2013. szeptember 19-én, csütörtök este Új Művészeti Est címmel kilenc szaktekintély osztja meg gondolatait egymással és a közönséggel a Pécsi Galéria m21-ben – Új Művészet Est a Zsolnay Kulturális Negyedben. Másnap pedig kezdődnek a Pécsi Dán Kulturális Napok. 

 

2013. szeptember 19-én, csütörtök este Új Művészeti Est címmel kilenc szaktekintély osztja meg gondolatait egymással és a közönséggel a Pécsi Galéria m21-ben – Új Művészet Est a Zsolnay Kulturális Negyedben. Másnap pedig kezdődnek a Pécsi Dán Kulturális Napok. 

 

A tervezett témák között szerepel a kortárs művészet helyzete, az intézmények szerepe, a művészeti intézmények megszűnése, átalakulása, a változások hatásai, a kortárs magyar művészet nemzetközi jelenléte, ennek dokumentálása, a művészeti oktatás helyzete s annak megjelenése a szakfolyóiratokban, és még számos aktuális, időszerű téma.

 

A beszélgetés előtt Dr. Géger Melinda művészettörténész, a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum munkatársa, a Geometria és figurativitás c. tárlat kurátora mutatja be az m21-ben látható kiállítás anyagát.

A programon részt vesz még Sinkovits Péter művészettörténész, az Új Művészet lapalapító-főszerkesztője, Bordács Andrea PhD esztéta, az Új Művészet szerkesztője, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense, Muladi Brigitta művészettörténész, az Új művészet szerkesztője, az Inda Galéria kurátora.

Jelen lesz még továbbá Rudolf Anica, az Új Művészet olvasószerkesztője, Lóska Lajos művészettörténész, az Új Művészet szerkesztője, a székesfehérvári Deák Gyűjtemény munkatársa, P. Szabó Ernő művészettörténész, az Új Művészet szerkesztője, a Magyar Nemzet rovatvezető szerkesztője, Ladányi Ildikó, az Új Művészet lapmenedzsere, valamint Márta István , a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője.

 

A belépés díjtalan. A helyszínen lehetőség lesz az Új Művészetre kedvezményesen előfizetni, illetve a régi és új számokból árengedménnyel vásárolni.

 

2013. szeptember 19. 18:00

Új Művészet Est

Zsolnay Kulturális Negyed

 

2013. szeptember 20-án, pénteken 17.00 órakor a Pécsi Dán Kulturális Napok (a Dán Kulturális Intézet és a ZsöK NKft. rendezvénye) nyitásaként Hanne Tornoe, a Dán Kulturális Intézet igazgatója nyitja meg az E78 Galériában és a Pirogránit udvaron a Mikael Colville-Andersen: Monumental Motion – Koppenhága, a bringások paradicsoma című fotókiállítást, valamint az „Egy fantasztikus történet: Karen Blixen élete" című kiállítást.

Az eseményen Hanne Tornoe mellett részt vesz Márta István, a ZSÖK NKft. ügyvezetője és

Trisse Gejl, regényíró, folyóirat-szerkesztő a pécsi rezidens íróprogram vendége.

 

Monumental Motion – Koppenhága, a bringások paradicsoma

(Mikael Colville-Andersen fotókiállítása.)

Az egyes városokat vagy nemzeteket gyakran azonosítják az általuk létrehozott emlékművekkel vagy épületekkel, amelyek az ország egy-egy jelentős történelmi eseményének állítanak emléket. Dánia egyik legnagyobb nevezetessége, legjelentősebb vívmánya azonban nem valamiféle épület vagy szobor, hanem az a magas szintű kerékpáros kultúra és infrastruktúra, amelyet Dánia a fenntartható élet élő örökségeként fel tud mutatni. Ez az egyedülálló kiállítás a fotós és városi mobilitás szakértő Mikael Colville-Andersen – több mint 10 000 felvételből kiválasztott – 50 fényképe révén a „bringások városának" életét mutatja be.

 

2013. szeptember 20.-október 14

Zsolnay Negyed – E78

 

http://www.zskn.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük