2024.április.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Új romániai képviselők az EP-ben

5 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/97"><img class="image thumbnail" src="/files/images/europarlament.thumbnail_0.gif" border="0" width="100" height="56" /></a></span> <p align="left"><strong>Az Európai Parlament elnöke december 10-én, hétfőn, Strasbourgban üdvözölte a november 25-én megválasztott romániai EP-képviselőket. Az Európai Parlament 35 új tagjából négy magyar nemzetiségű.</strong></p>

 

Az Európai Parlament elnöke december 10-én, hétfőn, Strasbourgban üdvözölte a november 25-én megválasztott romániai EP-képviselőket. Az Európai Parlament 35 új tagjából négy magyar nemzetiségű.

 

Az Európai Parlament elnöke december 10-én, hétfőn, Strasbourgban üdvözölte a november 25-én megválasztott romániai EP-képviselőket. Az Európai Parlament 35 új tagjából négy magyar nemzetiségű.

A 2007. november 25-ei, romániai EP-választáson – az összesen 785-ből – 35 képviselői helyről döntöttek a választók. Az új európai parlamenti képviselők december 10-étől vették át hivatalukat.

Az EP új tagjait a hétfői plenáris ülés kezdetén üdvözölte Hans-Gert Pöttering házelnök. Pöttering azt mondta, Románia számára nagyon fontos nap volt november 25-e, az EP-választás napja. Ezzel – vélte a politikus – teljessé vált az a folyamat, amelynek során a kommunizmust követően szabaddá és demokratikussá vált Románia visszatért az európai családba. Az elnök sikeres munkát kívánt az új képviselőknek, akik – mint mondta – a román polgárok érdekeit fogják védelmezni az Európai Parlamentben.

A Demokrata Párt listájáról 13, a Szociáldemokrata Pártéról 10, a Nemzeti Liberális Pártéról 6, a Liberális Demokrata Pártéról 3 jelölt került be az Európai Parlamentbe. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség 2 helyet (Sógor Csaba és Winkler Gyula) kapott, függetlenként egy jelöltet (Tőkés László) választottak meg. Csibi Magor-Imre a Nemzeti Liberális Párt színeiben szerzett mandátumot.

Románia (Bulgáriával együtt) 2005 októberében küldött megfigyelőket az EP-be. Ők, miután az ország 2007. január 1-jén csatlakozott az unióhoz, teljes jogú EP-képviselők lettek. Közülük most 22-en elhagyják az Európai Parlamentet. Az utóbbiak mandátuma december 9-én, éjfélkor szűnt meg. Eddig három magyar nemzetiségű (RMDSZ-es) romániai képviselő volt az Európai Parlamentben: Kelemen Atilla, Kónya-Hamar Sándor és Szabó Károly Ferenc.

Az EP-ben Magyarországot 24-en képviselik. A most megválasztott négy romániain kívül két szlovákai EP-képviselő is magyar nemzetiségű: Bauer Edit és Duka-Zólyomi Árpád (mindketten a Magyar Koalíció Pártjából).

Az új romániai EP-képviselők választási listájuk szerint

Demokrata Párt

ANASTASE Roberta Alma

BODU Sebastian Valentin

BULZESC Nicodim

DAVID Dragoş Florin

DUMITRIU Constantin

FILIP Petru

FRUNZĂVERDE Sorin

IACOB-RIDZI Monica Maria

MARINESCU Marian-Jean

NICULEŞCU Rareş-Lucian

PETRE Maria

POPA Mihaela

ZLOTEA Marian

Liberális Demokrata Párt

OPREA Dumitru

POPA Nicolae Vlad

STOLOJAN Theodor Dumitru

Nemzeti Liberális Párt

BUŞOI Cristian Silviu

CSIBI Magor-Imre

DĂIANU Daniel

MĂNESCU Ramona-Nicole

VĂLEAN Adina-Ioana

WEBER Renate

Szociáldemokrata Párt

BOŞTINARU Victor

CORLĂŢEAN Titus

CREŢU Corina

CREŢU Gabriela

NECHIFOR Cătălin-Ioan

PAŞCU Ioan Mircea

PLUMB Rovana

SÂRBU Daciana Octavia

SEVERIN Adrian

ŢICĂU Silvia-Adriana

Romániai Magyar Demokrata Szövetség

SÓGOR Csaba

WINKLER Gyula

Független

TŐKÉS László

Plenáris ülés Strasbourgban

Az Európai Parlament idei utolsó plenáris ülésén megszavazzák az unió 2008-as költségvetését. Megérkeznek az új romániai EP-képviselők, Szalih Mahmúd Oszman pedig átveszi a Szaharov-díjat. A parlament voksol a borreformról, a levegőtisztasági irányelvről és a formatervezési minták oltalmáról. Vitáznak az erősödőnek tartott európai szélsőségekről is.

Megkezdte december 10-étől 13-áig tartó, strasbourgi plenáris ülését az Európai Parlament.

Hétfőn vették át hivatalukat a november 25-én megválasztott romániai képviselők, köztük négy magyar nemzetiségű politikus.

Az EP még hétfőn vitázik például a levegőtisztasági irányelvről (Krahmer-jelentés) és a nép- és lakásszámlálási rendeletről (Jukneviciene).

Kedd reggel az uniós borreformról (Castiglione) és a mezőgazdasági termelőknek nyújtott közvetlen támogatásról (Mulder) lesz szó, délben pedig átadják a Szaharov-díjat az idei nyertesnek, Szalih Mahmúd Oszman, szudáni ügyvédnek.

Kedd délután vitázik a parlament az unió 2008-as költségvetéséről (Virrankoski, Itälä), este pedig például Európai Repülésbiztonsági Ügynökségről (Leichtfried) és a formatervezési minták oltalmáról (Lehne) lesz szó.

Szerda reggel a decemberi európai tanácsi ülés témáiról vitáznak a képviselők. Az EP megszavaz egy a terrorizmus elleni küzdelemmel foglalkozó állásfoglalást. Délben felszólal a jordán király, délután pedig az EU-kínai emberi jogi párbeszéd, és a szélsőségek európai erősödése lesz a téma.

Este a Montenegróval kötendő stabilizációs és társulási megállapodás parlamenti jóváhagyásáról vitáznak. Erről, valamint a Montenegrót értékelő állásfoglalásról csütörtökön szavaz az EP. Még szerdán, késő este foglalkoznak a képviselők az uniós alapjogi ügynökség és az Európa Tanács közötti együttműködéssel (Adamou).

Csütörtök reggel az európai textilipar helyzete és a Kínából származó import lesz a téma, 11.30-tól pedig az Európai Unió 2008-as költségvetéséről szavaznak a képviselők.

Perger István /Eu Parlament sajtószolgálat

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.