Hazai és nemzetközi különlegességeket is kóstolhatunk februárban. Harmadik alkalommal kerül megrendezésre február 19 és 22. között a Budapesti Halfesztivál.

 

Hazai és nemzetközi különlegességeket is kóstolhatunk februárban. Harmadik alkalommal kerül megrendezésre február 19 és 22. között a Budapesti Halfesztivál.

 

Érdekesség a fesztivál történetében, – Horváth Timi rendezvényszervező tájékoztatása szerint – hogy az érdeklődők számának növekedése miatt eddig minden évben költözni „kényszerült" az esemény, így 2015-ben a Vajdahunyadvár ad otthont a III. Budapesti Halfesztiválnak.

A halételek szerelmeseinek kedvezve idén sem marad otthon a Hortobágyi Halgazdaság csapata, de a halászlé két fővárosa, Szeged és Baja is képviselteti magát a fesztiválon.

A „nagy halak" kínálatát budapesti éttermek, illetve az ország különböző pontjain elismert street food éttermek fűszerezik majd.

 

A III. Budapesti Halfesztivál kiemelt régiója a Balaton, a fesztivál hala pedig a süllő.

 

A tradicionálisnak számító eseményen a magyar konyha ismét találkozik a nemzetközi halételekkel, így a balatoni finomságok mellett kóstolhatunk majd ázsiai receptet, francia hallevest, de orosz kaviárt és különleges bolgár valamint portugál halkészítményeket is.

Ismét különleges gasztronómiai élményben lesz annak része, aki ellátogat a helyszínre, ugyanis egy ötezer literes bográcsban fő majd a halászlé, és a tavalyi nagy sikerre való tekintettel a tiszalöki halászok közönségdíjas óriásharcsa sütését is a programban találjuk.

 

„Amikor három éve megálmodtuk a rendezvényt, nem titkolt célunk volt, hogy halfogyasztásra ösztönözzük az embereket, ismét előtérbe hozzuk annak jótékony hatásait így is erősítve a halkultúrát a magyar gasztronómiában." – nyilatkozta Necz István, a Budapesti Halfesztivál főszervezője.

 

A hagyományokat követve idén is lesz Torkos Csütörtök, ahol a vendéglátók fél áron kínálják a finomságokat, szombaton pedig főzőversenyre invitálnak a szervezők. Nem csupán a felnőtteknek kedveznek azonban 2015-ben, az általános és középiskolások számára ugyanis meghirdettek egy kreatív versenyt, melynek a fődíja egy balatoni osztálykirándulás lesz.

 

A fesztivál ingyenesen látogatható, a részletes programot, illetve a versenykiírásokat a fesztivál közösségi oldalán találhatják meg.

 

https://www.facebook.com/BudapestiHalfesztival

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük