgoztunk az AMD jövőbeni processzorának benchmarkjain is, főként, hogy az abban debütáló FMA4 és XOP utasítás-kiegészítéseket is támogassuk." – nyilatkozta a frissítésről Miklós Tamás, a fejlesztés vezetője. „Az AMD korábban azt hangoztatta, hogy a Llano után 1 héten belül megjelenik a Bulldozer, de végül az utóbbit elhalasztották a 3. negyedévre – mi viszont időben elkészültünk a támogatással. Hasonlóan jártunk a VIA QuadCore-ral, amit ugyan már most támogat az AIDA64, de csak augusztus-szeptember környékén dobják piacra."

AIDA64 most megjelent új verziója – SensorPanel néven – egy új hardverfigyelő modullal bővült, amely a már korábban meglévő OSD Panel és Sidebar Gadget helyét és funkcióját veszi át magasabb szinten. A két régi modul is megmaradt, főként azért, mert a magasabb szint igen sokrétű testre-szabhatóságot jelent, aminek következtében a kezelőfelület is meglehetősen bonyolulttá vált, így aki nem kíván élni a többlet-lehetőségekkel, az továbbra is tudja használni az OSD Panel-t illetve a Sidebar Gadget-et.

A szoftvert forgalmazó SZEROTO Kft (amely weboldalán  – aida64.hu – viszonteladókat is keres az AIDA64-hez) az otthoni felhasználók számára a – főként diagnosztikai és sebességmérő funkciói révén népszerű – Extreme Edition-t ajánlja (ára bruttó 7.990,- Ft 1 éves követéssel, diákoknak 50% kedvezmény), míg a vállalati felhasználóknak AIDA64 Business Edition néven kínál hálózati menedzsment és rendszerteszt szoftvert. A Business Edition inkább a távoli monitorozásra fókuszál, különböző formátumokba tud riportokat generálni, a lekérdezett adatokat adatbázisba is el tudja menteni, így jobban követhetők a változások. (tájékoztató árak 1 éves követéssel 5 gépre: 15.990,- Ft + ÁFA, 25 gépre 69.950,- Ft + ÁFA, 100 gépre 199.800,- Ft + ÁFA).

Az AIDA64 v1.80 főbb újdonságai:

 

– A hamarosan megjelenő AMD Bulldozer és Llano processzorok támogatása

 Az AIDA64 CPUID panel, Gyorsítótár és memória sebességmérő panel, Rendszer stabilitásteszt és minden memória, ill. processzor sebességmérés teljes optimalizációt kapott a hamarosan megjelenő AMD FX „Bulldozer" processzorokhoz és a „Llano" kódnevű asztali és mobil APU-khoz. Részletes lapkakészlet információ a legújabb AMD 970, 990X, 990FX és A75 „Hudson-D3" alaplapi vezérlőkhöz.

 – FMA4 és XOP optimalizált 64 bites sebességmérés és Rendszer stabilitásteszt

 Az FPU Julia és FPU Mandel sebességmérések kihasználják az AMD Bulldozer processzorok FMA4 utasításkészlet kiterjesztését. A CPU Hash sebességmérés is AMD Bulldozer optimalizációt kapott, felhasználva az új XOP utasításokat. A Rendszer stabilitásteszt modul FMA4 optimalizációk segítségével még erőteljesebb terhelésnek teszi ki a számítógépet.

 – VIA QuadCore processzor optimalizációk

 Minden 64 bites AIDA64 sebességmérés teljes körűen fel lett készítve a legújabb VIA QuadCore és Nano processzorok érkezésére. Lapkakészlet információ a legújabb VIA platform vezérlőkhöz: VN1000 és VX900. A régebbi processzorok támogatása érdekében minden sebességmérés és a Rendszer stabilitásteszt is elérhető 32 bites változatban is.

– A legújabb grafikus vezérlők támogatása

 Grafikus processzor és GPGPU információk, hőmérséklet és hűtőventilátor figyelés a legújabb GPU-khoz: AMD Radeon HD 6970M, nVIDIA GeForce 410M, nVIDIA GeForce GT 520M/545, nVIDIA GeForce GTX 560M, nVIDIA Quadro 7000. Részletes Direc3D és OpenGL videokártya elemzés DirectX 11 és OpenGL 4.1 támogatással.

 – Rivatuner OSD Server támogatás

 A hardverfigyelő modul által begyűjtött értékek (hőmérsékletek, ventilátor fordulatszámok, feszültségek) átadhatóak a Rivatuner OSD Server szolgáltatás számára,  RTSSSharedMemoryV2 megosztott memória segítségével. A Rivatuner OSD Server teljes képernyős 3D játékokban is képes az OSD megjelenítésre.

www.szeroto.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.