2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Új madárfaj megfigyelésével búcsúzott az óév Magyarországon!  Naumann-rigó a fővárosi Népligetben

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/97932"><img class="image image-preview" src="/files/images/Naumann-rigo_Budapest_Nepliget_20151231_Lendvai_Csaba_02_media.JPG" border="0" alt="Naumann-rigó Budapest, Népliget Fotó: Lendvai Csaba" title="Naumann-rigó Budapest, Népliget Fotó: Lendvai Csaba" width="486" height="323" /></a><span style="width: 629px" class="caption"><strong>Naumann-rigó Budapest, Népliget Fotó: Lendvai Csaba</strong></span></span>Nem várt izgalmakat hozott az év utolsó napja, egy madarász ugyanis távol-keleti kóborló Naumann-rigót talált hazánkban. A megfigyelésre ráadásul nem a „vadonban", hanem Budapest belső részén, a Népligetben került sor. <p> 

Naumann-rigó Budapest, Népliget Fotó: Lendvai CsabaNaumann-rigó Budapest, Népliget Fotó: Lendvai CsabaNem várt izgalmakat hozott az év utolsó napja, egy madarász ugyanis távol-keleti kóborló Naumann-rigót talált hazánkban. A megfigyelésre ráadásul nem a „vadonban", hanem Budapest belső részén, a Népligetben került sor.

 

Naumann-rigó Budapest, Népliget Fotó: Lendvai CsabaNaumann-rigó Budapest, Népliget Fotó: Lendvai CsabaNem várt izgalmakat hozott az év utolsó napja, egy madarász ugyanis távol-keleti kóborló Naumann-rigót talált hazánkban. A megfigyelésre ráadásul nem a „vadonban", hanem Budapest belső részén, a Népligetben került sor.

 

Ennek a madárfajnak különleges, bár szomorú hazai előtörténete van, úgy is mondhatnánk, hogy másodszor került fel az újonnan megfigyelt magyarországi madárfajok közé. 1820-ban, valahol az Északi-Kárpátokban szem – és a kor tudományos gyakorlata szerint puskacső – elé került egy példány. A Magyar Természettudományi Múzeum Állattárában őrzött preparátum azonban az 1956-os harcok, egy gyújtóbomba-találat következtében megsemmisült. Ekkor pusztult el a teljes Madárgyűjtemény, mintegy 36 ezer preparátum (ennek több mint 50%-át a Kárpát-medencén kívül gyűjtötték) és 22 ezer tojás. Bizonyító példány és megkerülési adatok hiányában a Naumann-rigót a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Nomenclator Bizottsága (MME NB) kénytelen volt törölni a hazai fajlistából.

 

A madarászok nem véletlenül látogatnak el rendszeresen a Népligetbe. Ez a nagy kiterjedésű park a fagyönggyel fertőzött, borostyánnal befutott és bogyós termésű fáival és itatóhelyeivel gazdag téli táplálkozóterületet és ivóhelyet jelent a fekete, a fenyő-, a szőlő-, a lép-, és az alkalmi áttelelő énekes rigók, valamint számos más madárfaj számára. Az ilyen nagy madárkavalkádban pedig alkalmilag ritkaságok is feltűnnek – mint most is. December 31-e délutánján rövid idő alatt háromszor is szem elé került a Naumann-rigó, és még bizonyító fotókat is sikerült róla készíteni. A biztos azonosítás az is segítette, hogy a madár hallatta jellegzetes, nem rigó-, hanem vércseszerű jelzőhangját is.  

 

Az avatatlan szem számára ez a madár nemigen különbözik a park rigófajainak többségétől. A megfigyelő azonban egyike Magyarország legfelkészültebb „fajvadászainak". Ezek a professzionális fajismerettel rendelkező madármegfigyelők itthon és szerte a világban többféle listát is vezetnek a megfigyeléseikről (világ, éves, települési [pl. Budapest] és területi [pl. Merzse] lista), így az év minden napján van indok egy kis madarászásra. A legelhivatottabb hazai madárfigyelők ráadásul nem csak külön honlapot működtetnek (http://birding.hu/), ahova az év 365 napján töltik fel a megkerülési adatokat, de olyan sms alapú riadóláncuk is van, melyen keresztül perceken belül értesülhetnek a különlegességekről.

Ilyenkor azután „elszabadul a pokol", kapát-kaszát elhányva autóba vágják magukat, és órákon (Európában napokon) belül megjelennek a helyszínen. Idő, időjárás, családi esemény, nehéz megközelíthetőség nem lehet és nem is akadály.

 

Így volt ez most is. December 31-én, a madár megtalálását követően egy órán belül már többen figyelték a rigót. Másnap, az év első napjának hajnalán pedig már húsz, majd közel ötven, az ország távoli sarkaiból ide sereglett madarász távcsövezte a fák csúcsát a kemény mínuszokban (erről videó is készült). Sajnos azonban az esti szürkületig tartó keresgélés nem hozott eredményt, a Naumann-rigó nem került újra szem elé. Lehet, hogy az éjszakai petárdázás zavarta el, de az sem kizárt, hogy továbbra is a területen tartózkodott, csak nem sikerült meglátni. A résztvevők azonban nem távoztak üres kézzel. Január 1-jével ugyanis nem csak új év, de új éves lista is kezdődött, és akik ott voltak a parkban, a napot több tucat fajjal zárták.

 

2015 decemberében egy rendkívül ritka reznek túzok is távcső elé került Magyarországon, erről részletek itt olvashatóak: http://www.mme.hu/uj-madarfaj-megfigyelesevel-bucsuzott-az-oev-magyarorszagon-naumann-rigo-fovarosi-nepligetben#reznek

 

–       a megfigyelés adatlapja: http://birding.hu/megfigyeles/adatlap/669950

–       a Naumann-rigó elterjedési térképe:

http://www.xeno-canto.org/species/Turdus-naumanni

–       videó a 2016. január 1-jei rigókeresési akcióról:

https://www.youtube.com/watch?v=i2qJGv7IjC8

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.