Megkezdődtek a munkálatok a Sixtus-kápolnában a levegőztető rendszer és a világítás modernizálására – adja hírül a Vatikáni Rádió.

 

Megkezdődtek a munkálatok a Sixtus-kápolnában a levegőztető rendszer és a világítás modernizálására – adja hírül a Vatikáni Rádió.

 

Szerdán reggel megkezdődtek a munkálatok a Sixtus-kápolnában a levegőztető rendszer és a világítás modernizálására, melyet várhatóan október elejéig befejeznek. A Vatikánvárosi Állam Kormányzóságának elnöke, Giuseppe Bertello bíboros szerdán reggel megáldotta a munkálatok helyszínét és az ott dolgozókat. A főpásztor kiemelte, hogy a Vatikáni Múzeum-együttest nem lehet más múzeumok mércéjével mérni, sokkal inkább a hit útvonalának kell lennie és ezáltal megszólítani mindazokat, akik nem hisznek, vagy már nem hisznek. És ha ez igaz a Vatikáni Múzeumokra, még inkább igaz a Sixtus-kápolnára – tette hozzá.

A múzeumok főigazgatója, Antonio Paolucci is a Sixtus-kápolna különlegességét hangsúlyozta, amelyet a „világ kápolnájának" nevezett. Sajnos azonban félő, hogy éppen ennek a sikernek az áldozatául esik: ugyanis a látogatók magas száma veszélyezteti a műkincsek épségét. A 80-as és 90-es években elvégzett restaurációs munkák után óriásira nőtt az érdeklődés, olyannyira hogy a másfél millióról négymillióra, majd hatmillióra emelkedett a látogatók száma. Ez a hatalmas embertömeg rengeteg porszemcsét visz be magával a kápolnába és nagyon sok széndioxidot bocsát ki magából, ami lerakódik a freskókon és idővel ártalmassá válik.

A klímaberendezés és a világítás átalakítását a Vatikánvárosi Állam Kormányzósága kezdeményezte, hogy ezáltal 700-ról 2000-re emeljék a látogatók számát, akik egyszerre megtekinthetik a Sixtus-kápolnát. A beavatkozásnak köszönhetően javul az épület levegőjének tisztasága, figyelembe véve a freskók állapotának megőrzését is. A Kormányzóságot terhelő munkaköltség minimális, ugyanis az Osram cég adományozza a világításhoz, míg a Carrier a klímaberendezéshez szükséges gépeket.

Magyar Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük