Az ERSTE Alapítvány és a „la Caixa" Alapítvány által elindított Incorpora Magyarország hátrányos helyzetű munkakeresők elhelyezkedését segíti.

 

Az ERSTE Alapítvány és a „la Caixa" Alapítvány által elindított Incorpora Magyarország hátrányos helyzetű munkakeresők elhelyezkedését segíti.

 

A munkanélküliség leküzdése a 21. század egyik legégetőbb problémája és kihívást jelent az egész világon. Bár a munkanélküliség aránya hazánkban folyamatos csökkenést mutat (2016 szeptemberében 226 regisztrált munkanélkülit tartottak számon, azaz a munkaképes lakosság 4,9%-a nem dolgozik), a hátrányos helyzetben élők számára még mindig rendkívüli kihívás elhelyezkedni a munkaerőpiacon és jellemzően ők találnak maguknak a legnehezebben állást. 

 

Az Incorpora programot 2006-ban a „la Caixa" Alapítvány hirdette meg Spanyolországban és tízéves működése óta több mint 35 ezer csatlakozott vállalatot, 370 partner civil szervezetet és közel 100 ezer elhelyezett munkavállalót vont be a kezdeményezésbe. 2016 júniusában a helyi viszonyokhoz igazítva immár az ERSTE Alapítvány és a „la Caixa" Alapítvány közös kezdeményezéseként hat hazai civil szervezet részvételével indult el a program Magyarországon.

 

A cél a legkiszolgáltatottabbak, mint a testi vagy értelmi fogyatékosak és mélyszegénységben élők visszavezetése a munkaerőpiacra, valamint egy olyan felelős foglalkoztatási minta megalapozása, amely által hátrányos helyzetű munkavállalók helyezkedhetnek el a nyílt munkaerőpiacon.

 

A program során szakértő integrációs menedzserek segítik mind a vállalatot, mind a munkavállalókat a sikeres elhelyezkedés érdekében. A folyamat részét képezi többek között a munkaerő-felvételi igények felmérése, az állás-profilok meghatározása a vállalat igényei szerint, a szűrés és kiválasztási, valamint a beilleszkedései folyamat támogatása, később pedig a fejlődés nyomon követése. Az Incorpora Magyarország azért is egyedülálló program, mert a különböző területeken tevékenykedő civil szervezetek a kezdeményezés hatására közös erőkkel, tudásukat és tapasztalataikat megosztva dolgoznak a hátrányos helyzetű emberek integrációján. A kezdeményezésben dolgozó integrációs szakemberek munkáját a program finanszírozza.

 

Az Incorpora közel féléves magyarországi működése apropóján Franz Karl Prüller, az ERSTE Alapítvány igazgatóságának vezető tanácsadója, valamint Kiss Gyöngyvér, a program magyarországi koordinációs civil szervezetének vezetője sajtótájékoztató keretein belül ismertette az eddigi eredményeket.

 

Az eddig eltelt öt hónapban a program segítségével már 90 hátrányos helyzetű embert sikerült foglalkoztatni, közülük

  • 36 fogyatékkal élő
  • 36 mélyszegénységben élő
  • 5 hátrányos helyzetű fiatal
  • 13 hátrányos helyzetű nő (tartósan munkanélküli és 45 év feletti)

talált magának állást. A legtöbben a szolgáltatási szektorban helyezkedtek el, elsősorban élelmiszeripari-láncok, vendéglátóipari helyiségek dolgozóiként betanított vagy adminisztratív munkát végezve.

 

Az Incorpora kezdeményezéséhez Magyarországon eddig 24 vállalat csatlakozott.

A programba bekapcsolódó munkáltatók számára rengeteg előnyt biztosít a részvétel, hiszen az Incorpora olyan pénzügyi és humánerőforrás lehetőségeket kínál, amelyek nagyban befolyásolják egy vállalat versenyképességét. A hátrányos helyzetű emberek foglalkoztatásával biztosított a motivált munkaerő, míg a megváltozott munkaképességű, pályakezdő és más hátrányos helyzetben lévő munkavállaló alkalmazásával a vállalatok olyan kedvezményekhez jutnak, amelyek csökkentik a kiadásaikat. Az Incorpora programhoz csatlakozott cégek ezen felül klubtagokká is válhatnak, amely tagság keretein belül szakmai továbbképzéseken és workshopokon vehetnek részt.

 

„Az Incorpora Magyarország sikere minden előzetes várakozást felülmúlt, hiszen az eredeti terv 100 ember foglalkoztatása volt az első évben, míg jelenleg, kevesebb, mint fél év alatt a számok megközelítik a végleges célt. Tapasztalataink alapján egyes esetekben nehéz felkelteni a vállalatok érdeklődését, ám amint meggyőződnek a program előnyeiről, több embert is hajlandóak foglalkoztatni.„- mondta el Franz Karl Prüller, az ERSTE Alapítvány igazgatóságának vezető tanácsadója. 

 

Kiss Gyöngyvér, az Incorpora Magyarország koordinációs civil szervezete, a Civil Impact vezetője a program igazi versenyképességének a szervezetek hálózatban való működését tartja. „A program igazi sikerét a partner civil szervezetek áldozatos munkája adja, valamint az, hogy hálózatban működünk együtt, így egyszerre több hátrányos helyzetű célcsoportot tudunk képviselni. A "la Caixa" és ERSTE Alapítványoknak köszönhetően munkaerőpiaci szolgáltatásunk ingyenes, így vállaljuk, hogy az ötlet és szándék megszületésétől kezdve segítjük a toborzás és kiválasztás folyamatát, a hátrányos helyzetben élő munkavállaló felkészítését és beillesztését is. Szolgáltatásunk folyamatos nyomon követést is biztosít a vállalat és a munkavállaló számára, mellyel hosszútávon is tudja segíteni a munkaerő-megtartást. Nagy öröm, hogy ilyen pozitív fogadtatásra lelt az Incorpora Magyarországon, amely mindenképp azt a visszajelzést adja, hogy szükség van az olyan támogatásokra és munkaerőpiaci programokra, mely a legelesettebbeknek tud kapaszkodót nyújtani"- tette hozzá. 

 

Molnár Viktória a Salva Vita Alapítvány közreműködésével kapott állást az egyik budapesti Costa Caféban, ahol immár július óta dolgozik. „Nagyon szeretem a munkahelyem, ahol minden nap igyekszem a legjobbamat nyújtani. Ha bármilyen segítségre van szükségem, a kollégáimra mindig számíthatok, de a Salva Vita Alapítvánnyal is tartom a kapcsolatot."- mondta el a 24 éves értelmiségi fogyatékos lány.

 

"Az Incorpora program azért jött létre 2006-ban, hogy javítson a perifériára szorult emberek társadalmi-szakmai integrációján, illetve felkarolja azokat, akiket a kirekesztés veszélye fenyeget, azáltal, hogy foglalkoztatási lehetőséget biztosít számukra."- foglalta össze a Spanyolországból indult, de Magyarországon a helyi viszonyokhoz indított programot Mireia Torres Ingelman. „A 2006-óta tapasztaltak a program minden résztvevője számára egyedülálló élménnyel bírnak: az ügyfelek, a cégek, a partner társadalmi szervezetek és a technikai személyzet mind pozitívan értékelik az Incorporát."

 

A programot koordináló civil szervezet:

• Civil Impact Nonprofit Kft.

Az Incorpora Magyarország koordinációs szervezeteként a Civil Impact a mediátor szervezetek és a munkáltatók által közösen kitűzött célok elérését segíti elő. 

http://www.civilimpact.hu/index.php/rolunk

 

A programban résztvevő mediátor civil szervezetek:

• GAK Nonprofit Közhasznú Kft. 

A GAK Nonprofit Közhasznú Kft. Társadalmi Diverzitás Programja 2006 óta működik Gödöllőn és környékén. Az alapítvány a térségben élő hátrányos helyzetű álláskeresők számára egyéni és csoportos felkészítő tanácsadást, munkaközvetítést biztosít, a munkaadók felé érzékenyítést, információátadást végez. Az Incorpora programban a mélyszegénységben élőknek és a pályakezdőknek segítenek az elhelyezkedésben.

http://www.gak.hu

 

• JÓL-LÉT Alapítvány

A JÓL-LÉT Alapítvány 2002-ben jött létre azért, hogy megoldásokat keressen az anyaság és munka/hivatás/karrier összeegyeztetésének nehézségeire, és segítse a nők egyenlő munkaerő-piaci érvényesülését. Az Alapítvány az Incorpora program keretén belül a gyermekgondozásról visszatérő, valamint a munkából más okból hosszabban távol levő nők, pályaújrakezdők, álláskeresők elhelyezkedését támogatja.

http://jol-let.com

 

• Menhely Alapítvány

Az 1989 óta működő alapítvány a hajléktalanság minden stádiumában és helyzetében nyújt szolgáltatásokat, így törekedve arra, hogy visszautat adhasson a társadalomba a nehéz sorsú emberek számára.

http://www.menhely.hu

 

• Motiváció Alapítvány

Az 1991-ben létrehozott Motiváció Alapítvány célja, hogy szolgáltatásai révén elősegítse a fogyatékos, illetve megváltozott munkaképességű emberek társadalmi beilleszkedését, hozzájáruljon egy egyenlőségen alapuló társadalom kialakításához, az önrendelkező független életvitel megismertetéséhez, elfogadtatásához, elterjesztéséhez.

http://www.motivacio.hu

 

• Salva Vita Alapítvány

A Salva Vita Alapítvány 1996 óta segít munkát találni fogyatékos, megváltozott munkaképességű embereknek.

http://salvavita.hu

 

Az Incorpora program megvalósulását a „la Caixa" Alapítvány és az ERSTE Alapítvány támogatja.

Az ERSTE Alapítvány 2003-ban vált ki az Erste Oesterreichische Spar-Casse-ból, Ausztria első takarékpénztárából. Az Alapítvány jelenleg az Erste Csoport főrészvényese.

http://www.erstestiftung.org

A "la Caixa" Alapítvány a tavalyi év során 46 209 kezdeményezésen keresztül összesen 9,9 millió embert ért el 500 milliós költségvetéssel dolgozva. Az Alapítvány által támogatott tevékenységek három fő irányvonalat fednek le: társadalmi tájékoztatás, kultúra és oktatás. https://obrasociallacaixa.org/en/home

 

https://www.incorpora.org/home

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük